Lisää älykaupunkia Helsinkiin – innovaatiokokeilut laajenevat täydennysrakennettaville asuinalueille

Uutta Helsinkiä
09. kesäkuuta 2020
Kanneltalo

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium on saanut 1,3 miljoonan euron innovaatiorahoituksen hankkeelle, jonka tarkoituksena on laajentaa uusilla asuinalueilla Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa toteutettujen älykaupunkikokeilujen parhaita käytäntöjä myös täydennysrakennettaville asuinalueille.

Kokeilut levittäytyvät kaupunkiuudistusalueille Malmille, Mellunkylään ja Malminkartano-Kannelmäkeen, sekä lisäksi Pasilaan. Hanke toteutetaan vuosien 2020–2023 aikana.

Hankkeessa testataan ja toteutetaan käytännössä uusia digitaalisia ja kestäviä ratkaisuja, jotka parantavat ja tehostavat helsinkiläistä kaupunkielämää, palvelutarjontaa sekä palveluiden suunnittelua. Hankkeessa tehdään yhteistyötä yritysten, asukkaiden ja kaupungin aluekehittämiseen liittyvien eri yksiköiden, sekä tutkimuslaitosten kanssa.

Älyvalaistusta, jakamistaloutta ja vihreää rakentamista

Hankkeessa vahvistetaan ja toteutetaan neljä alueellista ja temaattista innovaatioprojektia. Projektien kautta tuetaan asukkaiden ja kaupungin tarpeisiin vastaavien ratkaisujen syntymistä esimerkiksi älyvalaistuksen, katutilan analytiikan, tilojen käytön, vihreän infrastruktuurin sekä kaupunkitietomallien ja 5G-teknologioiden saralla.

Malmilla tavoitteena on parantaa katutilan turvallisuutta sekä katuliikenteen analytiikkaa älykkään valaistuksen avulla. Malminkartanon ja Kannelmäen alueella toteutettavassa teemaprojektissa puolestaan keskitytään alueella sijaitseviin vajaakäytössä oleviin tiloihin jakamistalouden ja digitaalisten palvelujen kautta.

Mellunkylässä etsitään vihreän rakentamisen ja energian säästämisen ratkaisuja muun muassa älykkäillä teknologioilla, vihreän infrastruktuurin teknologioilla sekä puurakentamisella. Pasilassa taas tuodaan erittäin tarkka rakennetun ympäristön kaupunkitietomalli eli digitaalinen kaksonen palvelemaan rakentajia ja rakennusprojekteja.

Lisää tietoa hankkeen pohjana olevasta Fiksu Kalasatama projektikokonaisuudesta Forum Viriumin kotisivuilla