Keski-Pasilan peruskoulun ja päiväkodin arkkitehtuurikilpailun voittaja valittu

Pasila
05. kesäkuuta 2020
Keski-Pasilan uuden peruskoulun ja päiväkodin arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaehdotus Aurinkokello
Keski-Pasilan uuden peruskoulun ja päiväkodin arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi on valittu ehdotus Aurinkokello, jonka tekijöiksi paljastui työyhteenliittymä Mer Arkkitehdit Oy ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy. Lisäksi tuomaristo päätti jakaa kunniamaininnan nimimerkille Timangi, jonka tekijä on Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy.

Keski-Pasilan Ratapihakortteleista on rakentumassa monipuolinen ja kantakaupunkimainen asuinalue loistavien kulkuyhteyksien varrelle. Alueen sydämen muodostaa uusi tuhannen oppilaan peruskoulu, joka tulee palvelemaan koko Pasilan aluetta. Rakennukseen liittyy lisäksi päiväkoti 200 lapselle. Uuden koulun ja päiväkodin rakentamisen on määrä alkaa vuonna 2022 ja käyttöönoton tapahtua syksystä 2024.

Tiiviiseen kaupunkirakenteeseen sijoittuvalla urbaanilla, monikerroksisella koulu- ja päiväkotirakennuksella on merkittävä rooli alueen julkisena rakennuksena. Kantakaupunkimainen tiivis rinnetontti asetti myös erityisiä haasteita suunnittelulle.

”Aurinkokellon massoittelu on taitavaa ja paikkaansa sopivaa. Erityisesti Höyrypuiston näkymän päätteeksi asettuva pääsisäänkäynti ja porrastuva massoittelu toimivat hienosti aukiotilan suuntaan ja tuovat pääsisäänkäynnin selkeästi havaittavaksi ja kutsuvaksi kaupunkikuvalliseksi kohokohdaksi, jonka päälle kattopiha työntyy kiinnostavana näköalatasanteena. Rakennuksella on selkeä julkisen rakennuksen hahmo ja tunnistettavaa identiteettiä luova olemus, joka poikkeaa sopivalla tavalla rakennusta ympäröivien asuinkortteleiden yleisilmeestä. Rakennus rajaa selkeää katujulkisivua Tulistimenkadun varteen”, toteaa kilpailijoiden nimeämä ja tuomaristoon kuuluvan SAFA arkkitehti Erkko Aarti.

Kilpailun tavoitteena oli löytää kaupunkikuvallisesti, arkkitehtonisesti ja toiminnallisesti paras kokonaisratkaisu, joka on turvallinen, terveellinen, kokonaistaloudellinen ja täyttää kaupungin asettamat pitkäaikaiskestävyys, ympäristö- ja elinkaariominaisuustavoitteet. Kilpailuun saapui yhteensä 29 hakemusta, joista kuusi vähimmäiskelpoisuusehdot täyttänyttä suunnitteluryhmää valittiin kilpailuun. Kullekin kilpailuun kutsutulle, hyväksytyn kilpailuehdotuksen jättäneelle suunnitteluryhmälle maksettiin palkkiona 40 000 euroa.

Pasilan puretun alaratapihan tilalle keskustakortteli Triplan pohjoispuolelle on rakenteilla Ratapihakortteleiden monipuolinen, tiivis ja kantakaupunkimainen asuin- ja työpaikka-alue noin 3 200 asukkaalle ja 1 000 työntekijälle. Erinomaisten julkisten liikenneyhteyksien asuinalue sijaitsee kattavien palveluiden äärellä. Keski-Pasilan koulun ja päiväkodin kortteli sijoittuu keskeiselle paikalle Ratapihakortteleiden tiiviissä kaupunkirakenteessa. Ratapihakorttelien alue rakentuu vuosien 2018-2030 aikana.
 

Palkintojenjakotilaisuus jälkilähetyksenä

Voittaneen ehdotuksen kuvia ja kilpailun arvostelupöytäkirja