Omien toiveiden mukainen kerrostalokoti kustannustehokkaasti – asiantuntija kertoo, miksi ryhmärakennuttamisella voi säästää

Jätkäsaari
24. toukokuuta 2021
Visualisointi Helsingin Pystötähdestä Jätkäsaaressa. Kuva: Saraco
Mukana oman kerrostaloasunnon suunnittelussa, ja oma koti kustannustehokkaasti? Ryhmärakennuttamisella on mahdollisuus vaikuttaa ja jopa säästääkin. Kyseessä on omatoimisen rakennuttamisen ja rakennuttajaliikevetoisen asuntorakennuttamisen välimuoto, jossa joukko ihmisiä rakennuttaa itselleen pientaloryppään tai jopa kerrostalon.

Ryhmän jäsenet toimivat hankkeessa siten sekä rakennuttajana että lopulta asukkaina. Rakennushanke voi olla tulevien asukkaiden itsensä käynnistämä, jolloin projektia valmistellaan itsenäisesti kerätyn ryhmän kanssa, tai rakennuttajakonsulttilähtöinen, jolloin ryhmärakennuttajakonsultti vastaa hankekehityksestä, asukasryhmän kokoamisesta ja hankkeen rakennuttamisesta.

– Asunto-osakeyhtiö toimii kummassakin mallissa rakennusurakan tilaajana, jolloin rakentamisesta poistuu välikäsiä. Tämä mahdollistaa kustannussäästöjä, kertoo Saracon liiketoimintajohtaja Heikki Ruski.

Säästöä ja toiveiden toteuttamista

Rahan säästyminen onkin yksi tärkeä syy, joka on nostanut ryhmärakennuttamisen suosiota. Säästöä tulee muun muassa siitä, että varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, koska rakennuttamiseen ei sisälly asuntokauppaa. Asunnon hinnassa on mahdollista säästää ryhmärakennuttamalla noin 10–15 prosenttia alueen asuntojen yleiseen hintatasoon verrattuna.

Saracon Heikki Ruskin mukaan esimerkiksi asukkaiden toiveiden mukaan räätälöidyt keittiöratkaisut ja asuntojen vaihtelevat materiaalit ovatkin ryhmärakennuttamisessa tyypillisiä.

–Asukkaalla on mahdollisuus räätälöidä kotinsa suunnitelmia yhdessä arkkitehdin kanssa. Usein esimerkiksi vierekkäisten asuntojen yhdistäminen onnistuu ja näin voi kasvattaa asunnon pinta-alaa omien tarpeiden mukaiseksi, Heikki Ruski sanoo.

Ryhmärakennuttamalla voi vaikuttaa hankkeen päätöksentekoon

Ryhmärakennuttamishankkeessa asukkailla on halutessaan mahdollisuus osallistua asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelyyn ja yhteistilojen suunnitteluun yhtiön perustamisesta lähtien. Mikään edellytys aktiivinen osallistuminen ei kuitenkaan ole.

– Ryhmärakennuttajakonsultti muun muassa hankkii tontin, kilpailuttaa suunnittelijat ja rakennusurakan. Hanketta johdetaan ja rakennutetaan ammattimaisesti. Tulevalla asukkaalla ei edellytetä olevan aiempaa kokemusta rakennuttamisesta – saati sitten kerrostalon rakennuttamisesta Helsinkiin, Heikki Ruski vakuuttaa.

Yksi Saracon kehittämistä ryhmärakennuttamishankkeista on Helsingin Pyrstötähti Jätkäsaaressa. Se on kahdeksankerroksinen asuintalo, johon tulee noin 76 asuntoa ja katutasoon liiketiloja. Asukasryhmän kokoaminen on parhaillaan käynnissä ja asunto-osakeyhtiö on tarkoitus perustaa lähiaikoina.

– Asuntojen toteutustapa herättää paljon kiinnostusta ja monelle toteutustapa on uusi, vaikka ryhmärakennuttamisella on pitkät perinteet, Heikki Ruski muistuttaa.
Lue lisää Helsingin Pyrstötähdestä

Lue lisää Helsingin Pyrstötähdestä