Kaupungin vuokratalo Malmilla kuoritaan ja rakennetaan ulkopuolelta uudelleen puusta – suunnittelukilpailu käynnistyy tänään

Malmi
31. elokuuta 2020
Helsingin kaupungin asuntotuotanto (Heka) käynnistää tänään suunnittelukilpailun vuonna 1977 valmistuneeseen kaupungin kerrostalokohteeseen Malmilla. Vanhojen kerrostalojen julkisivut kuoritaan ja korvataan uusilla puisilla julkisivuilla ja samalla taloja korotetaan kahdella niin ikään puurakenteisella kerroksella.

Kokonaisuudessa on kahdeksan kolmesta neljään kerroksista betonielementtitaloa osoitteessa Karviaistie 12 Malminkaaren läheisyydessä Pukinmäen ja Malmin juna-asemien puolivälissä.

– Tarkoituksena on peruskorjata elinkaarensa päähän tulleet kerrostalot siten, että niiden viihtyisyys paranee, mutta samalla asumisen hiilijalanjälki pienenee, sanoo Jorma Tissari, rakennuttaja-arkkitehti asuntotuotannon hankekehitysyksiköstä.

Malmin keskustavision mukaan Malmista on tavoitteena luoda koko Koillis-Helsingin keskus ja kaupunginosa jopa 50 000 asukkaalle. Nyt käynnistyvä suunnittelukilpailu on osa Malmin kehittämistä ja täydennysrakentamista.

Kilpailuun on kutsuttu neljä suunnitteluryhmää, joissa on mukana sekä arkkitehteja että rakennesuunnittelijoita. Ryhmien tehtävänä on suunnitella kohteen peruskorjaus, julkisivukorjaus ja korottaminen mahdollisimman paljon puuta käyttäen.

Kilpailutöissä arvioidaan muun muassa positiivista vaikutusta kaupunkikuvaan, arkkitehtuurin laatua sekä ehdotuksen hiilijalanjälkeä.

– Puun käytön lisäämiseksi hanke edistää myös kiertotaloutta, kun elinkaarensa päähän tulevan rakennuksen ikää jatketaan. Samalla rakennusten energiatehokkuus paranee ja maankäytön tehokkuus kasvaa, kun samalle alalle saadaan koteja isommalle määrälle asukkaita, Tissari toteaa.

Kilpailutyöt tulee jättää sisään 4.12. mennessä ja voittaja julkistetaan ensi vuoden puolella.

Helsingin tavoitteena on Hiilineutraali Helsinki vuoteen 2035 mennessä. Puurakentamisen lisääminen sekä kiertotalous ovat keinoja, jolla tavoitteeseen pyritään pääsemään.

Hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriöltä.

Malmin keskustavisio

Helsingin ilmastovahti