Hernesaaressa rakennetaan lumenvastaanottopaikan elementtejä

Hernesaari ja Telakkaranta
24. marraskuuta 2020
elementit-meren-puolelta

Kaupungille tulee säännöllisesti kyselyjä, onko Hernesaaren rakentaminen jo alkanut. Hernesaarenrantatiellä rakennetaan parhaillaan uuden lumenkippauslaiturin elementtejä. Talonrakennustyömaasta ei siis ole kyse.

Nykyinen lumenkippauslaituri on jäämässä merentäytön alle, joten sen paikkaa on siirrettävä. Uudet elementit kuljetetaan hinaamalla ensi kesänä Hernesaaren niemeen, satamalaiturien läheisyyteen. Valmis laituri tulee olemaan noin 60 metriä pitkä ja se koostuu 14 elementistä.

Laiturin paikka ei tule olemaan pysyvä. Sitä siirretään ainakin nykyisen suunnitelman mukaan Hernesaaren rakentamisen edetessä.

Lumenkaataminen mereen on herättänyt paljon keskustelua ja vastustusta. Helsinki selvittää aktiivisesti vaihtoehtoja lumenkaatamiselle mereen. Pitkän ajan tavoitteena on lopettaa se kokonaan ottaen kuitenkin huomioon kokonaisvaikutukset ympäristöön. Nykyisessä toimintaympäristössä Helsingin kaupungilla ei toistaiseksi ole mahdollisuuksia luopua lumen mereenkippauksesta. Lyhyet kuljetusmatkat aiheuttavat vähemmän hiilidioksidipäästöjä sekä häiriötä, ruuhkautumista ja melua tiiviisti asutussa kantakaupungissa.

Elementit maan suunnasta katsottuna

Kuvassa elementtien rakennuspaikka marraskuun alkupuolella. Kuva: Tomi Laine.