Vuoden kaupunginosaksi valittiin asukkaidensa rakastama Lauttasaari

Raide-Jokeri
13. toukokuuta 2020
Kotiseutuliitto on valinnut Helsingin Lauttasaaren Vuoden kaupunginosaksi. Lauttasaari on 23 000 asukkaan merellinen kaupunginosa, josta on vain muutaman minuutin metromatka Helsingin ydinkeskustaan. Kaupunginosan sijainti saarella erottaa sen omaksi selkeärajaiseksi omintakeiseksiyhteisökseen.

Kotiseutuliitto on valinnut Helsingin Lauttasaaren Vuoden kaupunginosaksi.

Lauttasaari on 24 000 asukkaan merellinen kaupunginosa, josta on vain muutaman minuutin metromatka Helsingin ydinkeskustaan. Kaupunginosan sijainti saarella erottaa sen omaksi selkeärajaiseksi omintakeiseksi yhteisökseen.

Lauttasaari on jo useana viime vuotena ollut kilpailun kärkiehdokkaiden joukossa.

"Lauttasaari-Seura on jo vuosia tehnyt kiitettävän monipuolista ja monimuotoista työtä. Asukkaat kehittävät kotiseutuaan ja kaupunginosan eri toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä", Kotiseutuliiton kaupunkijaoston ja samalla valintaraadin puheenjohtaja Tuula Salo toteaa.

Lauttasaari on vauras ja turvalliseksi koettu asuinalue, jossa asuu monia julkisuuden henkilöitä. Se on myös yhdistelmä vahvaa urbaania ja yhteisöllistä kaupunkikulttuuria ja saaristolaisuutta.

”Vahvasti yhteisöllisen ja upeasti merellisen Lauttasaaren valinta vuoden kaupunginosaksi osuu oikeaan osoitteeseen. Olen itsekin aikanani ollut lauttasaarelainen seitsemän vuoden ajan, ja siitä on jäänyt erittäin lämpimät muistot. Lauttasaari on kaikin puolin erinomainen esimerkki kaupunginosasta, jolla on aito oma identiteetti ja hyvin vahva paikallisylpeys”, pormestari Jan Vapaavuori toteaa. 

”Molemmat poikani ovat syntyneet Lauttasaaressa, joten tänne tiivistyvät elämäni onnellisimmat hetket. Lapsiperheelle tämä on taivaallinen paikka asua. Täällä voi hengittää raikasta ilmaa, on vehreyttä ja rantakallioita. Täällä näkee aina iloisen hymyn vastaan tulevien ihmisten kasvoilla. Äitini sanoo aina, että tämä on kuin tulisi paratiisiin”, Lauttasaaressa asuva Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar kuvailee kotiseutuaan. 

Lauttasaaren valinnan puolesta tehtiin lukuisia ehdotuksia, ja niistä nousee monista esiin Lauttasaari-Seuran rooli vahvana vaikuttajana kaupunginosassa. Asukkaat ovat puolustaneet yhdessä erityisesti saaren rantoja rakentamiselta. Yhdistyksellä on kaavoitus-, ympäristö- ja liikennetyöryhmä, päiväkoti- ja koulutyöryhmä, sote-työryhmä, historiatyöryhmä ja svenska gruppen ruotsinkielisille aktiiviasukkaille.

Seuran puheenjohtaja Juha Beurling-Pomoell kertoo, että jokaiselta uudelta jäseneltä kysytään kiinnostusta osallistua aktiivitoimintaan haluamansa asian puolesta.

"Jos uusi jäsen haluaisi ryhtyä vetämään esimerkiksi luontoretkiä, voisimme perustaa luontoretkiryhmän. Sitten katsoisimme, miten lähtee vetämään", Beurling-Pomoell kuvailee toimintatapaa.

Asukkaiden aktiivisuus näkyy sosiaalisessa mediassa. Kaupunginosan Facebook-ryhmässä on peräti 13 000 jäsentä. Saaren korona-ajan tiedonvaihtoon keskittyvässä ryhmässä on Facebookissa jo yli 1700 jäsentä. Ehdotuksissa tulee esiin myös ilmaiseksi jaettavan Lauttasaari-lehden merkitys kaupunginosassa. Lauttasaari-Seura omistaa lehden.

Kaupunginosayhdistyksen lisäksi seurakunta toimii aktiivisesti saarella, samoin esimerkiksi Partio ja lukuisat veneseurat.

Viime vuonna Lauttasaari-Seura tilasi Taloustutkimukselta barometrin selvittämään kaupunginosan asukkaiden tyytyväisyyttä. Tutkimus osoitti, että 86 prosenttia asukkaista tuntee usein ylpeyttä asuinalueestaan. 99 prosenttia vastasi, että alue on rauhallinen ja turvallinen.

Ison osan saaren viehätystä muodostaa Koneen Säätiön omistama Lauttasaaren kartano, jonka pihapiirissä olevan Punaisen huvilan Koneen Säätiö on pitkälti luovuttanut asukkaiden yhteisölliseen käyttöön.

Taustaa

Vuoden kaupunginosa -kilpailu 

Vuoden kaupunginosa -kilpailussa haetaan erityisesti sellaista kaupunginosaa, jossa ihmiset, yhdistykset ja muut toimijat ovat aktiivisia ja jossa on hyvä asua. Hyvässä kaupunginosassa toiminta on monipuolista, uudistuvaa ja kaikille avointa. Kilpailun pääkriteeri vuonna 2020 on yhdessä tekeminen ja kaikkien mukaan ottaminen. Kuka tahansa saa tehdä ehdotuksen Vuoden kaupunginosa -kilpailuun. Ehdotuksia voi tehdä lomakkeella, joka avataan alkuvuodesta osoitteessa www.kotiseutuliitto.fi

Suomen Kotiseutuliitto 

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä. Kotiseutuliitto vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriympäristöjä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun. Liiton jäsenistöön kuuluu yli 700 kotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, 102 kuntaa ja kaikki maakuntien liitot. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista. 

Kotiseutuliiton perustelut Lauttasaaren valinnalle Vuoden kaupunginosaksi  

Lauttasaari on omaleimainen, elinvoimainen ja monimuotoinen kaupunginosa. Saaren asukkaat rakastavat ja kehittävät kotiseutuaan aktiivisesti. Lauttasaaressa on pitkät perinteet myös eri sektorien yhteistyölle. Lauttasaari-Seura kokoaa alueen toimijoita yhteen ja on yksi maamme suurimmista kotiseutuyhdistyksistä. Lauttasaaren laajat sosiaalisen median ryhmät kokoavat uusia ja vanhoja saarelaisia keskustelemaan ja tiedottamaan palveluista. Merellinen Lauttasaari on asukkaiden mukaan heti saarelle saavuttaessa lämminhenkinen ja kotoisa. Saarelta löytyy sekä uutta että vanhaa kulttuuriperintöä ja raikas merituuli puhaltelee joka suunnasta. Lauttasaari on ehdotuksia tehneiden mukaan kuin oma pieni kaupunkinsa Helsingin kupeessa. 

Aiemmin palkitut Vuoden kaupunginosat

 • 2019: Tuira, Oulu
 • 2018 Kauklahti, Espoo
 • 2017 Vuosaari, Helsinki
 • 2016 Reposaari, Pori
 • 2015 Hakunila, Vantaa
 • 2014 Pispala, Tampere
 • 2013 Kakskerta, Turku
 • 2012 Asevelikylä, Vaasa
 • 2011 Häntälä, Somero
 • 2010 Roihuvuori, Helsinki
 • 2009 Tapanila, Helsinki
 • 2008 Anttilanmäki, Lahti
 • 2007 Nakertaja-Hetteenmäki, Kajaani
 • 2006 Kontula, Helsinki
 • 2005 Hupisaaret, Oulu
 • 2004 Kypärämäki-Köhniö, Jyväskylä
 • 2003 Kommila, Varkaus
 • 2002 Käpylä, Helsink
 • 2001 Port Arthur, Turku 

Lisätietoa palkinnosta ja aiemmin palkituista Vuoden kaupunginosista