Töölöntorin elävöittämiseksi etsitään ideoita kilpailulla – Kilpailuseminaari pidetään 5.6.

Keskusta
29. toukokuuta 2019

Helsingin kaupunki etsii ratkaisuja Töölöntorin elävöittämiseksi kaikille avoimella ideakilpailulla. Toriaukion suunnittelun lisäksi kilpailuun toivotaan uusia ehdotuksia ja ajatuksia siitä, mitä toritoiminta Töölössä voisi tulevaisuudessa olla.

Kilpailuaineisto julkaistaan 4. kesäkuuta osoitteessa hel.fi/suunnittelukilpailut. Kilpailun sisällöstä ja tavoitteista kerrotaan kilpailuseminaarissa 5. kesäkuuta kello 9–11 Töölön kirkon seurakuntasalissa, Topeliuksenkatu 4. Seminaarin jälkeen on mahdollisuus tutustua Töölöntoriin paikan päällä.

Kilpailun järjestäjät kannustavat osallistumaan kilpailuun eri alojen ammattilaisista koostuvalla tiimillä.

– Kilpailutöissä voi arkkitehtonisen osaamisen lisäksi tuoda esiin myös muita näkökulmia, esimerkiksi torikaupan, ravintolatoiminnan tai jonkin muun mahdollisen toripalvelun saralta, sanoo arkkitehti CristaToivola Helsingin kaupungilta.

Kaupungin tavoitteena on luoda torista ja sen ympäristöstä elävä ja viihtyisä kohtaamispaikka – ”Töölön sydän” – esimerkiksi vilkastuttamalla hiipunutta toritoimintaa ja ympärivuotista käyttöä sekä nivomalla tori ja sitä ympäröivät kivijalkaliiketilat nykyistä paremmin yhdeksi kokonaisuudeksi.  

Töölöntorin tulevaisuudesta kerättiin keväällä verkossa kaupunkilaisten ideoita ja toiveita. Torille toivottiin muun muassa lisää istutuksia ja penkkejä, suihkulähdettä, leikkipaikkaa, kahvilaa sekä kirpputoria ja markkinoita. Verkkosivujen kautta saadut terveiset annetaan kilpailuun osallistuvien ryhmien hyödynnettäväksi. Kilpailutyöt tulevat loppusyksystä kaupunkilaisten kommentoitavaksi verkkosivuille ennen palkintolautakunnan ratkaisua.

Kilpailuaika päättyy 11. lokakuuta 2019. Kilpailun järjestää Helsingin kaupunki yhdessä Suomen arkkitehtiliiton ja Suomen maisema-arkkitehtiliiton kanssa. Kilpailun tulos on tarkoitus julkistaa alkuvuodesta 2020.

Töölöntori on Etu- ja Taka-Töölön ainoa torialue ja alueen tärkein julkinen aukio. Töölöntorin perussommitelma on säilynyt melko muuttumattomana 1930-luvulta lähtien. Tori ja sitä ympäröivä rakennuskanta muodostavat merkittävän arvoympäristön. Töölöntorilla on harjoitettu perinteistä torikauppaa jo vuosikymmeniä. Torikauppatoiminta on kuitenkin hiljentynyt viime aikoina, ja tori on nykyisin luonteeltaan enemmän paikoitusalue kuin vilkas koh­taamispaikka.

Iframe not supported

Lisää aiheesta:

Kilpailuaineistot 4.6.2019 alkaen

Töölöntori Uutta Helsinkiä -sivustolla