Malmin lentokentän alueen vuokraus lentotoimintaan on päättymässä

Uutta Helsinkiä
27. joulukuuta 2019
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoitti Helsingin kaupungille marraskuussa 2019, että Malmin lentopaikan pitolupa raukeaa vuodenvaihteessa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoitti Helsingin kaupungille marraskuussa 2019, että Malmin lentopaikan pitolupa raukeaa vuodenvaihteessa. Kaupungille 20. joulukuuta tulleen tiedon mukaan Traficom on muuttanut kantaansa siten, että Malmin lentokenttäyhdistys ry:n lentopaikan pitolupa on voimassa myös 31.12.2019 jälkeen.

Lentotoiminnan jatkuminen edellyttää Traficomin myöntämän luvan lisäksi maanomistajan suostumusta alueen käyttämiseksi lentotoimintaa varten. Kaupunki on irtisanonut lentopaikkaa koskevan maanvuokrasopimuksen päättymään 31.12.2019. Kaupunki katsoo, ettei Malmin lentokenttäyhdistys ry:llä siten ole tämän jälkeen maanomistajan lupaa alueen käyttämiseen. Kaupunki ei tule jatkamaan vuokrasopimusta.

Helsingin käräjäoikeudesta 27.12.2019 saadun tiedon mukaan lentokenttäyhdistys on vaatinut maanvuokrasopimuksen voimassaoloajan kohtuullistamista. Kaupunki tulee vastaamaan kanteeseen ja ryhtyy omalta osaltaan toimenpiteisiin alueen vapauttamiseksi kaupungin hallintaan.

Alueen suunnittelu jatkuu entisellään

Traficomin ilmoitus ja yhdistyksen nostama kanne eivät vaikuta Malmin lentokentän uuden asuinalueen suunnitteluun. Kaupunki suunnittelee Malmin lentokentän alueen tulevaa rakentamista ja valmistelee alueen väliaikaista käyttöä. Rakentaminen Malmin lentokentällä ja sen ympäristössä alkaa 2020-luvulla.

Malmin lentokentän valvomaton lentopaikka on ollut vuokrattuna Malmin lentokenttäyhdistys ry:lle, joka toimii sen operaattorina. Lentopaikan vuokraamisesta päätti alun perin Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta vuonna 2016. Tuolloin yhdistyksen vuokra-aika määritettiin loppumaan viimeistään vuoden 2019 lopussa. Tämä on ollut yhdistyksen tiedossa vuokrasopimusta tehtäessä.

Lisätietoja Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho, p. 050 350 2265.

Uutista päivitetty 27.12.2019. Alkuperäinen, 23.12.2019 julkaistu, uutinen löytyy täältä.

16.1.2020 uutista korjattu: ilmaisu lentokenttäyhdistys on riitauttanut maanvuokrasopimuksen irtisanomisen muutettu muotoon lentokenttäyhdistys on vaatinut maanvuokrasopimuksen voimassaoloajan kohtuullistamista