Jätkäsaaren kaduilla on paljon laadukasta graniittia

Jätkäsaari
23. maaliskuuta 2021
Jätkäsaaren pintamateriaaleja. Kuva: Antti Pulkkinen
Jätkäsaaresta on tehty luonteva osa eteläistä Helsingin kantakaupunkia runsaine kivijalkaliikkeineen ja kapeine katuineen. Talot rakennetaan yleensä kiinni katualueen rajaan.

Tiiviin kaupunkiympäristön vastapainoksi korttelialueiden tonttikaduille on pyritty rakentamaan paljon aukioita, ja suurin osa tonttikaduista päättyy puistoihin.

Valmistuttuaan katuverkko kattaa koko alueen. Sataman aluetta lukuun ottamatta asukkaat pääsevät tulevaisuudessa nauttimaan pitkästä rantaraitista. Jos kadulla kulkiessaan malttaa katsoa jalkoihinsa, huomaa, että katujen pintamateriaalina on käytetty poikkeuksellisen usein luonnonkiveä.

Konsulttiyritys Rambollin projektipäällikkö Juha Kivimäki kehuu alueella käytettävää graniittia huippulaadukkaaksi. Laatuun on panostettu muillakin osa-alueilla: jätkäsaarelaisten ilona on suuria tammia, korkealuokkaisia katukalusteita sekä omaperäisiä katuosuuksia, joiden varrelta löytyy julkista taidetta. Toisinaan katurakenteet itsessään ovat kuin taideteoksia.

“Paikalliset ovat nimenneet Välimerenkadun ylittävän sillan “rokkiporkkanaksi”. Teemme tätä rakkaudella, joten on hienoa nähdä kuinka asukkaat ottavat alueen omakseen”, sanoo puisto- ja viheralueiden suunnittelusta vastaava projektinjohtaja Petra Rantalainen, joka on työskennellyt alueella jo vuosia.

Hänestä on ollut palkitsevaa seurata, kuinka Jätkäsaaresta on muotoutunut eläväinen kaupunginosa, jota tuhannet helsinkiläiset voivat kutsua kodikseen.

Teksti: Milla Palkoaho
Kuva: Antti Pulkkinen
Artikkeli on julkaistu alun perin Jätkäsaari-Ruoholahti -lehdessä 18.3.2021.
Voit tutustua lehteen tästä linkistä:
https://www.ruoholahdensanomat.fi/