Nikita Khodak pohtii näyttelyssään omaa huoltaan ihmiskunnan tulevaisuuden digitalisoitumisesta

Pasila
06. elokuuta 2019

Mitä tarkoittaa olla ihminen ja miltä elämämme näyttää totaalisen digitalisaation aikana? Ne ovat Nikita Khodakin näyttelyn keskeisiä kysymyksiä. Weakly Linked Data koostuu sarjasta serigrafiavedoksia, joissa taiteilija pohtii omaa huoltaan ihmiskunnan tulevaisuuden digitalisoitumisesta.

Hodak käsittelee taiteessaan inhimillisiin heikkouksiin ja teknologiaan liittyviä ongelmia, kuten pinnallisuutta, konsumerismia ja tiedonkeruuta.

— Teknologiaan liittyy minulla paljon pelkoja. Mutta haluan uskoa, että teknologinen vallankumous ei tuhoa sivilisaatiomme. Sen sijaan haluan antaa katsojalle mahdollisuuden nähdä asioita toisesta näkökulmasta sosiaalisesti rakennetun kuplan ulkopuolelta, Hodak sanoo.

Näyttely on esillä Helsinki Photo Festival Pasilan kaupunkitaidekeskuksessa 8. elokuuta - 14. syyskuuta. Kaikille avoimet avajaiset pidetään keskiviikkona 7. elokuuta kello 19 - 21. Ennen avajaisia Nikita Hodak puhuu katutaiteen tulevaisuudesta kello 18.

Ennen näyttelyä Hodak maalaa katutilaan kaksi teosta Itä-Pasilaan Resiinakujan jalankulkusillan alle. Katutaiteessaan hän käsittelee samoja teemoja omalaatuisella tyylillään, joka yhdistää digitaalisen maailman perinteiseen maalaustekniikkaan.

Samaan aikaan Hodakin kanssa Pasilassa on esillä valokuvataidetta osana Helsinki Photo Festivalia. Helsinki Photo Festival tuo valokuvataiteen kaduille esittelemällä 50 pohjoismaisen ja kansainvälisen valokuvaajan työtä erilaisissa ulko- ja sisänäyttelyissä ympäri Helsingin.

Pasilan kaupunkitaidekeskuksessa esillä on Diego Saldivan kuvia Streetbeef-tappelijoista, jotka ratkaisevat paikallisia riitoja tappeluiden avulla, sekä Niina Vehmaan muotokuvia ihmisistä, jotka rikkovat sosio-kulttuurisia normeja ja rakenteita.

Pasilan kaupunkitaidekeskus on kesäkuussa 2019 avattu uusi galleria- ja tapahtumatila osoitteessa Kasöörinkatu 3. Helsinki Urban Art ry:n pyörittämä tila on kokonaan urbaanille taiteelle omistettu paikka, jossa on vaihtuvia näyttelyitä, alaan liittyvää kirjallisuutta luettavaksi, työpajoja ja erilaisia tapahtumia. Yhtenä kaupunkitaidekeskuksen tarkoituksena on tehdä taidetta myös erilaisin osallistavin menetelmin sekä Pasilassa että muualla Helsingissä.

Lisää aiheesta
Helsinki Photo Festival & Nikita Hodak 8.8. – 14.9.2019 
Pasilan kaupunkitaidekeskus 
Helsinki Photo Festivalin sisätilanäyttelyt avautuvat elokuussa