Maatullin koulun, päiväkodin ja leikkipuiston arkkitehtuurikilpailussa kolme ehdotusta jatkoon

Uutta Helsinkiä
05. marraskuuta 2020

Tapulikaupungissa sijaitsevan Maatullin ala-asteen koulurakennuksen paikalle (Kimnaasipolku 5) rakennetaanuusi monitoimirakennus, jonka suunnittelusta on meneillään arkkitehtuurikilpailu. Kilpailun toiseen vaiheeseen on valittu kolme suunnitelmaa, joiden jatkokehittäminen alkaa marraskuussa. Kilpailu ratkeaa arviolta maaliskuussa 2021.

Maatullin uusi rakennus tarjoaa tilat 700 oppilaan koululle (luokat 1-9), sekä päiväkodille ja leikkipuistolle. Uuteen rakennukseen muuttavat nykyiset Maatullin ala-aste, päiväkoti Minttu ja leikkipuisto Tapuli. Tiloja tarjotaan myös kerho- ja harrastekäyttöön. Rakennus on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2024.

Suunnitelmissa tutkitaan muun muassa puurakentamista

Kilpailuun tuli 71 hyväksyttyä ehdotusta. Jatkokehitettäväiksi valittiin ehdotukset Ketju, Metsäaukio ja Nappulaliiga. Tuomaristo toteaa, että ehdotusten joukossa on paljon lähestymistavaltaan kiinnostavia ja huolellisesti tutkittuja töitä.

Suunnitelmien jatkokehittäminen alkaa marraskuussa. Tässä vaiheessa kerätään myös tietoja tilojen käyttäjien edustajilta, kuten koululta ja paikallisista harrasteryhmistä.

Suunnitelmien seuraavat versiot julkaistaan kilpailun verkkosivulla https://www.maatullinkoulu.fi/ helmikuussa 2021. Kaupunkilaiset pääsevät kommentoimaan toisen vaiheen töitä. Kommentit annetaan tiedoksi kilpailun tuomaristolle.

Kilpailu ratkeaa arviolta maaliskuussa 2021. Kilpailussa valitaan myös uuden rakennuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelijat.

Rakennushanke ja kaavoitus alkavat kilpailun jälkeen

Kun kilpailu on ratkennut, käynnistetään rakennushankkeen suunnittelu ja muutetaan rakentamista ohjaavaa asemakaavaa. Rakentaminen alkaa tämänhetkisen suunnitelman mukaan vuoden 2022 keväällä, ja rakennus valmistuu vuoden 2024 kesällä. Aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Maatullin ala-aste ja päiväkoti Minttu muuttavat ensi vuonna väliaikaisesti Suuntimopuistoon rakennettaviin tiloihin. Tilat ovat koulun ja päiväkodin käytössä, kunnes uusi Maatullin rakennus valmistuu.
Suuntimopuiston tilojen rakentamisen valmistelut ovat pitkällä talotehtaalla, jossa on vieraillut Maatullin ala-asteen oppilaiden huoltajia.

Maantasokuva Ketju

Metsäaukio maantasokuva

Kuva: Jatkokehitettäväksi valittujen ehdotusten havainnekuvat. Ylhäältä alas: Ketju, Metsäaukio ja Nappulaliiga. Suunnitelmia jatkokehitetään, joten rakennusten ulkonäkö voi muuttua.