Uuden urheilu-, kulttuuri- ja vapaa-ajanalueen toteutuminen otti merkittävän askeleen eteenpäin Jätkäsaaressa

Jätkäsaari
09. syyskuuta 2021

Jätkäsaaren Tyynenmerenkadun ja Melkinlaiturin välisen alueen asemakaava on hyväksytty kaupunginvaltuustossa eilen 8.9.2021. Asemakaava on ensimmäinen osa Ahdinaltaan merkittävää tulevaisuuden toimitila-, urheilu- ja virkistyskeskittymää. Nyt hyväksytty kaava tuottaa yli 45.000 neliötä uutta rakennusoikeutta alueella ja se mahdollistaa tapahtuma-areenan, hotellin, liikuntatilojen ja näihin liittyvien tukitoimintojen rakentamisen.

Satama-altaan ympäristöstä on Jätkäsaaren osayleiskaavan mukaisesti tavoitteena kehittää koko kaupunginosaa palveleva merellinen oleskelualue palveluineen. Valtamerilaiturista yhdessä Melkinlaiturin kanssa muodostuva rantapromenadi liittyy osaksi kantakaupungin rantoja kiertävää virkistysreittiä.

Asuinrakentaminen Hyväntoivonpuiston päätteenä olevan satama-altaan alueella ei ole mahdollista ympäristöhäiriöiden takia. Kaavaratkaisussa alue toimii ikään kuin puskurialueena Jätkäsaaren asuinalueen ja satama-alueen välillä. Tavoitteena on luoda seudullisesti merkittävä urheilu-, kulttuuri- ja vapaa-ajantoimintojen alue kerroksittain aseteltuna. Hankkeeseen kuuluva yleinen pysäköintilaitos valmistui tammikuussa.

Hanketta toteutetaan yhdessä Royal Areena Oy:n kanssa

Alueen asemakaavaa on tehty yhdessä Royal Areena Oy:n kanssa. Kokonaisuus kulkee nimellä Royal Center. Kyseessä on monipuolinen tapahtumakeskus, johon kuuluvat mailapeleihin erikoistunut urheilukeskus, tapahtuma-areena, hotelli sekä jo rakennettu pysäköintitalo.

Urheilukeskukseen on suunnitteilla useita tennis-, padel-, squash ja sulkapallokenttiä. Tapahtuma-areena on mitoitettu joukkuepeleille ja mahdollistaa kolmen salibandykentän samanaikaisen harrastusmahdollisuuden. Kansainvälisten maaotteluiden ja kansallisten sarjapelien lisäksi areena on muokattavissa konsertteja, festivaaleja, messuja ja yritystapahtumia varten. Areenan kapasiteetti on 3500–4200 tapahtumasta riippuen ja se on jaettavissa myös pienempiin osiin. Urheilupuolen palvelutarjontaa täydentävät ammattitaitoiset urheiluhierojat, fysioterapeutit ja monipuolinen kunto-, hyvinvointi- ja fitnesskeskus sekä kahvila.

Urheiluareenan kylkeen tulee Helsingin lounaiskärjen uusi maamerkki, näyttävä 24-kerroksinen hotelli, josta on suora yhteys areenan. Hotellissa on konseptista riippuen noin 300–400 huonetta, joista on näköala merelle tai Helsingin kantakaupungin ylle.

”Ihmiset panostavat vapaa-aikaansa ja haluavat elämyksiä. Haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden harrastaa ja hankkia elämyksiä paikassa, jonne pääsee vaivatta julkisilla liikennevälineillä. Royal Center istuu hyvin elävään kaupunkiympäristöön ja täydentää Jätkäsaaren kehittyviä urheilupalveluja. Jokainen hankkeen osa täydentää toisiaan ja rima on asetettu korkealle niin laadun kuin palvelujen osalta”, hanketta kehittävän Royal Areena Oy:n toimitusjohtaja Kim Sussmann sanoo.

Vastuullisuus ja kestävä kehitys näkyvät monipuolisesti Royal Center-hankkeen suunnittelussa sekä toteutuksessa. Suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon käyttäjien vaatimukset ja luodaan ekologinen perusta toimivalle ja tasapainoiselle kokonaisuudelle.

Tärkeä virstanpylväs alueen kehittämiseksi

Kaupungin näkökulmasta asemakaavan hyväksyminen on tärkeä virstanpylväs Ahdinaltaan alueen kehittämiseksi. Jätkäsaaren aluerakentamisen projektinjohtaja Tuomo Sipilän mukaan nyt hyväksytty asemakaava on hieno avaus Ahdinaltaan kehittämiseksi kansainvälisen tason kulttuuri-, urheilu- ja toimitilakeskittymäksi.

”Alueesta on tulossa aivan uniikki kokonaisuus maailmanmittapuullakin. Hanke on hyvin osoittanut, kuinka haastavat olosuhteet on mahdollista kääntää vetovoimatekijöiksi”, Sipilä kertoo ja viittaa korttelin sijaintiin yhden Euroopan vilkkaimman sataman naapurina.
 

Kaupunginvaltuuston päätösasiakirjat