Helsinki mukana kymmenen kunnan puurakentamisen vauhdittajaryhmässä – Karhukallion uusi asuinalue kohteena

Uutta Helsinkiä
15. huhtikuuta 2021
Helsingin kehystunnus

Kymmenen kuntaa on aloittanut Motivan johdolla kehittämään yhdessä julkisen puurakentamisen hankkeitaan. Mukana on kouluja, sotealan rakennuksia, liikuntahalli, kaavahankkeita ja puurakentamisen strategia. Vauhdittajaryhmissä kunnat oppivat puurakentamisesta toisiltaan ja asiantuntijoilta.

Eri puolella Suomea on käynnissä julkisen sektorin puurakennushankkeita. Motivan käynnistämä puurakentamisen vauhdittajaryhmä tarjoaa julkisille toimijoille konkreettista puurakentamisen kehittämisapua.

Mukana kymmenen kuntaa ja puurakentamishanketta

Nyt käynnistyneessä julkiset uudisrakennukset -ryhmässä on mukana kymmenen kuntaa erilaisilla puurakentamiskohteillaan. Mukaan osallistuvien kuntien suunnitteilla olevat puurakennukset ovat sosiaali- ja terveysrakennuksia, kouluja ja liikuntahalli. Kuntien pöydällä on myös puurakentamisen kuntastrategian laadintaa ja kaavoittamiseen liittyviä hankkeita.

Helsingin kaupunki kirittää vauhdittajaryhmässä 2020-luvun aikana rakennettavaa uutta Karhukallion (ent. Karhunkaatajan) asuinalueen asemakaavaa ja sen toteuttamista. Karhukallio nousee Myllypuron kupeeseen hyvien kulkuyhteyksien äärelle, sillä se sijaitsee Raide-Jokerin reitillä.

Muita mukana olevia kuntia ja hankkeita ovat:

  • Kuhmon kaupunki – Kuhmon puinen sote-asema
  • Haapajärven kaupunki – K.J. Ståhlbergin alakoulu ja keskuskeittiö
  • Kärkölän kaupunki – Senioriasuminen
  • Kuusamon kaupunki – Nilokankaan koulu
  • Rauman kaupunki – Uotilan puukoulu
  • Savonlinnan kaupunki – Punkaharjun koulu
  • Porvoon kaupunki – Kokonniemen liikuntakeskuksen monitoimihalli
  • Simon kunta – Leuannokan asuntoalue
  • Haminan kaupunki – puurakentamisen strategia

– On hienoa, että saimme mukaan monipuolisia uudisrakentamishankkeita rohkeista kunnista. Yhteistyö luo synergiaetuja ja uutta osaamista osallistuvien kuntien organisaatioihin. Perinteiset hankintaprosessit taipuvat huonosti puurakentamiskohteisiin ja monen kunnan toiveena onkin saada tukea hankintaan liittyviin erityiskysymyksiin, sanoo asiantuntija Jenni Rovio Motivasta.

Ryhmässä käsiteltävät teemat valikoituvat kuntien tarpeiden mukaan ja voivat liittyä esimerkiksi johtamiseen, kuntastrategiaan ja tiekarttaan​, kaavoitukseen​, hankintaprosessiin​, markkinakartoituksiin​, hankintakriteereihin​, rakennusmääräyksiin- ja valvontaan, puun ilmastovaikutuksiin ja -laskentaan tai koulutusmateriaaleihin.

Puurakentamisen uudisrakennuksiin keskittyvä vauhdittajaryhmä työskentelee yhdessä vuoden 2022 alkuun saakka.

Lue alkuperäinen Motivan uutinen