Jätkäsaaren Atlantinsilta avautuu liikenteelle toukokuussa

Jätkäsaari
19. huhtikuuta 2021
Kävelijät, pyöräilijät, raitiovaunut ja ajoneuvot pääsevät pian uudelle reitille Jätkäsaaren ympäri, kun Atlantinsilta avataan 3. toukokuuta. Avaamisen myötä raitiotielinja 9 jatkaa Saukonpaadesta Atlantinkatua ja uutta Atlantinsiltaa pitkin Länsiterminaalille.

Kävelijät, pyöräilijät, raitiovaunut ja ajoneuvot pääsevät pian uudelle reitille Jätkäsaaren ympäri, kun Atlantinsilta avataan 3. toukokuuta.

Avaamisen myötä raitiotielinja 9 jatkaa Saukonpaadesta Atlantinkatua ja uutta Atlantinsiltaa pitkin Länsiterminaalille. Keskustasta saapuva linja 7 ajaa vanhaa reittiä Länsiterminaalille.  Sataman pysäkillä linjat 7 ja 9 vaihtavat numeroita päittäin. Ratikat ajaa siis koko Jätkäsaaren silmukan, mutta Atlantinsillalla nähdään vain ysiratikoita ja Tyynenmerenkadulla seiskoja.

Atlantinsillan suunnittelu alkoi vuonna 2015 ja rakentaminen vuonna 2019. Rakennusyhtiö YIT rakensi sillan kaupungille 23 miljoonalla eurolla. Sillan avaaminen on merkittävä Jätkäsaarelle: sen myötä alueen lopullinen kokoojakatuverkko on valmis.

Esimerkiksi henkilöautolla satamasta poistuttaessa vaihtoehtoisia reittejä on jatkossa kolme: Atlantinkatu, Länsisatamankatu ja Tyynenmerenkatu.  Kaupunki uskoo, että tämä helpottaa ruuhkahuippuja, jotka syntyvät laivojen purkaessa Länsisatamassa.

Atlantinsilta on osa Euroopan unionin tukemaa Twin Port -hanketta, joka keskittyy Helsingissä Länsisataman ja Tallinnassa Vanhankaupungin sataman kehittämiseen ja toimintojen harmonisoimiseen.

Sillan viereen tulee merelle suuntautuva avoin näköalatasanne nimeltään Atlantinaukio. Aukiolle on suunnitteilla penkkejä ja istutuksia sekä myös kaukoputkia merelle katselua varten.

Näköalatasanteen runko on rakennettu Atlantinsillan urakan yhteydessä. Aukion viimeistelytöiden ajankohtaa ei ole vielä päätetty. Aukiolle on myös haussa taideteos kilpailun kautta. Taidetta Jätkälle -nimisen kilpailun voittaja on tarkoitus julkistaa tulevana kesänä.

Atlantinsillan vieressä on myös Ahdinaltaan alue, jonne on hulppeitakin suunnitelmia: tapahtuma-areenaa, kylpylähotellia, liikuntatilaa ja kelluvaa meriuimalaa. Yleinen uimarantakin on suunnitelmissa. Ahdinaltaan asemakaavoitustyö on parhaillaan käynnissä.

Tiesitkö tämän Atlantinsillasta?

  • Atlantinsilta on kolmiaukkoinen jatkuvarakenteinen jännitetty teräsbetoninen kehälaattasilta.
  • Silta on perustettu haastaviin maaperäolosuhteisiin. Rakentamisen yhteydessä tehtiin mm. vedenalaisia sukellus-, kaivuu ja betonointitöitä.
  • Sillan tukipaalujen pituudet ovat jopa 30-metrisiä (teräslyöntipaaluja noin 3500 metriä ja porapaaluja noin 16 700 metriä, betonia noin 18 000 kuutiota, raudoitustyötä 1800 tonnia ja jänneterästä 118 000 kiloa).

Teksti ja jutun kuva:Rauno Hietanen
Juttu on julkaistu alun perin Jätkäsaari-Ruoholahti –lehdessä 15.4.2021.