Kuninkaantammen asuntorakentaminen hyvässä vauhdissa

Kuninkaantammi
29. lokakuuta 2020
Kanvaasi-yhtiön taloja Maisemamaalauksenkadulla Kuninkaantammessa.

Kuninkaantammenkallion alueen rakentaminen on päässyt vauhtiin. Maisemamaalauksenkadun aloituskorttelit ovat nyt ensimmäisiltä rakennuksiltaan valmistuneet. Kolme rakennuttajaa kertoo alla uunituoreista kohteistaan.

Ekologinen kestävyys, ilmastonmuutoksen hillintätoimet sekä kaupunkiresilienssi määrittävät suunnittelua ja rakentamista Kuninkaantammessa. Asemakaavamääräykset ohjaavat aktiivisesti sekä energiankulutuksen että hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Rakentamisessa pyritään korkeaan energiatehokkuuteen.

– Bonavan Kanvaasi on ekologinen ja energiatehokas uudiskohde, joka on varustettu mm. kiinteistösähköä tuottavalla aurinkopaneelijärjestelmällä. Erikoisuutena ovat useiden kotien viherhuoneet, jotka on helppo sisustaa vaikka etätyöpisteeksi tai valjastaa kaupunkiviljelyyn. Kiitosta on saanut myös asukkaiden käytössä oleva vierashuone, johon voi majoittaa vaikkapa vierailevat sukulaiset, kertoo Bonavan projektijohtaja Niina Puumalainen.

– Yhteisöllisyyttä Kanvaasiin tuovat kaksi eri tyyppistä kerhohuonetta: rentoutumiseen ja oleiluun suunniteltu soppi sohvaryhmineen sekä aktiiviseen tekemiseen innostava huone puolapuineen.

Kanvaasin katolle sijoitetuilla aurinkopaneeleilla tuotetaan osa kiinteistön sähköstä. Järjestelmä on mitoitettu siten, että kaikki tuotettu sähkö voidaan kuluttaa taloyhtiön yhteisissä tiloissa sekä pysäköintihallissa.

een on valmistunut vuokra-asuntoja.

Luonnonläheisyys kiinnostaa

Kuninkaantammen osittain jyrkkäreunaisella kallioselänteen rinteellä on komeita avokallioita sekä mäntyvaltaista puustoa. Kuninkaantammi on Helsingin hulevesistrategian pilottikohde, jossa sade- ja sulamisvesiä viivytetään korttelialueilla sadepuutarhoissa ennen niiden johtamista alueelliseen luonnonmukaiseen hulevesijärjestelmään.  Rakennettavien talojen pihoille on Kuninkaantammessa varattava mahdollisuus kaupunkiviljelyyn ja lähiruuan tuottamiseen.

– Maisemamaalauksenkatu 1:een valmistuva 120 asunnon vuokratalomme on ollut erittäin kysytty kohde, kertoo A-Kruunu Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäkimattila.

Asuntojen hakijoita oli lähes 1 500, ja moni heistä painotti Mäkimattilan mukaan alueen harrastusmahdollisuuksia, luonnonläheisyyttä ja hyviä kulkuyhteyksiä sekä omakustannusperiaatteeseen pohjautuvaa kohtuullista ARA-vuokraa.

– Meillä on omistuksessamme Kuninkaantammessa myös kaksi puukerrostaloa, joissa on käynnistynyt vilkas yhteisöllinen toiminta.

n vuoden 2021 alkupuolella valmistuvasta rakennuksesta.

YIT:n ensimmäinen taloyhtiö Maisemamaalauksenkadulla, As Oy Helsingin Kuninkaanpolku, valmistuu maaliskuussa 2021.

– Kuninkaanpolku on osa luonnonläheistä Kuninkaantammen korttelia, jonka kodeista on suora yhteys Keskuspuiston lenkkipoluille. Taloyhtiöön tulee 48 asuntoa yksiöistä perheasuntoihin, kertoo projektipäällikkö Ulla Kangasmaa YIT:ltä.

Oman kodin lisäksi Kuninkaanpolun asukkaiden käyttöön valmistuu myös paljon yhteistiloja, muun muassa sauna, pesula, kerhohuone ja kuntoilutila.

– Korttelin rakentaminen jatkuu ja tuomme seuraavan taloyhtiön ennakkomarkkinointiin ensi vuonna.