Omien toiveiden mukainen kerrostalokoti kustannustehokkaasti! Asiantuntija ja asukas kertovat, miksi ryhmärakennuttamisella voi säästää

Kruunuvuorenranta
18. syyskuuta 2020
Ilmakuva Kruunuvuorennasta

Mukana oman kerrostaloasunnon suunnittelussa, ja oma koti kustannustehokkaasti? Ryhmärakennuttamisella on mahdollisuus vaikuttaa ja jopa säästääkin.

Joni Suojärvi on hankkinut nykyisen kotinsa ryhmärakennuttamalla, ja seuraava kerrostaloasunto Kruunuvuorenrannassa siintää jo suunnitelmissa – samaan tapaan toteutettuna.

– Tulevassa yhtiössä oli valmiit suunnitelmat, joista pääsi valitsemaan hinnallisesti ja pohjaratkaisullisesti sellaisen, joka tuntui järkevältä. Jos sijainti on hyvä ja on valmis hieman odottamaan, saa varmasti mieleisensä asunnon, Joni Suojärvi perustelee tulevan kotinsa valintaa.

Ryhmärakennuttamista voi tehdä keräämällä itsenäisesti porukan, jonka kanssa projektia hoidetaan. Se voi olla myös konsulttialoitteinen, kuten Jonin tapauksessa, jolloin ryhmärakennuttajakonsultti vastaa hankekehityksestä, asukasryhmän kokoamisesta ja hankkeen rakennuttamisesta.

– Asunto-osakeyhtiö toimii kummassakin mallissa rakennusurakan tilaajana, jolloin rakentamisesta poistuu välikäsiä. Tämä mahdollistaa kustannussäästöjä, selittää Saracon liiketoimintajohtaja Heikki Ruski.

Jonin tuleva kerrostaloyhtiö Kruunuvuoren Julia on yksi Saracon kehittämistä ryhmärakennuttamishankkeista.

Säästöä ja toiveiden toteuttamista

Rahan säästyminen onkin yksi tärkeä syy, joka on nostanut ryhmärakennuttamisen suosiota.

– Ensimmäinen säästö tulee siitä, että varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, koska rakennuttamiseen ei sisälly asuntokauppaa. Nykyisessä asunnossamme varainsiirtovero olisi ollut varmaankin noin 10 000 euroa, Joni Suojärvi laskeskelee.

Itse asunnon hinnassa hän arvelee säästäneensä ryhmärakennuttamalla noin 10–15 prosenttia alueen asuntojen yleiseen hintatasoon verrattuna.

– Asunnon pohjaratkaisu voi olla muokattavissa esimerkiksi kolmen ja neljän huoneen välillä. Halutessaan voi myös jättää esimerkiksi saunan pois, mistä saa hyvitystä hinnasta. Tuolla rahalla voi puolestaan kustantaa muita haluamiaan muutoksia asuntoon, Joni kuvailee.

Saracon Heikki Ruskin mukaan esimerkiksi asukkaiden toiveiden mukaan räätälöidyt keittiöratkaisut ja asuntojen vaihtelevat materiaalit ovatkin ryhmärakennuttamisessa tyypillisiä.

–Asukkaalla on mahdollisuus räätälöidä kotinsa suunnitelmia yhdessä arkkitehdin kanssa. Kruunuvuoren Juliassa kerrospohjat on suunniteltu niin, että vierekkäisten asuntojen yhdistäminen onnistuu ja näin kasvattaa asunnon pinta-alaa omien tarpeiden mukaiseksi, Heikki Ruski sanoo.

Heikki Ruski jakaa Joni Suojärven näkemyksen toteutusmuodon mahdollisista kustannussäästöistä.

– Onhan tämä todella kustannustehokas tapa saada koti.

Ryhmärakennuttamalla voi vaikuttaa hankkeen päätöksentekoon

Ryhmärakennuttamishankkeessa asukkailla on halutessaan mahdollisuus osallistua asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelyyn tai yhteistilojen suunnitteluun yhtiön perustamisesta lähtien. Mikään edellytys aktiivinen osallistuminen ei kuitenkaan ole.

– Ryhmärakennuttajakonsultti muun muassa hankkii tontin, kilpailuttaa suunnittelijat ja rakennusurakan. Hanketta johdetaan ja rakennutetaan ammattimaisesti. Tulevalla asukkaalla ei edellytetä olevan aiempaa kokemusta rakennuttamisesta – saati sitten kerrostalon rakennuttamisesta Helsinkiin, Heikki Ruski vakuuttaa.

Joni Suojärven tulevan kodin, Kruunuvuoren Julian, asukasryhmän kokoaminen on parhaillaan käynnissä. 50 asunnon yhtiön rakentamisen on tarkoitus käynnistyä ensi vuoden puolella.

– Asuntojen toteutustapa herättää paljon kiinnostusta ja monelle toteutustapa on uusi, vaikka ryhmärakennuttamisella on pitkät perinteet, Heikki Ruski muistuttaa.