Helsinki menestyi viime vuonna älykaupunkivertailuissa erinomaisesti

Uutta Helsinkiä
20. tammikuuta 2021
Vuoden 2020 älykaupunkivertailuissa Helsinki oli maailman toiseksi paras Smart City ja Suomi Euroopan toiseksi innovatiivisin maa.

Vuoden 2020 Smart City -vertailuissa Helsinki oli maailman toiseksi paras älykaupunki ja Suomi Euroopan toiseksi innovatiivisin maa.

”Kaupunkien menestyminen ja kilpailukyky on riippuvainen siitä, miten nopeasti ja kunnianhimoisesti ne pystyvät tarttumaan maailman muutosvoimiin ja löytämään niihin ratkaisuja. Helsingissä kaiken kehittämisen keskiössä on luoda toimivampaa ja parempaa kaupunkia helsinkiläisille. Menestyminen näissä vertailuissa kertoo, että olemme oikealla tiellä”, sanoo pormestari JanVapaavuori.

Tässä viisi nostoa Helsingin menestymisestä viime vuoden älykaupunkivertailuissa:

1. Helsinki on maailman toiseksi paras älykaupunki

Vuoden 2020 huippusuoritus oli, kun Helsinki valittiin maailman toiseksi parhaaksi älykaupungiksi  IMD Smart City Index -tutkimuksessa. Tutkimus on maailman johtava älykaupunkivertailu. Helsingin sijoitus nousi edellisestä vertailusta roimasti, sillä toissa vuonna Helsinki oli vertailussa kahdeksas. Maailman parhaan älykaupungin tittelin vei Singapore. Helsingin jälkeen kolmantena tulee Zürich, neljäntenä Auckland ja viidentenä Oslo.

2. Helsinki voitti älykaupunkirakentamisenOscarin

Helsingin kaupunki voitti pääpalkinnon digitaalisten kaupunkien sarjassa Year in Infrastructure -maailmankongressissa. Kongressia on kutsuttu myös kaupunkirakentamisen ja infrastruktuurialan Oscareiksi. Helsingin kaupunki nappasi pääpalkinnon Digital City Synergy projektilla. Yksi tärkeimmistä voittoperusteista oli Fiksun Kalasataman digitaalinen kaksonen. Palkinnoista kilpaili eri sarjoissa yhteensä lähes 400 kaupunkia ja projektia ympäri maailman.

3. Suomi oli Euroopan toiseksiinnovatiivisin maa

Euroopan komission vuosittaisessa  Innovation Scorcardissa Suomi sijoittui koko Euroopan toiseksi innovatiivisimmaksi maaksi. Ruotsi vei ykköspaikan. Muut Pohjoismaat ja Hollanti ovat kärkiryhmää.

4. Helsingissä on toiseksi parastyöelämän tasapaino

Helsingissä on maailman toiseksi paras tasapaino työnteon ja vapaa-ajan välillä, ilmenee Kisi-yhtiön vertailusta 2020. Paras balanssi on Oslossa. Helsingin jälkeen vertailussa tulevat Kööpenhamina, Hampuri ja Berliini.

5. Helsingissä on maailman neljänneksiparas start up -ekosysteemi

Startup Genome -raportin mukaan Helsingissä on maailman neljänneksi paras ekosysteemi start up  -yrityksille. Raportti kiittelee julkista sektoria hyvästä yhteistyöstä start upien kanssa.  

Näiden lisäksi Suomi valittiin vuonna 2020 muun muassa jo kolmatta vuotta peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi World Happiness Reportissa. World Economic Forumin vertailun mukaan Suomen puhtaan energian käyttöpotentiaali on puolestaan maailman kolmanneksi korkein. Euroopan komission DESI-indeksin mukan Suomen digitaalinen talous ja digiyhteiskunta ovat Euroopan kehittyneimmällä tasolla.