Lentoasemanpuistolle etsitään ideoita kansainvälisellä kilpailulla

Malmi
11. toukokuuta 2020
Malmin entisen lentokentän alueelle rakennetaan kaikille avoin virkistyskohde. Lentoasemanpuiston ideakilpailuun odotetaan innovatiivisia ehdotuksia alueen ainutlaatuinen kulttuurihistoria ja luontoarvot huomioon ottaen. Kilpailu käynnistyy 11.5.2020.

Malmin entisen lentokentän alueelle rakennetaan kaikille avoin virkistyskohde. Lentoasemanpuiston ideakilpailuun odotetaan innovatiivisia ehdotuksia alueen ainutlaatuinen kulttuurihistoria ja luontoarvot huomioon ottaen. Kilpailu käynnistyy 11.5.2020. 

Helsingin kaupunki järjestää avoimen kansainvälisen ideakilpailun Lentoasemanpuiston suunnittelusta Malmin entisen lentokentän alueelle. Kilpailun tarkoituksena on löytää puiston toteuttamiseksi innovatiivisia ja inspiroivia ratkaisuja, jotka ovat myös teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisia. Lentoasemanpuistosta tulee keskuspuisto uudelle kaupunkialueelle ja sillä on suuri merkitys alueen rakentuvalle identiteetille.

Lentoasemanpuistosta korkeatasoinen virkistyskohde

Malmin entisen lentokentän alueen yleissuunnitelma perustuu kattavaan viherverkostoon, johon kytkeytyvät alueen ominaispiirteet kuten kiitotiet, avoin maisematila ja pitkät näkymät. Yhteyksiä lähistön viheralueille parannetaan ja Kivikkoon rakennetaan uusi viheryhteys. 

Kilpailulla etsitään ideaa, jossa tulevaisuuden puistosuunnitelmaan yhdistyvät alueen kulttuurihistoria, luontoarvot ja ekologinen monimuotoisuus.

— Puistosta rakennetaan uusi houkutteleva virkistyskohde, johon tullaan kaikkialta Helsingistä. Kilpailun kautta haemme luontoarvoiltaan monipuolista ja korkeatasoista puistoa virkistyskäyttöön niin nykyisille kuin uusille malmilaisille, kertoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki, joka toimii kilpailun tuomariston puheenjohtajana.

Puistosuunnitelmalla ohjataan myös entisen lentokentän alueen väliaikaiskäyttöä, vaikka alue valmistuu kokonaisuudessaan vasta 2040-luvulla. Niin nykyiset kuin uudet malmilaiset pääsevät nauttimaan kilpailun tuloksista, sillä niitä hyödynnetään väliaikaisen sekä lopullisen käytön suunnittelussa.

Kilpailutöitä voi arvioida ja kommentoida loppuvuodesta

Kilpailu käynnistyy 11.5.2020 ja se järjestetään yhteistyössä Suomen maisema-arkkitehtiliiton MARK:n kanssa. Kilpailuaineisto julkaistaan osoitteessa hel.fi/lentoasemanpuisto. Kilpailun kieli on englanti.

Loppukesästä puiston suunnittelusta on tarkoitus järjestää kaupunkilaisille avoin tilaisuus, mikäli yleisötapahtumien järjestäminen on jälleen mahdollista.

Kilpailuaika päättyy 6.11.2020, jonka jälkeen kaupunkilaisilla on mahdollisuus tutustua kilpailutöihin ja kommentoida niitä Kerrokantasi -palvelussa. Kilpailun tulos julkistetaan keväällä 2021. 

Lisätietoa 

Lentoasemanpuiston suunnittelukilpailu