Vesala oli yhtä pihakirppistä

Raide-Jokeri
12. kesäkuuta 2019
Kuva: Marja Väänänen

Omakotitalojen pihat ja tiet täyttyivät uutta kotia etsivistä tavaroista, raparperipiirakasta ja iloisista ihmisistä 19.5.2019. Vesalan pientaloalueen Pihakirppis vei toimittaja Katja Alajan ja valokuvaaja Marja Väänäsen yhteisölliselle matkalle.

Ehdimme ihmetellä vain hetkisen Rapolantien bussipysäkillä, että missä se Vesalantie on, kun katse osuu kylttiin. Vesalan Pihakirppis, täältä tullaan!

Ohitamme toinen toistaan nätimpiä omakoti-, pari- ja rivitaloja ja kukkivia pihoja, joista monen historia juontaa 1940-luvun lopulle. Tuolloin Kone ja Silta -niminen yritys hankki alueelta rintamamiespalstoja työntekijöilleen. Yritys kuului Wärtsilä-yhtymään, jonka varatoimitusjohtaja Yrjö Vesa tuki hanketta. Hänestä juontuu myös alueen nimi, Vesala.

Vesalantie 53:n kohdalla on kymmenisen metriä pitkä, kapea pöytä, joka on täpötäynnä posliinia, lasia ja kirjoja. Täällä on myös Pihakirppiksen infopiste.

”Osta tämä vanha kasviskeittokirja!”, Vesalan Pienkiinteistöyhdistyksen rahastonhoitaja Lassi Lehtikallio huikkaa.

Lehtikallio myy kasviskeittokirjaa 1910-luvulta ja lehtiä 1920-luvulta.

Lehtikallio kuuluu yhdistyksen aktiiveihin sen puheenjohtaja Jyri Kurjen kanssa, joka asuu saman paritalon naapurissa. He ovat tunteneet jo 1980-luvulta lähtien. Kuten arvata saattaa, Vesalan Pihakirppis on yhdistyksen ideoima tapahtuma.

“Sitä me tarvitsemme, yhdessä tekemisen kulttuuria. Sotien jälkeen kaikki tunsivat toisensa toisin kuin nykyisin”, Kurki pohtii. Hän viihtyy puutarhakaupunginosaksi nimeämässään Vesalassa, jossa ei ole läpiajoliikennettä ja julkiset liikenneyhteydet toimivat hyvin. Ulkoilumaastojakin riittää.

Kurki kertoo, että kirppisporukka aloitti valmistelut keväällä, ja laittoi tiedon yhdistyksen Facebookiin. Jo huhtikuun alussa aktiivit jakoivat 1 000 esitettä Vesalan pientaloalueen koteihin, ja kirppisviikonloppuna pistivät ilmoituksen viikonlopun Helsingin Sanomiin. Se kannatti, sillä kirppisapajia ja kirppistelijöitä on sadoittain. Myös tapahtuman hyvä maine lienee avittanut – järjestetäänhän kirppis jo viidettä kertaa.

Jyri Kurki ja Lassi Lehtikallio ovat monessa mukana, aina Vesalan Pientaloyhdistyksestä Lions Club Helsinki Kontulan toimintaan. “Ja uudet ja vanhat vesalalaiset, tervetuloa mukaan!”

Tyypillisimmin kirppikselle tulleet kiersivät aluetta pyörällä tai jalkaisin.

Muistojen Vesala

Edempänä Vesalantiellä on paljon myyjiä rekkeineen ja pöytineen. Äiti Hannele Manni ja tytär Laura sekä hänen isoäitinsä Seija Myllymaa myyvät pääosin lastenvaatteita ja leluja. 5-vuotias Laura esittelee auliisti pupuaan, joka ei ole kaupan.

”Muutama barbi ja barbin vaatteita on mennyt kaupaksi. Laura saa vähän rahaa säästöön”, Hannele kertoo. Hänen perheensä muutti alueelle viisi vuotta sitten ja viihtyy hyvin.

”Täällä on ihanan rauhallista.”

Laura Manni säästää rahaa myymällä leluja.

Siinä samassa haitarimusiikki valtaa tienoon. Isoisä Lasse Myllymaa kajauttaa ilmoille Kulkurinvalssin. Hän on Pohjois-Helsingin musiikkiopiston apulaisrehtori, joka aloitti haitarinsoiton alle 10-vuotiaana. Hänen soittopelillään on ikää komeat 55 vuotta.

Lasse Myllymaa musisoi myös Kalliolan Viihdeorkesterissa, joka soittaa klassista viihdemusiikkia ja vanhaa tanssimusiikkia. Kuvassa lisäksi puoliso Seija Myllymaa ja lapsenlapsi Laura Manni.

Kun jatkamme matkaa, käännymme Koskenhaantielle ja sieltä Kekomäentielle. Ehkäpä tien nimi on enne, sillä löydämme aikamoisen tavarakeon Seijan ja Jukka Peltolan ja heidän tyttärensä Sallan peräkärryn päältä. Räsymatot, käkikello ja mutterit ovat tämän paikan hittituotteita. Lippis on vielä myymättä.

Pariskunta tekee muuttoa, sillä ikä alkaa tulla vastaan pientaloasumisessa, ja tilalle muuttaa nuorempaa väkeä, kuten Mannit. Yhä useammat pystyvät asumaan kodeissaan pitkäänkin, sillä Vesalan Pienkiinteistöyhdistyksen kautta voi saada edullista omakotitalkkariapua kodin siivoukseen ja piha-alueen hoitoon.

Salla on auttanut vanhempiaan perkaamaan tavaroita, ja voi sitä nostalgian määrää. Hän kertoo, että isä Jukka on tehnyt hänelle vanhoista hopealusikoista lampun. Muutakin jännää on tapahtunut.

”Löysin  Jenkeissä vaihto-oppilaana 1980-luvulla olleen ystäväni kirjeitä, joissa hän raportoi koti-ikävästään. Salmiakkia, ruisleipää ja mummun nyppykastiketta oli niin ikävä”, Salla Peltola muistelee. Nyppykastike viittaa vanhan ajan jauhelihakastikkeeseen.

Samalla alkaa konkretisoitua Jyri Kurjen näkemys siitä, että Vesalan Pihakirppis on niin paljon muutakin kuin kirppistelyä. Se on lämpimiä kohtaamisia ja yhdessäoloa, suuri puutarhajuhla.

Peltolat pistävät lippikset kiertoon.

Kurkistus salaisiin puutarhoihin

Onpa Vesalan Pihakirppis myös laillista tirkistelyä. Milloin sitä muuten pääsisi rentoutumaan ennestään tuntemattomien ihmisten pihoilla? Arja ja Jori Alijoen rehevällä ja suojaisalla pihalla Kekomäentiellä se onnistuu. Kahvia ja raparperipiirakkaakin saa kelpo hintaan.

Voikukatkin kukkivat Alijokien pihalla.

Herkkuja on tarjolla myös Aarteenetsijäntien kerrostalokorttelissa, lähellä Mellunmäen metroasemaa. Tuukkalantien kerrostalotkin ovat ensimmäistä kertaa mukana kirppistelemässä.

Aarteenetsijäntie 2-4:n talotoimikunnan Iiris Flinkman ja Kati Laitiala ovat saaneet koko joukon asukkaita viltteineen ja tavaroineen myymään.

”On kivaa, että naapurit saavat lisää tilaisuuksia tutustua toisiinsa”, Flinkman kokee ja kertoo, että aiemmin korttelissa on järjestetty lastenjuhlia. Flinkman myy munkkeja, vaatteita, lehtiä ja muuta Kätköpolun puolella sijaitsevasta kerhohuoneesta.

Hyvä tunnelma jatkuu pihanurmikolla. 4-vuotiasta Jonnea jännittää puhua, mutta hänen kummisetänsä Petri Nylen kertoo, että päivä on ollut onnistunut.

”Mukavaa yhdessäoloa ulkona.”

Jonne ja Petri Nylen kirppistelivät kerrostalon pihalla.

Vesalan Pihakirppis järjestetään seuraavan kerran toukokuussa 2020. Tietoa saa Vesalan Pienkiinteistöyhdistyksen Facebook-sivulta

Tiesitkö tämän Vesalasta?

  • Vesalaa alettiin rakentaa keväällä 1946.
  • Suurin osa Vesalasta on pientaloaluetta. Monet pohjois- ja länsiosan pientalot periytyvät 1940- ja 1950-luvulta, ja vuosikymmenien saatossa joukkoon on noussut uusia omakoti- ja rivitaloja. Eteläosan kerrostalot on rakennettu 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa. Alueella asuu paljon lapsiperheitä.
  • Vesalan läpi virtaa Mellunkylänpuro, joka on erityisen kaunis Aarrepuiston alueella. Puro lähtee Slåttmossenin suolta Vantaalta ja laskee Vartiokylänlahteen.

3 faktaa Mellunkylästä

  • Mellunkylän kaupunginosa kattaa Kurkimäen, Kivikon, Kontulan, Mellunmäen ja Vesalan. Alueella asuu 40 000 ihmistä.
  • Mellunkylän tunnetuimpiin suuriin tapahtumiin kuuluvat mm. Kontula Electronic, Kontufest, Kontulan OstariFestari, KurkiJamit ja Vesalan Pihakirppis.
  • Mellunkylässä on monipuoliset urheilu- ja liikuntamahdollisuudet sekä hieno Aarrepuisto.

 

Teksti: Katja Alaja
Kuvat: Marja Väänänen