Näin Jätkäsaari rakentuu ensi vuonna

Jätkäsaari
10. joulukuuta 2021
Havainnekuva Jätkäsaaren Terassitalosta. Kuva: Skanska Talonrakennus Oy
Jätkäsaaren rakentaminen on pysynyt hyvin aikataulussaan koronapandemiasta huolimatta. Vuonna 2022 alkaa useiden kansainvälisten hotellien sekä maamerkkitalojen rakentaminen tai suunnittelu. Tässä esitellään seuraavaksi alkavat tärkeimmät rakennushankkeet alueella.

Terassitalo – Kerrostuvia avo- ja lasiterasseja puistoon ja merelle päin

Länsisatamankadun ja Messipojankujan välisen korttelin rakentaminen alkaa vuonna 2022. Lähimpänä Docrates Syöpäsairaalaa sijaitsevalle tontille osoitteeseen Länsisatamankatu 20 rakentuu ainutlaatuinen Jätkäsaaren Terassitalo, joka koostuu kahdesta porrastetusti nousevasta 2–10 kerroksisesta talosta. Erityistä talossa ovat sen tasanteille tulevat terassiasunnot, joihin kuuluu suuret ulkotilat.

”Talot rakennetaan Saukonpaadenpuiston päätyyn siten, että mahdollisimman monesta asunnosta on näkymä puistoon ja merelle päin”, kertoo Länsisataman aluerakentamisen projektinjohtaja Tuomo Sipilä Helsingin kaupungilta.

Talon suunnitelma syntyi Skanskan ja Helsingin kaupungin järjestämän arkkitehtuurikutsukilpailun tuloksena. Voittajatyön Step by Step on suunnitellut suomalainen arkkitehtitoimisto B&M Oy.

”Talojen julkisivu tulee olemaan metallia. Yhdistettynä hienoon porrastuvaan rakenteeseen uskon, että taloista tulee ehdottomasti yksi Jätkäsaaren maamerkeistä”, Sipilä sanoo.

Terassitaloon on suunnitteilla noin 130 eri kokoista, vapaarahoitteista asuntoa. Asuntojen varaaminen alkaa keväällä 2022 ja rakentaminen alkaa loppuvuodesta 2022.

 Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy

Helsingin VPK – Vapaapalokunnan uusi koti seuraavaksi 50 vuodeksi

Helsingin Vapaaehtoinen Palokunta ry eli Helsingin VPK muuttaa Terassitalon viereen Messipojankujanpuoleiselle tontille rakennettavaan kaksikerroksiseen taloon. Jätkäsaareen 157-vuotias vapaapalokunta muuttaa Albertinkadulta vanhojen tilojen käytyä ahtaaksi. Uusi paloasema on kooltaan 750 neliötä ja koostuu 250 neliöisestä kalustohallista sekä kahdesta 250 neliön suuruisesta tilasta. Palokunnalla on tällä hetkellä kolme paloautoa, joille rakennetaan neljä autotallia. Yksi autotalleista toimii pesutallina.

Vapaapalokunnan toimintaan kuuluu koulutus- ja harrastustoimintaa. VPK toimii myös pelastuslaitoksen tukipalokuntana eli avustaa pelastuslaitosta tarvittaessa.

Uuden paloaseman suunnittelussa on huomioitu kaikkien eri osastojen, kuten veteraanijoukkueiden ja nuoriso-osaston tarpeet. Uuden paloaseman on tarkoitus palvella palokuntaa ainakin seuraavat 50 vuotta. Aseman kustannusarvio on 2,2 miljoonaa euroa ja sen rakentamista tukee Palosuojelurahasto 220 000 eurolla. Rakennuksen on tarkoitus valmistua kesällä 2022.

Residence Inn Jätkäsaari – Kansainvälinen huoneistohotelli

Länsisatamankadun varrelle aivan terassitalojen viereen rakentuu hollantilaisen Vastint Hospitality B.V.:n omistama ja Marriot -konserniin kuuluva hotelli. Residence Inn  -huoneistohotellin konseptina on ”pidempään viipyminen” eli ”extended stay”. Sen mukaisesti huoneissa on tavallisia hotellihuoneita enemmän varustelua, kuten pienet keittiöt tarvikkeineen.

Residence Inn -huoneistohotelleja on tällä hetkellä 12 maassa ympäri maailman. Suomessa Jätkäsaaren hotelli on ensimmäinen ketjun hotelli.

Hotellin tontille saa hyväksytyn kaavan mukaisesti toteuttaa 3–7-kerroksisen rakennuksen. Rakennus tehdään CLT-massiivipuuelementeistä.

”On hienoa, että Jätkäsaareen saadaan enemmän puurakentamista”, Sipilä kommentoi.

Sipilä kertoo, että Jätkäsaaressa tulee aikanaan olemaan enemmän hotelleja kuin koko Turun kaupungissa.

”Uskon, että kaikkiin Jätkäsaaren hotelleihin asiakkaita riittää.

Länsisatama on yksi Euroopan vilkkaimmista laivasatamista”, Sipilä muistuttaa.

Sipilän mukaan tilausta ja kysyntää uusille hotelleille alueen lisäksi on koko Helsingissä.

”Helsinkihän on muuhun Eurooppaan ja pohjoismaisiin pääkaupunkeihin verrattuna lähtökohtaisesti jäljessä hotellikapasiteetissa.”

Sipilän mukaan Jätkäsaari on sijaintinsa ja toimivien julkisten kulkuyhteyksiensä vuoksi hyvä paikka hotelleille.

”Hotellit korostavat alueen luonnetta osana kantakaupunkia.”

 Vastint

Asuntoreformi-kortteli – Uusia ratkaisuja kaupunkiasumiseen

Atlantinkadun ja Kanariankadun kulmassa sijaitsevan korttelin suunnitelma syntyi Helsingin kaupungin, Aalto-yliopiston, ympäristöministeriön ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n järjestämässä Asuntoreformi 2020 -arkkitehtuurikilpailussa. Kilpailussa etsittiin uusia ideoita Helsingissä asumiseen. Kilpailu toteutettiin Jätkäsaaren lisäksi Meri-Rastilassa ja Pohjois-Pasilassa. Ehdotuksia tuli yhteensä 80, joista palkintolautakunta yhdessä puheenjohtajansa Anni Sinnemäen kanssa valitsi voittajat. Jätkäsaaren voittajaksi valitiin Domus, jonka suunnitteli työryhmä Tuuli Kanerva, Leo Lindroos ja Antti Soini.

”Suunnitelmassa haettiin muun muassa ratkaisuja elinkaariasumiseen.

Huoneistot voivat olla esimerkiksi yhdisteltävissä suuremmiksi tai jaettavissa pienemmiksi asunnoiksi elämässä tapahtuvien muutosten, kuten eron tai lasten itsenäistymisen jälkeen”, Tuomo Sipilä kertoo.

Asuintalon lisäksi kortteliin on tulossa pysäköintitalo 400 autolle sekä päivittäistavarakauppa.

Sipilän mukaan ensi vuoden aikana etsitään suunnitelmalle toteuttaja.

”Sen jälkeen rakentaminen voi alkaa. Tavallisesti talorakennusprojekti kestää noin kaksi vuotta”, Sipilä kertoo.

 Arkkitehtitoimisto ALA

Moxy Hotel Jätkäsaari – Lifestyle-hotelli yhteistyössä IKEAn kanssa

Hollantilaisen Vastint Hospitality B.V. -yrityksen toinenkin hotellihanke Jätkäsaaressa alkaa pian. Yhtiön kolmen tähden hotellin rakentaminen aloitetaan vuonna 2022 Välimerenkadulla lähellä Länsisatamankadun risteystä.

7–8-kerroksiseen hotelliin on suunniteltu 194 huonetta.

CLT-massiivipuurunkoisen rakennuksen pintalevyt ovat corten terästä. Corten teräs on säänkestävää metallia, joka oksidoituu eli ruostuu ulkoilmassa kauniisti. Suunnittelijana toimii suomalainen Avanto Arkkitehdit Oy.

Vastint Hospitality B.V. on osa yhdysvaltalaista Marriot International -pörssiyhtiötä, joka on tällä hetkellä maailman suurin hotelliyhtiö. Yhtiö omistaa Marriott-hotellien lisäksi useita hotelliketjuja ympäri maailman, kuten Ritz-Carlton ja Sheraton -ketjut sekä Residence Inn -huoneistohotellit. Marriot-ketjun hotelleja Suomessa ovat muun muassa Klaus K. ja Hotel Katajanokka Helsingissä.

Moxy Jätkäsaari on ensimmäinen brändin hotelli Suomessa. Moxy-brändin lifestyle-hotellit ovat toteutettu yhteistyössä kalustejätti Ikean kanssa ja suunnattu nuorille, kansainvälisille travellereille.

Wasa Group Kirjo – Pieni kaupunki yhdessä talossa

Jätkäsaaren Liikuntapuiston viereisen Royal Center -pysäköintihallin kylkeen Ahdinaltaalle suunniteltu Kirjo-talohanke on kaavoitusvaiheessa.

Asemakaava tulee nähtäväksi vuonna 2022. Wasa Groupin suunnitelmana on rakentaa alueelle ”pieni kaupunki yhdessä talossa” eli korkea rakennus täynnä monipuolisia palveluja.

Liikekeskukseen on muun muassa suunnitteilla hotelli, toimistotiloja, liike- ja myymälätiloja, liikunta- ja hyvinvointipalveluita sekä ravintolatiloja.

”Korkeasta talosta on tulossa yksi Jätkäsaaren maamerkeistä”, Tuomo Sipilä sanoo.

 Arkkitehtitoimisto ALA

Muita hankkeita Jätkäsaaressa vuonna 2022

  • Palvelukortteleiden rakentaminen on käynnissä. Kortteliin rakentuu ensimmäisenä muun muassa A-Kruunun korkotukilainoitettuja vuokra-asuntoja. Nuorisoasuntoliitto (NAL) ry:n alle 30-vuotiaille tarkoitettujen asuntojen haku alkaa syksyllä.
  • Länsisatamankadulla raitiovaunujen kääntöpaikan takana Saukonlaiturilla sijaitsevan korttelin tonttikilpailun voitti rakennusliike Lapti. Vuoden alkupuolella järjestetään arkkitehtuurikilpailu, jonka myötä korttelin suunnittelu aloitetaan.
  • Royal Center -hanke Ahdinaltaalla on neuvotteluvaiheessa. Tontin luovutuksen ja rakennusluvan antamisen jälkeen rakentaminen voi alkaa.
  • Välimerenkadun ja Messitytönkujan kulmaukseen tulevan opiskelija-asuinkerrostalon rakentaminen alkaa. Tontilla sijaitsee tällä hetkellä Dodo ry:n kasvulaatikkoja. Hankkeen omistaa Helsingin Varsinaissuomalainen Ylioppilashuonesäätiö sr.
  • Keskuskortteleiden arkkitehtuurikilpailu järjestetään. Suunnitelmissa on muun muassa Jätkäsaaren korkein, yli 20-kerroksinen talo. Yksi alueen maamerkeistä.

 

Teksti: Pipsa Sinkko-Westerholm
Juttu on julkaistu alun perin Jätkäsaari-Ruoholahti-lehdessä 9.12.2021.