Kysymyksiä ja vastauksia Kalasatamasta: yleiset asiat

Kalasatama
10. helmikuuta 2021
Flow-festivaali Suvilahdessa. Kuva: Lauri Rotko

Asukkaat saivat esittää kysymyksiä Kalasataman alueeseen liittyen Kerro kantasi -kyselyn kautta. Julkaisemme asiantuntijoiden vastauksia kysymyksiin teemoittain etenevänä sarjana. Viimeisessä osassa käsittelemme yleisiin asioihin liittyviä aiheita.

Milloin alueelle tulee lisää pysäköintipaikkoja ja aluepysäköintikielto lopetetaan? Nyt kun ratikka ja julkinen viivästyy, lienee syytä parkkipaikkoja lisätä. Alue on julkisten osalta pullonkaulassa.

Kaupungin pysäköintipolitiikan mukaisesti uusilla alueilla asukkaiden pysäköinti hoidetaan tonteilla. Tiiviissä kaupungissa ei ole mahdollista varata pysäköintiin riittävästi tilaa yleisiltä alueilta. Kadunvarsipaikat on tarkoitettu vieras- ja asiointipysäköintiin. Kadunvarsipaikkoja rakentuu lisää katujen viimeistelyurakoiden myötä. Asemakaavoituksessa noudatetaan pääsääntöisesti lautakunnan hyväksymiä pysäköinnin laskentaohjeita. Ennen raitiotien liikennöinnin aloitusta joukkoliikenne tukeutuu metroon sekä bussiliikenteeseen.

Koska verkkosaaren kanavan on määrä valmistua?

Verkkosaaren kanava valmistuu tänä vuonna.

Onko alueelle tulossa mitään urheilukenttiä, esim. koriskenttää? Onko kirjasto edelleen poissuljettu ajatus alueelle? Hieno alue, mutta urheilun ja sivistyksen harrastusmahdollisuus puutteellista. Esim. nuorisolle olisi tärkeää saada paikka fiksulle tekemiselle, esim. urheilemiseen.

Hermanninrannan asemakaavaan on tarkoitus varata alue jalkapallokenttää varten.  Mustikkamaan liikuntapuiston liikuntapaikkojen peruskorjaus on suunnitelmissa vuosina 2025–26 ja pienempiä perusparannuksia 2022 lähinnä nykyisten tennis- ja koripallokenttien pinnoitteiden uusimiseen. 2020 Mustikkamaan liikuntapuistoon valmistui ns. street soccer kenttä, sekä uimarannan yhteyteen ulkokuntosali. Ainakaan lähivuosina tämän hetken tiedon mukaan Kalasatamaan ei ole tulossa kirjastoa. Vallilan kirjasto on lähin toimiva kirjasto.

Miten kauan festivaaleja tai yleisötapahtumia on järkeä tai ylipäätänsä mahdollista järjestää Suvilahdessa asfaltti kentällä ulkona? Esim. Flow tuntuu paisuvan vuosi vuodelta, mutta rakennettu ympäristö kasvaa pikkuhiljaa Suvilahden ympärille. Tämä ei voi olla vaikuttamatta melurajoihin ja asukkaiden huomioimiseen kaavoituksessa. Kulttuuria pitää olla, ja Suomen kesä on lyhyt, mutta kai nyt jokin suunnitelma tästäkin asiasta on olemassa?

Suvilahtea kehitetään tapahtuma-alueena koko ajan, ja tarkoituksena on, että se on myös tulevaisuutena kansainvälisestikin tunnettu ja kiehtova tapahtumapaikka. Alueella järjestetään hyvin erilaisia tapahtumia, ja tarkoituksena on miettiä yhdessä tapahtuma-alan, kaupunkilaisten ja eri viranomaisten kanssa sopivia määriä, reunaehtoja ja toimenpiteitä, millä alue voi kehittyä niin, että ympäristöön liittyvät asiat huomioidaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Jo nyt on tehty toimenpiteitä alueen tapahtumien suhteen; meluaikalinjaukset ja siihen liittyvä priorisointimalli, mahdollisimman yhtenäiset tapahtuma-aikaiset poikkeusliikennejärjestelyt, melun leviämisen keinoja ja lisää kehitellään koko ajan. Lisäksi Suvilahti Event hub tuo alueen tapahtumille lisää sisätilaa, joka mahdollistaa hyvin moninaisten tapahtumien järjestämisen 

Kyselyssä esitetyt kommentit/toiveet

Joku tällainen yhteisgrillipaikka?

Kalasatamanpuistossa on grillipaikka.

Täytyy sanoa, että Suvilahden tapahtumat ovat todellinen rikkaus alueelle! Toivon myös, että skeittiparkki voitaisiin säilyttää, siinä on junnuilla hyvää harrastusmahdollisuudet!

Kiitos! Tapahtumat luovat paljon hyvää ympäristöönsä (niin sosiaalisessa kuin taloudellisessakin mielessä) ja lieveilmiöihin pyrimme löytämään ratkaisuja tekemällä tiivistä yhteistyötä tapahtuma-alan ja kaupunkilaisten kanssa. Skeittipaikka ollaan säilyttämässä.

Kovasti kiinnostaisi Kalasataman avantouintipaikka. Jospa olisi edes suunnitteilla sellainen. Terveysvaikutusten takia. Ja mielialankin. Paljon turhempaankin on käytetty rahoja.

Kalasatamaan ei ole suunniteltu avantouintipaikkaa.

Lue myös: 

Kysymyksiä ja vastauksia Kalasataman kaavoituksesta ja liikenteestä

Kysymyksiä ja vastauksia Kalasataman kaduista ja puistoista

Kysymyksiä ja vastauksia Kalasataman kouluista, päiväkodeista ja muista palveluista