Malminkartanon kuntoportaiden uudistaminen alkaa

Malminkartano-Kannelmäki
25. maaliskuuta 2021

Malminkartanon kuntoportaiden perusparannus alkaa huhtikuussa 2021. Uudet portaat ovat nykyisiä leveämmät ja turvallisemmat.

Malminkartanonhuipun kuntoportaiden perusparannus alkaa lähiviikkoina. Kaupungin tavoitteena on, että uusitut portaat valmistuvat heinäkuussa 2021.

Malminkartanon täyttömäen nykyiset portaat puretaan ja uudet portaat rakennetaan lähes samalle paikalle. Uusista kuntoportaista tulee leveämmät ja turvallisemmat kuin nykyiset portaat. Ensimmäisellä osuudella portaista tulee neljä metriä leveät, muilla osuuksilla leveys on 2,5 metriä. Levähdyspaikat pysyvät nykyisillä paikoillaan.

Nykyiset portaat on rakennettu maaston mukaan eli porrasaskelmien korkeus ja syvyys vaihtelevat pitkin matkaa. Uusissa portaissa etenemä on 16 senttimetriä ylös ja 40 senttimetriä eteen lähes kaikilla osuuksilla, kertoo projektipäällikkö Touko Leppänen.

Kuntoportaat myös valaistaan. Valaistus upotetaan portaiden käsijohteeseen niin, että valo osoittaa alaspäin. Huipulla liikkujaa jo vähän hengästyttää. Korkeusero alimman ja ylimmän portaan välillä on 60 metriä. Portaissa on 426 askelmaa. Portaiden viereen tulee sähköinen kävijälaskuri.

Alun perin Malminkaranonhuipun kuntoportaat oli tarkoitus korjata jo viime vuonna, mutta rakentamisen aloittamista siirrettiin urakasta tehdyn valituksen käsittelyn vuoksi.

Malminkartano on niin sanottu kaupunkiuudistusalue, jonka täydennysrakentamiseen ja uudistamiseen kaupunki tähtää lähivuosina. Malminkartanonhuipun kuntoportaiden kunnostukseen on saatu rahoitusta ympäristöministeriön Lähiöohjelman kautta.

Helsinkiin suunnitteilla useat uudet kuntoportaat

Helsingissä on tällä hetkellä kolmet kuntoportaat. Malminkartanon kuntoportaiden lisäksi Herttoniemen kuntoportaat kunnostetaan vuonna 2022. Paloheinän kuntoportaat ovat hyvässä kunnossa.

Helsinkiläiset pääsevät tulevaisuudessa nauttimaan porrasjuoksusta yhä enemmän, kun kaupunkiin rakennetaan useat uudet kuntoportaat. Lauttasaaren liikuntapuiston kuntoportaita rakennetaan parhaillaan, ja ne valmistuvat huhtikuussa 2021. Pihlajiston Savelanpuiston portaiden rakentaminen alkaa tänä keväänä, ja ne valmistuvat arviolta heinäkuussa 2021.  Myllypuron Alakivenpuiston portaiden rakentamisen on tarkoitus alkaa kesä–heinäkuussa, ja tavoitteena on, että ne valmistuvat lokakuussa 2021. Taka-Töölöön Mäntymäelle rakennetaan kuntoportaat loppuvuodesta.

Ensi vuonna portaat on tarkoitus rakentaa Alppikylään Alppikylänhuipulle, Laajasaloon Ilomäenpuistoon sekä Suutarilaan Vaskipellonpuistoon. Kuntoporrasohjelmassa on kaavailtu portaita myös Pitäjänmäkeen Talinhuipulle sekä Vuosaareen Vanttikalliolle tai Vuosaarenhuipulle.

Kuva: Touko Leppänen

Lauttasaarenurheilupuiston kuntoportaat
Karttapalvelussa

Helsingin kuntoporrasohjelma 2020–2030

Uutta Helsinkiä: Kaupunkiuudistus

Uutta Helsinkiä: Malminkartano ja Kannelmäki