Rakentamislogistiikka helpottaa kaupunkilaisten elämää työmaan keskellä

Uutta Helsinkiä
08. toukokuuta 2020
Pekka Mukkala työmaalla.
Rakentamislogistiikan projektipäällikkö Pekka Mukkalan mielestä parasta työssä on nähdä elämää valmiissa kohteessa.

Pekka Mukkala varmistaa, että rakennustyömaiden, asukkaiden ja rakennuttajien yhteiselo sujuu Helsingissä. Vikkelää vauhtia entisille satama-alueille laajentuva kaupunki ja monet yhtäaikaiset työmaat varmistavat, että rakentamislogistiikan projektipäällikön työssä riittää haasteita. 

Rakentamislogistiikka helpottaa kaupunkilaisten elämää työmaan keskellä. Katukuvassa se näkyy esimerkiksi aitoina, valaistuksena, puhdistuksena ja liikennejärjestelyinä. Jalankulun, pyöräilyn ja ajoneuvoliikenteen reitit suunnitellaan etukäteen niin, että kulkeminen on turvallista ja mahdollisimman helppoa. 

”Asukkaat ovat kaduilla kulkiessaan parhaita asiantuntijoita”, Mukkala muistuttaa. Siksi on tärkeää, että asukkaat voivat olla häneen yhteydessä matalalla kynnyksellä. Toiveisiin ja palautteisiin reagoidaan tarvittaessa hyvinkin nopeasti.

”Kalasataman koulun tapaus on hyvä esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä. Saimme rehtorilta toiveen parantaa suojatien turvallisuutta. Varastosta löytyikin heti sopivat jalankulkijoista varoittavat välkkyvalot ja asennustyö oli valmista pari tuntia viestin saapumisesta. Koululaisten reittien turvaaminen on meille erityisen tärkeää.”

Eri toimijoiden yhtäaikainen koordinointi vaatii kokemusta monelta alalta – Mukkala työskentelee päivän aikana niin juridiikan, maankäytön kuin pysäköinninvalvonnankin parissa. Vaikka suuri osa projektipäällikön päivästä kuluu kokouksissa ja sähköpostin äärellä, työtä ei voi tehdä vain kirjoituspöydän takaa. 

Maastokäynneillä varmistetaan, että rakennuksilla kaikki sujuu sovitusti ja suunnitellut liikennejärjestelyt toimivat myös käytännössä. Joskus testaamisesta huolimatta tilanteet pääsevät yllättämään – toisinaan koomisuudellaankin. 

”Olimme suunnitelleet ja testanneet huolella kävelyreittiä satamaan Jätkäsaaressa. Ilta-ajelulla huomasin, miten parivaljakko matkalaukkuineen oikaisi sen sijaan kymmenien metrien korkuisen maakasan ja sitä suojaavien aitojen yli. Tapaus muistutti siitä, että ihminen etsii aina mahdollisimman lyhyen reitin.”

Kaupungilla liikkuessaan Pekka koukkaa mielellään vanhojen kohteiden läpi ja seuraa miten entisestä työmaasta on tullut toimiva paikka asua ja elää. ”Kiitosta meille on se, kun sähköposti ja puhelin eivät kohteen valmistuttua enää laula – silloin tietää, että asukkaat ovat tyytyväisiä alueeseen.”