Töölöntorin ideakilpailuun lähes 80 ehdotusta – kilpailutyöt kommentoitavana 20.11. asti

Keskusta
31. lokakuuta 2019
Lähiruokatori, istutuksia, leikkipaikka, vesiallas, kauppahalli, esiintymislava, navetta ja hyönteisfarmi – muun muassa tällaisia ehdotuksia löytyy Töölöntorin ideakilpailuun tulleista kilpailutöistä.

Lähiruokatori, istutuksia, leikkipaikka, vesiallas, kauppahalli, esiintymislava, navetta ja hyönteisfarmi – muun muassa tällaisia ehdotuksia löytyy Töölöntorin ideakilpailuun tulleista kilpailutöistä.

Töölöntorin kehittämiseen tähtäävään ideakilpailuun tuli 79 kilpailuehdotusta. Kilpailutyöt ovat kommentoitavana 20. marraskuuta asti kaupungin verkkosivuilla osoitteessa kerrokantasi.hel.fi.

Saaduista kommenteista kootaan yhteenveto kilpailun palkintolautakunnan käyttöön. Kilpailun tulos on tarkoitus julkistaa alkuvuodesta 2020. Lähtökohtana on jatkaa torin suunnittelua kilpailun tulosten pohjalta.

Avoimen ideakilpailun tarkoituksena on etsiä ratkaisuja Töölöntorin elävöittämiseksi. Kaupungin tavoitteena on luoda torista ja sen ympäristöstä elävä ja viihtyisä kohtaamispaikka – ”Töölön sydän”. Toriaukion suunnittelun lisäksi kilpailun toivotaan tuovan uusia ehdotuksia ja ajatuksia siitä, mitä toritoiminta Töölössä voisi tulevaisuudessa olla.

Kaupunkilaisten toiveet kilpailijoiden tiedossa

Töölöntorin tulevaisuudesta kerättiin keväällä verkossa kaupunkilaisten ideoita ja toiveita. Torille toivottiin muun muassa lisää istutuksia ja penkkejä, suihkulähdettä, leikkipaikkaa, kahvilaa sekä kirpputoria ja markkinoita. Verkkosivujen kautta saadut terveiset annettiin kilpailuun osallistuvien ryhmien hyödynnettäväksi. 

Kilpailun järjestää Helsingin kaupunki yhdessä Suomen arkkitehtiliiton ja Suomen maisema-arkkitehtiliiton kanssa.

Töölöntori on Etu- ja Taka-Töölön ainoa torialue ja alueen tärkein julkinen aukio. Töölöntorin perussommitelma on säilynyt melko muuttumattomana 1930-luvulta lähtien. Tori ja sitä ympäröivä rakennuskanta muodostavat merkittävän arvoympäristön. Töölöntorilla on harjoitettu perinteistä torikauppaa jo vuosikymmeniä. Torikauppatoiminta on kuitenkin hiljentynyt viime aikoina, ja tori on nykyisin luonteeltaan enemmän paikoitusalue kuin vilkas koh­taamispaikka.

Töölöntorin suunnittelusta vastaavat asiantuntijat ovat tavattavissa Uutta kantakaupunkia -tapahtumassa keskustakirjasto Oodissa tiistaina 19. marraskuuta kello 15–19.

Lisää aiheesta:

Kilpailuehdotukset Kerrokantasi-palvelussa