Siilo soi Kruunuvuorenrannassa – Öljysäiliö 468:n avoimet ovet korvataan tänä vuonna uudella ääni- ja valoteoksella

Kruunuvuorenranta
09. lokakuuta 2020
Kruunuvuorenrannan palkitulla valoteoksella Öljysäiliö 468:lla on perinteisesti syksyisin pidetty noin kolmena viikonloppuna avoimet ovet, jolloin yleisöllä on ollut mahdollisuus päästä säiliön sisälle katsomaan valoteosta. Tänä vuonna avoimet ovet haluttiin kuitenkin koronatilanteen vuoksi korvata teoksella, josta voi nauttia säiliön ulkopuolella.

Kruununvuorenrannan Öljysäiliöön 468 rakentuu 2.10.–11.10.2020 kymmenen päivän ajaksi valo- ja ääniteos Krono -valon kaiku. Teoksen äänet soivat päivittäin aamukymmenestä iltakymmeneen. Iltaisin, auringon laskun aikaan, siiloon syttyvät myös teoksen valot kaupungin hämärtyessä iltaan.

Teosta inspiroi Kruunuvuoren sekä Helsingin historia, nykyisyys ja tulevaisuus.

Teoksen nimi viittaa aikaan ja sen merkityksen moninaisuuteen. Aikaa voidaan kokea henkilökohtaisella tasolla, aikaa voidaan mitata ja äänet ohjaavat ajan kokemusta.

Teoksen äänimaailmassa soi Cupola-niminen metallinen soitin, jonka kupera muoto muistuttaa öljysäiliön kattoa. Valaistuksessa teoksessa yhdistyy säiliön nykyinen valo ja tilapäinen valo. Sisätilassa valo on epäsuoraa valoa, valon kaikua.

Teoksen äänen on suunnitellut AkiPäivärinne, ja äänimaailmassa Cupolaa soittaa Lauri Wuolio. Valot ovat JariVuorisen käsialaa ja teoksen on kuratoinut Ilkka Paloniemi.

Öljysäiliö 468 ja muu Kruunuvuorenrannanvalotaide

Vuonna 2012 Helsingin ollessa maailman designpääkaupunki, tehtiin Laajasalon öljysataman yhteen viimeisistä öljysäiliöistä pysyvä valoteos, Öljysäiliö 468. Teos on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja.

Helsingin Kruunuvuorenrantaan rakentuu uusi asuinalue, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa on merkittävässä roolissa julkinen taide, erityisesti valotaide. Öljysäiliöllä vieraillessaan yleisöllä on mahdollisuus tutustua samalla kertaa myös Kruunuvuorenrannan muihin valotaideteoksiin.

Lisätietoa Krono-teoksesta, kulkuohjeet sekä kartta Kruunuvuorenrannan valotaidekohteista löytyvät osoitteesta: uuttahelsinkia.fi/siilosoi

Krono - valon kaiku
Öljysäiliö 468, 2.10–11.10, klo 10-22

Aki Päivärinne – ääni
Jari Vuorinen – valo
Lauri Wuolio – cupola
Ilkka Paloniemi – kuratointi