Kysymyksiä ja vastauksia Kalasataman kouluista, päiväkodeista ja muista palveluista

Kalasatama
09. helmikuuta 2021
Katukuvaa Kalasatamasta. Kuva: Nina Talmén

Asukkaat saivat esittää kysymyksiä Kalasataman alueeseen liittyen Kerro kantasi –kyselyn kautta. Julkaisemme asiantuntijoiden vastauksia kysymyksiin teemoittain etenevänä sarjana. Tässä osassa käsittelemme kouluun päiväkoteihin ja muihin palveluihin liittyviä aiheita.

Onko Mustikkamaalle suunnitelmissa rakentaa tekonurmikenttää? Olosuhteet jalkapallon pelaamiseen Kalasatamassa ovat kovin huonot. Esimerkiksi Jätkäsaaressa on useita tekonurmikenttiä, Kalasatamassa ei ainuttakaan.

Hermanninrantaan kaavoitetaan urheilukenttä, joka rakentamisen kannalta haastavien maaperäolosuhteiden vuoksi toteutettaneen kivituhkapintaisena. Mustikkamaan liikuntapuiston liikuntapaikkojen peruskorjaus on suunnitelmissa kaupungin investointiohjelmissa vuosina 2025-26.  Pieniä perusparannuksia on vuonna 2022 varauduttu tekemään lähinnä nykyisten tennis- ja koripallokenttien pinnoitteisiin.  Vuonna 2020 Mustikkamaan liikuntapuistoon valmistui ns. street soccer kenttä.

En tiedä koulun ja päiväkotien kapasiteettilaskelmien taustoista, mutta jotenkin tuntuu vähän alimitoitetulta. Voisikohan ajatella vaikkapa yhtä lisäkerrosta juuri valmistuneeseen kouluun? Tai tulevia rakennuksia hieman suurempina? Itsellä tilanne on kaikin puolin hyvä, on päiväkotipaikka ja tuleva eskaripaikka. Olemme tyytyväisiä lapsen ryhmän toimintaan ja päiväkotiin (Ariel) ylipäätään. Kiitokset!

Alueelle on valmistumassa useita päiväkoteja: Verkkosaareen ja Sompasaareen 2023. Myös Nihtiin on tulossa päiväkoti. Hermanninrannan ja Kyläsaaren alueelle on tarkoitus kaavoittaa kolme päiväkotitonttia ja tontti uudelle koululle.

Tuleeko Kalasatamaan oma kirjasto?

Tämän hetkisen tiedon mukaan ainakaan lähivuosina Kalasatamaan ei ole tulossa kirjastoa.

Mikä on tällä hetkellä Kalasataman päiväkotitilanne ihan lukuina? Kuinka moni kalasatamalainen lapsi jää ilman paikkaa Kalasataman päiväkodista, vai pääsevätkö kaikki halukkaat paikalliseen päiväkotiin?

31.12.2020 Kaupungin suomenkielisissä päiväkodeissa (pl. ympärivuorokautinen hoito) oli 338 lasta, jotka asuivat joko Kalasataman tai Sompasaaren alueella. Noista lapsista 73 prosenttia, 248 lasta, oli päiväkotihoidossa joko Arielissa tai Kalasatamassa. Alueilla asuvista 90 lasta oli hoidossa muissa päiväkodeissa, suurin osa keskisen suurpiirin alueella. Tämän vuoden alusta alkaen on päiväkoti Kalasataman yhteyteen lisätty paikkoja 55.

Voiko Työpajanpihan alueelta saada koulupaikan Kalasataman ala-asteelta vaikka kouluunottoalueen raja menee Hermannin rantatiessä? Työpajapihalla on pääasiassa toimistoja, mutta vuoden kuluttua sinne valmistuu myös asuintaloja. Kalasataman kouluun on matkaa 700m ja Vallilan 1,4km.

Oppilaat otetaan oppilaaksiottoalueen mukaisista osoitteista. Luokille 3.-9.on harkinnanvaraa hieman enemmän, mikäli koulussa on vapaita oppilaspaikkoja. Tässä on raja kuitenkin tiukka.

Milloin Sompasaareen rakennetaan päiväkoti? Milloin ensimmäiset lapset pääsevät aloittamaan siellä?

Sompasaareen valmistuu päiväkoti kesällä 2023, toiminta käynnistyy elokuussa 2023.

Lue myös:

Kysymyksiä ja vastauksia Kalasataman kaavoituksesta ja liikenteestä