Viihtyisän Mellunkylän puolesta – Helsinki-mitalin saanut Larri Helminen on tehnyt ison työn kaupunginosansa hyväksi

Mellunkylä
23. kesäkuuta 2021
Larri Helminen KurkiJameilla 2019

Helsinki-päivän yhteydessä 12. kesäkuuta jaettiin jälleen kultaiset Helsinki-mitalit kymmenelle ansioituneelle kansalaiselle. Kultainen Helsinki-mitali on Helsingin kaupungin korkein tunnustus, joiden myöntämisestä päättää kaupunginhallitus.

Mitalin saaneiden joukossa oli tänä vuonna kaupunkiaktiivi Larri Helminen. Helminen on edistänyt aktiivisesti Mellunkylän alueen kehittämistä järjestämällä monenlaisia tapahtumia ja koordinoimalla yhteistyötä alueen asukkaiden, yritysten ja toimijoiden sekä kaupungin kanssa.

”Olin hiukan hämilläni, kun kuulin asiasta. Kyseessä on mairitteleva tunnustus meikäläiselle, mutta samalla tunnustus myös niille lukuisille hienoille ihmisille ja hyville yhteistyötahoille, joiden kanssa olen saanut tehdä yhteistyötä viime vuosikymmenet – eritoten viime vuodet Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -verkoston merkeissä”, Helminen kiittelee.

Yhteisöllinen ja vihreä kaupunginosa

Mellunkylä käsittää Kivikon, Kontulan, Kurkimäen, Mellunmäen sekä Vesalan asuinalueet Itä-Helsingissä. Mellunkylä on asukasluvultaan Suomen suurin kaupunginosa – siellä asuu lähes 40 000 asukasta.

Helminen muutti perheineen Kontulaan vuonna 1993 ja edelleen Vesalaan vuosituhannen alussa. Lapsuutensa Helminen vietti Maunulassa ja Katajanokalla, nuoruusvuodet Kruununhaassa. Elämän pisin jakso on kuitenkin vierähtänyt Mellunkylässä.

”Syynä tähän on ollut kaupunginosan elämän mutkattomuus ja välittömyys kaikkine erilaisine ihmisineen sekä alueen luonto ja vehreys. Unohtamatta alueen tunnelmaa, monikulttuurista ilmettä ja ihmisiä sekä sitä poikkeuksellista yhteisöllisyyttä, jota olen omalta pieneltä osaltani pyrkinyt edistämään”, Helminen kehuu.

Helminen nostaa lisäksi esiin hyvät kulkuyhteydet sekä Kontulan ostarin, joka on hänen mielestään rosoisuudessaan, mutta kuitenkin monipuolisine palveluineen, yksi eläväisempiä kauppakeskuksia Helsingissä.

”Toki siellä heijastuvat myös osittain alueen sosiaaliset ongelmat, jotka liittyvät muun muassa työttömyyteen ja syrjäytymisriskeihin.”

Kaikki alkoi KontuFestarista

Helmisen työ kaupunkiaktiivina alkoi vuosituhannen alussa, kun hän lähti mukaan pieneen ryhmään, joka mietti jonkinlaisen festarin perustamista Kontulaan. Kontulassa festaripaikaksi päädyttiin valitsemaan Kontulan Kelkkapuisto ja tapahtuman nimeksi tuli KontuFestari. 

”Ensimmäisessä KontuFestari-tapahtumassa elokuussa 2003 paikalle tuli tuhatmäärin väkeä ja joukossa oli myös muita silloisia alueen aktiiveja. Heidän kanssaan aloimme pohtimaan, mitä muuta voisimme yhdessä tehdä alueen hyväksi. Seurauksena syntyi pieni verkosto, joka sitten ryhtyi määrätietoisesti kehittämään erilaisia kuvioita”, Helminen muistelee.

Verkoston voimin järjestettiin asukastilaisuuksia, kaikenlaisia tapahtumia ja julkaistiin Mellunkylä-lehden edeltäjä Kontula-lehti, Kontula-kalenteri ja palveluopas. Kontula valittiinkin pitkäjänteisen työn tuloksena Suomen Vuoden kaupunginosaksi vuonna 2006. Samana vuonna aktiivit järjestivät myös ensimmäisen kerran Kontulan ostarilla OstariFestari-tapahtuman, josta sittemmin muodostui jokavuotinen Helsinki-päivän perinne Itä-Helsingissä.

KurkiJamit -festari veti paikalle runsaasti alueen asukkaita vuonna 2019

Verkoston sekaduunari

Vuonna 2008 Larri Helminen oli mukana käynnistämässä koko Mellunkylän alueelle suuntautuneen Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -hankkeen yhdessä asukasjärjestöjen, yrittäjien, paikallisten luottamushenkilöiden sekä kaupungin työntekijöiden kanssa. Hanke edesauttoi Mellunkylän alueella kahden uuden asukastilan, Mellarin ja Kontulatalon käynnistämisessä ja alueellisessa viestinnässä kuten Mellunkylä-lehden julkaisemisessa sekä järjesti Mellunkylässä aluefoorumeja, joissa käsiteltiin alueen ajankohtaisia kysymyksiä.

”Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -toiminta on jatkunut tähän päivään saakka ja sen ytimessä toimiva yhteistoimintaryhmä on kasvanut alkuperäisestä tusinasta nykyiseen vajaaseen sataan toimijaan. Itse olen toiminut verkoston osa-aikaisena koordinaattorina tai – niin kuin itse tituleeraan työtäni – eräänlaisena verkoston sekaduunarina vuodesta 2014 lähtien. Työ on ollut kiinnostavaa, antoisaa ja joskus haasteellistakin”, Helminen sanoo.

Helminen on 2000-luvun aikana ollut Mellunkylässä mukana järjestämässä yhtensä noin kolmisenkymmentä eri festaritapahtumaa, satakunta erilaista asukas- tai aluefoorumia sekä lukemattoman määrän neuvotteluja ja kokouksia.

”Parasta tuossa duunissa on ollut mahdollisuus toimia eri ihmisten ja organisaatioiden kanssa Mellunkylän ja sen asukkaiden hyväksi.”

Tapahtumia elvytetään jälleen 2022

Mellunkylä on valittu yhdeksi Helsingin kaupungin uudenlaisen poikkitoimialaisen kaupunkiuudistuksen mallin alueeksi. Siinä tarkoitus on kohentaa asuinalueiden viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta kokonaisvaltaisesti yli toimialarajojen sekä mahdollistaa laadukas täydennysrakentaminen.

Helmisen mielestä nämä ovat sinänsä hyviä asioita, mutta häntä mietityttää muun muassa säilyykö alueen vehreys täydennysrakentamisen myötä ja miten palvelut ja yrittäjät pysyvät alueella, jos vuokrat nousevat.

”Itse toivon, että kaupunkiuudistuksen myötä kuitenkin alueen eläväisyys ja yhteisöllisyys säilyvät. Kontulassa nämä tunnetaan ’Kontulan henkenä’.”

Helminen toteaa, että Mellunkylästä on vuosien varrella tullut tapahtumien kaupunginosa. Koronavuosi pysäytti alueen tapahtumien järjestämiset, mutta nyt alueen aktiivit yrittävät elvyttää suunniteltuja tapahtumatarjontaa osallistumalla syksyn OmaStadi-äänestykseen ehdotuksella nimeltä Säkenöivien tapahtumien vuosi Kontulan kulttuuriostarilla! Kontulassa viriää uusia kulttuurihankkeita monikielisistä kirjafestareista elektronisen musiikin tapahtumiin.

”Myös perinteiset tapahtumat kuten KontuFestari halutaan palauttaa ohjelmistoon vuonna 2022. OmaStadi-hankkeessa tavoitteena on saada Kontulan ostoskeskuksen kulttuuritoiminta uudelleen kukoistukseen ja kehittää sitä tiiviissä yhteistyössä alueen asukkaiden kanssa. Huomiota kiinnitetään erityisesti matalan kynnyksen osallistumiseen, ohjelman maksuttomuuteen ja elämysten tarjoamiseen joustavasti kaikenikäisille ja eri taustoista tuleville”, Helminen lupaa.

Lisäksi osallistavan ja alueellisen kulttuurityön malli eli Helsingin malli toteutetaan seuraavan kolmen vuoden aikana Kontulassa. Siinä taidelaitoksia ja taiteen ammattilaisryhmiä kannustetaan toimimaan seiniensä ulkopuolella eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Helsingin mallin kehittämishankkeiden haku on paraikaa käynnissä ja se päättyy elokuun lopulla. Päätökset kauden 2022−2024 tuen saajista tehdään marraskuussa tänä vuonna.

Osallistuvan budjetoinnin ehdotus Kontulan tapahtumista

Mellunkylän ajankohtaisista kuulumisista tietoa Vetoa ja Voimaa Mellunkylään Facebook-sivuilta

Mellunkylä-lehden monipuolinen Historiaekstra joulukuulta 2020 käsittelee alueen menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta

Kuvat: Marja Väänänen