Vuosaari saa kesällä oman vesipuiston

Vuosaari
24. toukokuuta 2021
Rastilan vesipuistossa seikkaillaan meren päällä. Kuva Marko Kerola

Rastilan uimarannalle aukeaa juhannuksen jälkeen veden päällä sijaitseva seikkailupuisto. Koko perheelle suunnatussa vesipuistossa pääsee tasapainoilemaan, kiipeilemään torneissa ja ylittämään monenlaisia esteitä.

”Puisto on parhaillaan matkalla maailman merillä, mutta sen on tarkoituksen olla perillä juhannukseksi – voi olla jo aikaisemminkin”, yrittäjä Harri Rautava Suomen vesipuistot Oy:sta kertoo.

Puistossa ei ole varsinaista ikärajaa, mutta alle 10-vuotiaiden ja uimataidottomien mukana on oltava aikuinen.

”Tänä kesänä lähdemme liikkeelle perusradalla, ja kesällä 2022 on tulossa myös pienemmille suunnattu juoniori-rata. Kehitämme jatkuvasti vesipuistoja ympäri Suomen, ja Rastilan iso ratakin tulee olemaan seuraavana kesänä erilainen.”

Vesipuisto on auki näillä näkymin syyskuulle saakka säässä kuin säässä.

”Sade ei menoa haittaa, kun kuitenkin kastutaan. Rata toimii jopa paremmin sateella, sillä esimerkiksi liukumäet ovat silloin liukkaampia. On kivaa, että on ulkoilma-aktiviteetti, joka sopii huonommallekin kelille”, Rautava kuvailee.

Havainnekuva Rastilan vesipuistosta. Jaaakko Tossavainen/Arctic Playground Solutions Oy

Paikallisten nuorten toive toteutui

Helsingin kaupungin yritysluotsina toiminut Suvi Tuiskunen kertoo, että helsinkiläiset ovat toivoneet ranta-alueiden palveluiden kehittämistä. Paikalliset nuoret ovat myös toivoneet vesipuistoa Vuosaaren alueelle sattumalta Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin kautta.

”On hienoa, että pystymme yhdessä yrittäjän kanssa vastaamaan näihin toiveisiin. Ulkona tapahtuvan liikkumisen edistäminen on erityisen tärkeää nyt pandemian aikana, ja tämä ilahduttaa varmasti paikallisia lapsia ja nuoria. Ja toki vesipuistosta voi tulla yksi Helsingin matkailukohde kauempaakin tuleville: metro ja leirintäalue ovat siinä ihan vieressä”, Suvi Tuiskunen toteaa.

Hän myös muistuttaa, että nyt, kun ihmiset eivät pääse matkustamaan samaan tapaan kuin ennen, kaupunki haluaa mahdollistaa myös sellaisia palveluja, jotka voivat tuottaa ehkä ulkomaan matkoiltakin haettavia kokemuksia.

”Helsingin merellisen strategiaan liittyy myös rantareitin kehittäminen paitsi opastusta ja käytettävyyttä parantamalla myös rannan palveluiden monimuotoisuutta vahvistamalla. Ranta-alueiden toimintapaikkojen kartoituksessa on löytynyt jo 120 paikkaa erityyppisille palveluille, eli niitä on varmasti tulossa lisää myös tulevina vuosina”.

Harri Rautava ei ollut etukäteen tietoinen nuorten toiveista, mutta on iloinen, että pääsee nyt vastaamaan niihin.

”Haluan myös kiittää Vuosaaren melontakeskusta ja Helsingin kaupunkia hyvästä yhteistyöstä.”

Ilmakuva Rastilan alueesta. Kuvaaja Lauri Rotko.

Rastilassa kehitetään virkistystä ja kestävää matkailua

Vartiokylänlahdelle laadittiin vuonna 2020 suunnitteluperiaatteet, joiden pohjalta sinne kehitetään muun muassa yhtenäistä, helppokulkuista ja selkeästi opastettua rantareittiä ja uusia toimintoja.

Rastilan uimarannan ympäristö nousi monissa mielipiteissä esille paikkana, johon toivottiin uudistuksia ja lisää palveluita. Uimarannan vieressä sijaitsee myös Rastilan leirintäalue ja sen keskellä kartano, jonka historia ulottuu 1500-luvulle asti. Tämän vuoksi kaikessa kehittämisessä otetaan huomioon myös alueen kulttuurihistoria ja Vartiokylänlahden arvokas luonto.

Kevyesti toteutettava vesipuisto sopii tähän kokonaisuuteen hyvin.

 

Kuvat: Marko Kerola ja Lauri Rotko

Havainnekuva: Jaaakko Tossavainen/Arctic Playground Solutions Oy