Puotilan uuden koulurakennuksen rakentaminen alkaa

Vuosaari
26. lokakuuta 2020
Havainnekuva Puotilan koulurakennuksesta

Puotilan ala-asteen uusi rakennus sai rakennusluvan, ja nyt rakentaminen alkaa. Rakennukseen tulee tiloja alakoulun ja esikoulun lisäksi myös iltakäyttäjille.

Puotilan uuteen rakennukseen tulee tilat 530 ala-asteen oppilaalle ja 70 esikoululaiselle. Puotilan ala-asteen vanha koulurakennus on jo purettu, ja sen paikalle rakennetaan uusi.

Rakennuksen pääsisäänkäynti tulee Puotilan metrotorin reunalle. Julkisivu verhoillaan vaalean sävyisellä tiilellä ja puulla. Rakennuksen alimpaan kerrokseen sijoittuvat yleisötilaisuuksissa hyödynnettävät liikuntasali, aula ja ruokasali.  

Kaupungin tavoitteena on, että uusilla tiloilla olisi paljon käyttäjiä. ”Arkisin päivällä tiloissa on alakoululaisia ja esikoululaisia, mutta iltaisin ja viikonloppuisin tiloissa voivat toimia esimerkiksi iltapäiväkerho, työväenopisto, liikuntakerhot ja kaupunkilaiset”, kertoo projektinjohtaja Vuokko Uusikangas Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Havainnekuva Puotilan koulurakennuksesta

Rakennuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelija on arkkitehtitoimisto Verstas Arkkitehdit. Samojen suunnittelijoiden käsialaa on myös Vuosaaren lukio, jonka rakentaminen on jo alkanut. Lukion on määrä valmistua kesällä 2021.

Puotilan uutta rakennusta esitellään kaupungin järjestämässä Uutta Itä-Helsinkiä -verkkotapahtumassa maanantaina 16.11.2020. Tapahtuman ohjelma ja kellonajat päivitetään lähempänä tapahtumaa verkkosivulle osoitteeseen hel.fi/asukastilaisuudet.

Uudelle rakennukselle mahdollisimman pieni hiilijalanjälki

Rakennus toteutetaan elinkaarimallilla. Helsingin kaupunki omistaa rakennuksen, ja hankkeen toteuttaja, Lujatalo Oy, vastaa suunnittelusta, rakentamisesta ja valmistumisen jälkeen 20 vuotta kiinteistön huollosta, kunnossapidosta sekä energiankulutuksesta.

Kaupungin ilmastotavoitteiden mukaisesti talosta rakennetaan erittäin energiatehokas ja hiilijalanjäljeltään pieni. Rakennuksessa käytetystä energiasta yli 15 % tuotetaan tontilla uusiutuvilla energiamuodoilla. Katolle asennetaan aurinkopaneeleita ja talon lämmityksessä käytetään maalämmön ja kaukolämmön hybridiratkaisua. Hiilineutraali Helsinki -ohjelman mukaisesti kaupungin kaikkiin uusiin toimitila- ja palvelurakennuksiin toteutetaan aurinkosähköjärjestelmä, ja uudiskohteissa pyritään hyödyntämään maalämpöä.

Havainnekuva Puotilan koulurakennuksesta

”Lähdemme innolla mukaan Puotilan ala-asteen elinkaarihankkeeseen. Lujatalolle perheyhtiönä sopii erinomaisesti tilat palveluna -toimintamalli, jossa kannamme vastuuta vakiintuneita toimintatapoja laajemmin. Tulemme tarjoamaan Puotilan koululaisille ja lähiympäristön asukkaille terveelliset olosuhteet ja toimivat tilat 20:n vuoden elinkaaritakuulla”, sanoo hankkeessa projektinjohtajana toimiva Marko Saloranta Lujatalolta.

Rakennus sai rakennusluvan 8.10.2020. Rakennus on valmiina käyttöön elokuussa 2022.

Lue aiempi uutinen aiheesta: Helsingin valtuusto hyväksyi rakennus- ja korjaushankkeita kouluille ja päiväkodille

Havainnekuvat: Verstas arkkitehdit