Henrik Borgströmin puistoon uusi metsäpolku

Uutta Helsinkiä
01. kesäkuuta 2020
Henrik Borgströmin puiston itäosaan Laajasalossa valmistuu noin 135 metriä pitkä ja puolitoista metriä leveä polku näillä näkymin heinäkuussa.

Henrik Borgströmin puiston itäosaan Laajasalossa valmistuu noin 135 metriä pitkä ja puolitoista metriä leveä polku näillä näkymin heinäkuussa.

Polku nopeuttaa kulkua Föglönkujan pohjoispäästä Koirasaarentielle ja palvelee ulkoilijoita. Koirasaarentien puolella polku alkaa portailla, siitä polku kiemurtelee puiston läpi ja nousee toisilla portailla asuinkorttelien väliin kalliolle. Kalliolta polku laskee Föglönkujalle jo aiemmin rakennetulle, yhdistetylle puistoraitille ja tontin pelastustielle.

Föglönkujan päätyyn istutetaan muutama lehtipuu kuin metsän jatkeeksi. Itse puisto on metsää ja kalliota. Polku suunniteltiin mahdollisimman luonnontilaiseksi ja linjattiin niin, että vain yksi puu piti kaataa. Polun ympärille urakoitsija on jo levittänyt maatunutta kuorikatetta. Sen läpi kasvaa takaisin polkua ympäröivä luontainen varvikko.

Polun pintamateriaali on kivituhkan ja uudentyyppisen orgaanisen sideaineen seos. Sideaine sekoitetaan kivituhkaan ja jyrätään maahan. Sateet vähitellen kiinnittävät materiaalin ja polusta tulee kestävä mutta luonnollinen. Portaat tehdään accoyasta, joka on etikalla vettähylkiväksi käsiteltyä mäntyä. Se on myrkytön eikä vaadi pintakäsittelyä.

Naapurusto on seurannut tarkasti jyrkässä kalliomaastossa kulkevan polun rakentamisen edistymistä, ja muun muassa portaiden tarpeellisuudesta on saatu kyselyjä. Korkeuserojen vuoksi ne ovat kuitenkin tarpeen.