Vuosaaren keskustan uudistusten tilanne pähkinänkuoressa

Vuosaari
21. toukokuuta 2021
Ilmakuva Vuosaaren keskustasta. Kuvaaja: Lauri Rotko

Palvelukeskus Albatrossin itäpuolella sijaitseva Aromikujan alueen rakentaminen on juuri alkamassa. Vuosaaressa kipeästi kaivatun sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden parantamiseksi käydään parhaillaan Albatrossin laajennukseksi rakennettavan Seniorikeskuksen suunnittelukilpailua. Uudisrakennus kokoaa korttelin eheäksi ja valmistuu arviolta vuonna 2026.  

Lukio valmistuu syksyllä

Vuosaaren uuden lukion rakennustyöt alkoivat toukokuussa 2019. Lukio on Helsingin kaupungin ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettava hanke, joka palvelee kaikkiaan 900 opiskelijaa musiikki- ja teknologiapainotteisessa opetuksessa. Lukiorakennus tarjoaa tilojaan myös taiteen perusopetukselle sekä asukas- ja harrastustoiminnalle iltaisin ja viikonloppuisin tilojen valmistuessa syksyllä 2021. Myös lukiorakennuksen ympäristö muuttuu Mosaiikkiraitin suoristuessa ja vahvistuessa metroasemalta saapuvalla Mosaiikkikujalla.  

Urheilutalo laajentumassa

Mosaiikkiraitin molemmin puolin valmistellaan Vuosaaren keskustan länsiosan kaavamuutosta. Muutoksen yhteydessä niin kutsuttu Mosaiikkikorttelin alue Tyynylaavantien ja Mosaiikkiraitin välissä suunnitellaan keskustakortteliksi. Alueen suunnittelusta järjestetyn kilpailutuksen voitti “Tilkkutäkki”-niminen työ, joka tuo alueelle sekä asuntoja, että kipeästi kaivattuja työpaikkoja. Asemakaavan muutoksen yhteydessä mahdollistetaan myös suositun Urheilutalon laajentuminen ja Mosaiikkipuiston kehittyminen osana Mustavuoresta merenrantaan ulottuvaa viheryhteyttä. Lisäksi suunnitelmissa mahdollistetaan tulevat joukkoliikenneratkaisut Valkopaadentiellä pikaraitiotieterminaalin muodossa. Asemakaavan muutosehdotus käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa tavoitteellisesti vielä kuluvan vuoden aikana.  

Vanhan lukion vapautuvan tontin suunnittelusta valmistellaan kilpailua, jossa monipuolinen keskusta-alue laajenee itään. Uudet korttelit sisältävät asumista, liike- ja toimitilaa ja vahvistavat arjen kulkureittejä keskustan ympäristöön. 

  • Haluamme kutsua sinut Uutta Itä-Helsinkiä verkkotilaisuuteen 26.5 kello 17. Tilaisuudessa saat tietoa siitä, mitä kaupunki suunnittelee itäiseen Helsinkiin ja mitä uutta se aikoo rakentaa. Tilaisuuden aiheita ovat asuminen, liikenne, puistot ja viheralueet. Illan aikana käydään läpi Mellunkylän, Vartiokylän, Vuosaaren ja Kaakkois-Helsingin ajankohtaisia asioita. Verkkotilaisuuden tarkka ohjelma ja lisätiedot: https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/ajankohtaiset-suunnitelmat/tilaisuudet/uutta-itahelsinkia  
  • Helppo tapa seurata Helsingin kaupunkisuunnittelua on Suunnitelmavahti-palvelun avulla. Suunnitelmavahti lähettää sähköpostiin ilmoituksen, kun nähtäville tulee kaavoja, liikenne-, katu- tai puistosuunnitelmia, joista voi kertoa mielipiteensä tai jättää muistutuksen. Myös Vuosaaren ajankohtaisista suunnitelmista ilmoitetaan Suunnitelmavahdin kautta. Suunnitelmavahti on maksuton palvelu, ja sen voi peruuttaa koska vain. Tilaa suunnitelmavahti https://uutiskirje-suunnitelmavahti.mail-eur.net/