Kadunlakaisurobotti puhdistaa katupölyt Jätkäsaaressa äänettömästi ja päästöttömästi yöaikaan

Jätkäsaari
19. huhtikuuta 2021
Kuinka asuinalueiden kadut voitaisiin puhdistaa asukkaiden arkea mahdollisimman vähän haitaten ja päästöttömästi? Trombia Technologies ja Helsingin kaupungin Stara sekä Forum Virium Helsinki testaavat tätä nyt uudella kadunlakaisurobotilla.

Kuinka asuinalueiden kadut voitaisiin puhdistaa asukkaiden arkea mahdollisimman vähän haitaten ja päästöttömästi? Trombia Technologies ja Helsingin kaupungin Stara sekä Forum Virium Helsinki testaavat tätä nyt uudella kadunlakaisurobotilla.

Helsingin Jätkäsaaressa voi 19. huhtikuuta alkaen nähdä työn touhussa automatisoidun Trombia Free -kadunlakaisurobotin, jonka soveltuvuutta vilkkaan kaupunkiasumisen keskelle kokeillaan osana Helsingin kaupungin ja kaupungin innovaatioyhtiön Forum Virium Helsingin Jätkäsaari Mobility Lab -hanketta. 

Kokeilu alkaa 19. huhtikuuta Välimerenkadulla ja Baanalla

Kadunlakaisurobotti työskentelee pääasiassa arki-iltoina ja -öinä 19.–27. huhtikuuta Välimerenkadulla Jätkäsaaressa ja Baanan pyörätiellä Helsingissä. Työskentelyajat vaihtelevat päivittäin. 

“Autonominen ja sähköinen lakaisukone on niin hiljainen, että se mahdollistaa katujen puhdistamisen yöaikaan, jolloin myös liikenteelle aiheutuva häiriö on mahdollisimman pieni. Jätkäsaari on meille ihanteellinen smart city -testikohde ja referenssi maailman isoihin kaupunkeihin, sillä Jätkäsaari yöaikaan näyttää, mitä kaupunkiympäristössä automaatiolla voidaan oikeasti saavuttaa”, kertoo toimitusjohtaja Antti Nikkanen Trombia Freen kehittäneeltä Trombia Technologiesilta. 

Kokeilu toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran kanssa. Stara hoitaa Helsingin katuja, puistoja ja rakennuksia. Staran tavoitteena on digitalisaation ja robotisaation keinoin hakea tuottavuutta ja luoda viihtyisyyttä kaupunkiin ja kaupunkilaisten arkeen. Sähköisten ja automaattisten työkoneiden avulla Stara toteuttaa Helsingin hiilineutraali 2035 -ohjelmaa ja rakentaa osaltaan maailman toimivinta kaupunkia.

Kokeilun aikana testataan erityisesti puhdistuksen melutasoa, puhdistustehokkuutta sekä autonomisen lakaisuajoneuvon toimintaa, hyötyjä ja rajoitteita katuolosuhteissa. Lakaisukone on turvallinen, sillä se havaitsee esimerkiksi eteen tulevan jalankulkijan ja pysähtyy. Kaupunkipilotissa koneen kanssa kulkee lisäksi aina ohjaaja turvallisuuden varmistamiseksi.

Jätkäsaari on älyliikenteen kokeilualue

Helsinki nähdään maailmalla älyliikenteen edelläkävijänä. Erityisesti Jätkäsaari toimii alustana, jossa yritykset voivat kokeilla uusia palveluja ja teknologioita aidossa kaupunkiympäristössä. Kokeilu- ja pilottitoiminta keskittyy kestävän, sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseen.

“Tavoitteenamme on, että parhaat ratkaisut voivat ponnistaa Jätkäsaari Mobility Labista muihin kaupunkeihin Suomeen ja ulkomaille. Samalla edistämme Helsingin ilmastotavoitteita ja luomme viihtyisämpää kaupunkiympäristöä asukkaille”, kertoo projektipäällikkö Janne Rinne Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingistä.

Trombia Free on Suomessa kehitetty, maailman ensimmäinen täysitehoinen, sähköinen ja autonominen lakaisukone. Se kuluttaa vain 15 prosenttia siitä energiasta, mitä perinteiset imulakaisukoneet, eikä se aiheuta puhdistustilanteessa päästöjä. Vettä uudenlainen lakaisukone kuluttaa vain murto-osan perinteisiin puhdistusmenetelmiin verrattuna. Trombia Free -lakaisukoneen markkinan uskotaan olevan erityisesti juuri Helsingin kaltaisissa edelläkävijäkaupungeissa.