Siilo soi jälleen Kruunuvuorenrannassa – Utu-teos tarjoaa lohtua pimeneviin iltoihin

Uutta Helsinkiä
14. lokakuuta 2021
Kruunuvuorenrannan palkitun valoteoksen Öljysäiliö 468:n sisälle pääsee taas nauttimaan taiteesta. Tänä vuonna öljysäiliön ovet aukeavat yleisölle neljänä päivänä, jolloin on mahdollista kokea valoa, ääntä ja usvaa yhdistävä teos Utu - Unien tila.

Kruunuvuorenrannan palkitun valoteoksen Öljysäiliö 468:n sisälle pääsee taas nauttimaan taiteesta. Tänä vuonna öljysäiliön ovet aukeavat yleisölle neljänä päivänä, jolloin on mahdollista kokea valoa, ääntä ja usvaa yhdistävä teos Utu - Unien tila.

Syksyn perinteiset avointen ovien päivät järjestetään tänä vuonna 14.-17.10.2021, jolloin Öljysäiliö 468:ssä esitetään kello 17-22 välillä mielikuvitusmatkalle kutsuva teos Utu - Unien tila. Äänen, valon ja usvan yhteinen tanssi luo tilaan hahmon, johon voi kuvastaa omia unimuistoja, toiveita, alitajunnasta nousevia tarinoita. Luonnonvalon muutokset sävyttävät teoksen jatkuvaa liikettä.

Teoksen tekijät tahtovat kutsua kaupunkilaiset unelmoimaan unen eri muotoihin muuntuvan teoksen äärelle. Pitkän, epävarman ajanjakson jälkeen teoksen äärellä voi nähdä selkeyden saapuvan merelliselle Helsingille ominaisen usvan takaa.

Teoksen äänimaailma on saanut inspiraationsa mereltä, josta sumutorvien tapaan kaikuvat äänet sysäävät mielen liikkeelle. AkiPäivärinteen monikanavainen äänisuunnittelu herättää säiliön henkiin ja äänimaailma on koettavissa myös säiliön ulkopuolella. Teoksen valot ovat Jari Vuorisen käsialaa. Säiliön omaa valoa ja erillisiä kiilamaisia valoja yhdistävä valomaisema tuo esiin mielikuvituksen luomat hahmot usvasta. Teoksen on kuratoinut Ilkka Paloniemi.

Utu - Unien tila kuuluu Siilo soi-teosten sarjaan. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2020. Teos on koettavissa niin säiliön sisällä kuin ulkopuolellakin. Kävijöiden toivotaan käyttävän kasvomaskia säiliön sisällä.

Öljysäiliö 468 ja muu Kruunuvuorenrannan valotaide

Vuonna 2012 Helsingin ollessa maailman designpääkaupunki, tehtiin Laajasalon öljysataman yhteen viimeisistä öljysäiliöistä pysyvä valoteos, Öljysäiliö 468. Teos on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja.

Helsingin Kruunuvuorenrantaan rakentuu uusi asuinalue, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa on merkittävässä roolissa julkinen taide, erityisesti valotaide. Öljysäiliöllä vieraillessaan yleisöllä on mahdollisuus tutustua samalla kertaa myös Kruunuvuorenrannan muihin valotaideteoksiin.

Lisätietoa Utu-teoksesta, kulkuohjeet sekä kartta Kruunuvuorenrannan valotaidekohteista:
uuttahelsinkia.fi/siilosoi

Reittiopas

Utu - Unien tila

Öljysäiliö 468,
14.10.–17.10. kello 17–22
Aki Päivärinne – ääni
Jari Vuorinen – valo
Ilkka Paloniemi – kuratointi

Kuva: Aki Päivärinne