Jätkäsaaren uusi päiväkoti kiinnostaa maailmalla

Jätkäsaari
04. joulukuuta 2019
Uuden 1500 kerrosneliömetrin kokoisen päiväkotirakennuksen työt ovat täydessä käynnissä Livornonkadulla. Kuva: Paula Leiwo
Jätkäsaaren Livornonkadulle rakennetaan uutta päiväkotia. Tiloissa aloittaa elokuussa 2020 yksityinen, suomen- ja englanninkielinen päiväkoti HEI Schools Jätkäsaari.

Livornonkadulle vuonna 2020 valmistuvaan kaksikerroksiseen päiväkotirakennukseen tulee useita päiväkotiryhmiä, ja tilaan mahtuu 180 hoitopaikkaa. Alussa lasten määrä uudessa päiväkodissa jää usein vähemmäksi. Syynä on, että ensiksi hoitoon tulevat alle 3-vuotiaat, jotka tarvitsevat enemmän hoitajia. 

Rakennukseen asettuva yksityinen päiväkoti HEI Schools Jätkäsaari on osa suomalaisten perustamaa kansainvälistä HEI Schools -varhaiskasvatusketjua. Samaa ketjua edustaa 2018 aloittanut HEI Schools Ruoholahti. Molemmat päiväkodit ovat kaksikielisiä, kielinään englanti ja suomi.

”Lasten ei tarvitse valmiiksi osata englantia päiväkodin aloittaessaan”, sanoo palvelupäällikkö Essi Söderholm yksityisestä Touhula Varhaiskasvatus Oy -päiväkotiketjusta, joka pyörittää HEI Schools -päiväkoteja.

Uusi päiväkoti kiinnostaa maailmanlaajuisesti, koska siitä tulee suomalaislähtöisen päiväkotiketjun lippulaiva.

”Jatkossa Jätkäsaaren päiväkodissa vierailee varmasti asiantuntijoita ja päättäjiä eri puolilta maailmaa tarkastelemassa suomalaisen varhaiskasvatuksen mallia ja rakennusta, jota on hienoa esitellä”, sanoo kiinteistökehityspäällikkö Julia Astrada eQ Hoivakiinteistöistä, joka on hoiva- ja yhteiskuntakiinteistöihin sijoittava suomalainen sijoitusrahasto. Se oli mukana kehittämässä uutta päiväkotia Jätkäsaareen ja investoi rakennukseen. 

Rakenteena savesta tehty tiiliharkko

Arkkitehdit Paula Leiwo ja Kristiina Kuusiluoma ovat tehneet olemassa oleviin HEI Schools -päiväkoteihin muutos- ja sisustussuunnittelua. Jätkäsaaren päiväkoti rakennetaan perustuksista lähtien.

”Rakenteilla on pyritty jo etukäteen taklaamaan kouluja ja päiväkoteja piinaavia sisäilmaongelmia. Käytämme ulkoseinissä kennoharkkoa eli savesta tehtyä tiiliharkkoa. Rakenne pystyy sitomaan ja luovuttamaan vesihöyryä ympäröivien olosuhteiden vaihdellessa eli niin sanotusti hengittämään”, Leiwo sanoo.

Ulkoseinissä ei ole erillistä lämmöneristekerrosta eikä muovista höyrynsulkua. Yksiaineinen, 500 millimetriä paksu seinä rapataan ulkoa. Sisältä pinta tasoitetaan ja maalataan.

Häly vähiin ja paljon luonnonmateriaaleja

Kysyttäessä päiväkotien henkilöstö mainitsee yleensä melun ja akustiikan ongelmaksi. Uudessa rakennuksessa on pyritty vaikuttamaan hälyyn tilaratkaisuilla ja materiaaleilla. Ryhmätilojen lattioita peittää akustisesti hyväksi todettu luonnonkorkki. Jopa visuaalinen häly on pyritty minimoimaan.

”Lapset tuovat värin ja elävyyden. Pyrimme luomaan rauhallisen, tunnelmallisen ja kauniin ympäristön, jossa on mahdollisimman vähän hälyä, oli se sitten akustista tai visuaalista. HEI Schoolsin sisustus- ja grafiikkapuolella ajatus on viety jopa lasten nimilappuihin asti”, Leiwo kertoo.

HEI Schools suosii luonnon materiaaleja ja puuta, jota tulee sisätiloissa portaikkoihin, ikkunapuitteisiin ja kalusteisiin. Leiwon mukaan muovia tulee mahdollisimman vähän.

Samaan kortteliin on noussut asuinkerrostalot Bysa & Sandis ja Senioritalo Aikalisä. Uuden päiväkodin rakentamisen yhteydessä rakennetaan korttelille yhteiskäyttöpiha.

*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*

Kansainvälinen HEI Schools

Eri puolilla maailmaa toimii 8 HEI Schools -päiväkotia. Jätkäsaaren päiväkodista tulee Suomessa toinen HEI Schools Ruoholahden jälkeen. Suomessa HEI Schools -päiväkoteja pyörittää päiväkotiketju Touhula Oy.

HEI Schools on Helsinki International School Group Oy:n suomalaiseen varhaiskasvatukseen perustuva lisensointipaketti, joka sisältää opetussuunnitelman, opettajavalmennuksen, tilakonseptin, oppimateriaalit ja operatiivisen tuen.

Lisätietoja:
https://www.heischools.com/
https://touhula.fi/

Teksti: Tiina Torppa
Artikkeli on julkaistu alunperin Ruoholahden Sanomien joulukuun 2019 numerossa.