Nordsjön kartanon uudeksi omistajaksi Ranskalainen kyläkauppa

Vuosaari
09. joulukuuta 2021

Vuosaaressa sijaitsevan Nordsjön kartanon on myyty. Uusi omistaja on Ranskalainen kyläkauppa, jolla on vahvoja näyttöjä historiallisen rakennuksen kunnostamisesta Vääksyssä. Toiminta alkaa ensi vuoden puolella.

Kartano on ollut tyhjillään päiväkodin muuttaessa pois vuonna 2015, eikä rakennukselle löytynyt käyttöä Helsingin kaupungin omissa palveluissa. Kohteesta järjestettiin avoin huutokauppa syksyllä. Tarjousten jättäneiden tuli esittää toimintasuunnitelma, sillä kaavan mukaan kartano on tarkoitettu vain palvelutoimintaan. Lisäksi kartanoa ympäröivä puistoalue tulee olla kaikille avoin.

Ranskalaisen maalaiskartanon tunnelmaa Vuosaareen

Vanhassa Vääksyssä toimiva Ranskalainen kyläkauppa on etsinyt pitkään persoonallista tilaa Helsingistä. Omistajien suunnitelmissa on perustaa kartanoon kahvila, ranskalaista kotiruokaa tarjoava ravintola, juhlatila sekä myymälä. Lisäksi tarkoituksena on järjestää tapahtumia.

”Tavoitteenamme on luoda Nordsjön kartanosta samanlainen turistikohde kuin Vääksyn Ranskalainen kyläkauppa, mutta ei kopioimalla, vaan luomalla hieman erilainen kokonaisuus. Vääksy on vahvasti Ranskan vuoriston tyylinen kokonaisuus, mutta historiallinen kartanorakennus toimii paremmin näyttämönä ranskalaiselle maalaiskartanolle”, kertoo kyläkaupan perustaja Riikka-Maria Lemminki.

Alueen tonttirajoja muutetaan

Kartanon alueelle tehdään parhaillaan kaavamuutosta, jossa muutetaan tontin rajausta. Sen tarkoituksena on, että kartanon toimintaan liittyvä ulko-oleskelu mahtuu tontin puolelle ja kartanon puistoalue varataan selkeämmin yleiseksi virkistysalueeksi.

Rakennuksen kokonaisala on noin 500 neliömetriä, ja vuokratontin koko noin 3000 neliömetriä. 1990-luvulla peruskorjatun rakennuksen vanhimmat osat ovat 1800-luvun alkupuolelta, ja arkkitehti Waldemar Aspelinin piirustusten mukainen laajennus valmistui vuonna 1897. Sekä päärakennus että kaupan mukana tuleva kivirakenteinen maakellari ovat suojeltuja.

Lisätiedot

Päätös 9.12.2021: Rakennusten myyminen Vuosaaren kartanopuistosta (Itäreimarinkuja 14)
Päätös 9.12.2021: Alueen vuokraaminen Vuosaaren kartanopuistosta (Itäreimarinkuja 14)
Uutinen 12.11.2021: Nordsjön kartanolla tehdään arkeologisia koekaivauksia marraskuussa
Uutinen 30.8.2021: Nordsjön kartano myynnissä