K-ryhmäläiset aloittivat muuton Kalasatamaan

Kalasatama
10. kesäkuuta 2019
K-ryhmän uudet toimitilat sijaitsevat Kalasataman Redin sekä Terveys- ja hyvinvointikeskuksen naapurissa. Kuva: Ilkka Ranta-aho

K-ryhmä muuttaa Kalasatamaan uuteen päätoimipaikkaansa, K-Kampukselle, kesän aikana. Kalasatamassa työssäkäyvien lukumäärä kasvaa samalla 1 700 hengellä.

Muuttajien pilottiryhmä on jo ehtinyt tehdä töitä uusissa tiloissaan, ja palaute on pelkkää plussaa.

Leena Takaveräjä on yksi pilottiryhmäläisistä ja kertoo muutaman päivän kokemuksella, että niin uudet tilat kuin kampuksen sijainti toimivat loistavasti.

– Olen ensimmäistä kertaa eläissäni töissä kaupungin keskustassa. On urbaani olo ja hienoa, että lukuisiin palavereihin pääsee Kalasatamasta ilman ruuhkia metrolla. Kaikki on lähellä.

K-ryhmäläisiä muuttaa upouusiin tiloihin kahdeksasta eri toimipisteestä. Leena Takaveräjä teki töitä aiemmin Hakkilassa. Iso osa hänen työajastaan kului siirtymisiin ja autossa istumiseen.

Häntä ei harmita edes se, että hänellä ei enää Kalasatamassa ole omaa työhuonetta. Oikeastaan päinvastoin: hän kehuu uusia tiloja vuolaasti.

Kehut ovat ansaitut. Jo aulassa tulijaa vastassa on avaruutta ja valoa sekä näyttävä katosta laskeutuva Anu Pentikin Kasvun voima.

Leena Takaveräjä pohtii, pitäisikö uusi asunto hankkia Kalasatamasta.

Huomio kiinnittyy vaaleasta tammesta rakennettuun atriumiin, johon tulvii valoa katosta. Se nousee hauskasti rappusmaisesti ylöspäin. Moni todennäköisesti ottaa läppärinsä kainaloon ja tekee ainakin hetkittäin töitä täällä, eläväisessä tilassa.

Atriumin eteen jää näyttelytila, jossa voi järjestää vaikka 600 hengen tilaisuuden tai talon oman kirpparin. Ja koska konserniin kuuluu myös autokauppa, näyttelytilaan voidaan tuoda myös autoja.

Isot diginäytöt kertovat, mitä kaikkea K-ryhmän liiketoiminnassa kulloinkin tapahtuu.

Kampuksella on neljä teemakahvilaa. Ensimmäisessä kerroksessa voi myös seurata ikkunan takaa päivittäistavarakaupan koekeittiön kokkien työskentelyä, samoin televisiossa nähtäviä Mitä tänään syötäisiin -jaksojen kuvauksia.

Leena Takaveräjän lisäksi myös K-ryhmäläiset Hanna Laavainen, Katri Kenola ja Sisko Ruikka ovat innoissaan kampuksesta.

– Voi kuulostaa siirappiselta, mutta tämä talo on niin upea, että saan siitä virtaa tekemiseen. Työnantajalta tällainen panostus on valtavan hieno teko, Sisko Ruikka sanoo.

Hän on mielissään myös siitä, että voi kulkea työmatkat metrolla ja että Kalasatama on urbaani alue. Palveluja ei tarvitse lähteä etsimään kauempaa kaupungilta.

Sisko Ruikka hehkuttaa uuden työpaikan urbaania sijaintia.

Työntekijät suunnittelussa mukana

Kun uusia toimitiloja ryhdyttiin suunnittelemaan, niiden käyttäjät haluttiin suunnitteluun mukaan. Työpajoja ja muita mahdollisuuksia kertoa toveista järjestettiin lukuisia. Ihmiset saivat kertoa omat mielipiteensä, oli kyse sitten kuntosalilaitteista, tietokoneen näytöistä, tuoleista tai vaikka työpaikkaliikkumisen mahdollisuuksista.

Muuttajien kommentteja kuunnellessa voi vain todeta, että kylläpä K-ryhmäläisiä hemmotellaan. Oman ruokalan ja kahviloiden lisäksi heillä on nyt tiloissaan kuntosali ja työterveys. Rentoutumispisteessä voi tehdä vaikka virtuaalimatkan maailmalle.

Yhteiskäytössä on polkupyöriä, sähköpyöriä sekä jatkossa myös hybridiautoja.

Hanna Laavainen on mukana Fiksu Kalasatama -hankkeessa, jonka tavoitteena on yhdessä Kalasataman eri toimijoiden kanssa tehdä Kalasatamasta älykkään kaupunkirakentamisen mallialue.

K-ryhmän monitoimitalossa hyödynnetään uutta teknologiaa muun muassa sensoreiden ja datan avulla. Tästä esimerkkeinä ovat vaikkapa työpisteiden käyttöä mittaavat anturit, jotka antavat reaaliaikaista dataa työpisteiden käyttöasteesta eri työkerroksissa ja ”kotikaduilla” sekä ilmanlaatua mittaavat anturit.

Muuttajien mielestä kampus vaikuttaa hyvin myönteisesti työnantajamielikuvaan. Rekrytointiin apua tulee myös näppärästä sijainnista.

Hanna Laavainen on mukana Fiksu Kalasatama -hankkeen ryhmässä.

Työtila tehtävän mukaan

Töitä Kalasatamaan kumminkin tullaan tekemään. Rakennus on suunniteltu niin, että kahviloissa ja niiden läheisyydessä voidaan pitää palavereja ja keskustella. Mitä kauemmas niistä mennään, sitä rauhallisemmiksi tilat muuttuvat.

Kampuksella on 100 vetäytymistilaa ja yli 100 neuvotteluhuonetta.

Omia työpisteitä ei ole, vaan työskentelytila valitaan sen mukaan, millaista tehtävää kulloinkin tehdään. Välillä töitä tehdään ryhmissä, välillä yksin keskittyen. Tiimeillä on kuitenkin omat kotikadut ja niissä jokaisella oma henkilökohtainen lokero ja tiimikaapit.

Muuttajien mielestä yksi iso plussa on saada kahdeksan eri toimipisteen ihmiset saman katon alle. Yhteinen tila synnyttää luontaisia kohtaamisia, joita muuten ei olisi. Näistä kohtaamista puolestaan voi syntyä täysin uusia ideoita.

Yhteisiin tiloihin on mukava kutsua vieraita vaikka kauempaa, ja vieraat voivat tavata samalla käynnillä K-ryhmäläisiä eri puolilta konsernia.

Katri Kenolan työmatka pitenee, mutta tämä ei harmita häntä tippaakaan.

Koti työpaikan naapurista

Osalla K-ryhmäläisistä työmatka lyhenee, osalla pitenee. Leena Takaveräjä ja Sisko Ruikka kuuluvat voittajiin. Sen sijaan Hanna Laavainen on tehnyt töitä Ruskeasuolla, minne Kauniaisista on ollut näppärämpi matka. Myös Katri Kenolan työmatka pitenee. Heitä kumpaakaan ei kuitenkaan harmita.

Arki helpottuu Kalasatamassa, sillä kaikki palvelut ovat vieressä. Ruokakaupassa voi käydä tien toisella puolella Redissä työpäivän päätteeksi ja hoitaa samalla muutkin asiat.

Leena Takaveräjä tietää, että jotkut kollegat ovat päättäneet tehdä työmatkastaan hyvin näppärän muuttamalla Kalasatamaan.

Hän on itsekin miettinyt, että ehkä alueen asuntotarjontaan olisi nyt hyvä aika tutustua.
 

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Ilkka Ranta-aho

Meidän uusi työpaikka! Kati Kenola, Sisko Ruikka, Leena Takaveräjä ja Hanna Laavainen ovat hyvillään muutosta.