Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan puurakenteinen kerrostalokortteli Pasilan Postipuistossa

Pasila
09. helmikuuta 2022
Havainnekuva tulevasta korttelista

Asuntosäätiö ja A-Kruunu suunnittelevat yhdessä Pohjois-Pasilan Postipuistoon puurakenteista korttelia, johon tulisi noin 200 uutta asumisoikeus- ja vuokra-asuntoa. Hanke on mukana Helsingin kaupungin kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa.

Puurakenteiseen asuinkortteliin on suunnitteilla viiden kuusikerroksisen porrashuoneen kokonaisuus, josta Asuntosäätiö toteuttaisi asumisoikeusasunnot ja A-Kruunu vuokra-asunnot. Yhteistyökumppaniksi on valittu puurakentamiseen erikoistunut JVR-Rakenne Oy. Tavoitteena on aloittaa korttelin rakentaminen syksyllä 2022.

Hanke on mukana Kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa kolmella eri teemalla: puukerrostalotyyppi urbaanissa umpikorttelissa, yhteisöllisyys eri mittakaavoissa sekä asuntosuunnittelun uudet ratkaisut. Tiiviiseen umpikorttelikaavaan sovitettava kokonaisuus rakennetaan puisista CLT-tilaelementeistä.

Suunnitteilla olevan korttelin asuntojen koot vaihtelevat yksiöistä viiden huoneen asuntoihin ja asuntojen keskipinta-ala on 55,1 neliötä. Kortteliin on suunniteltu yhteistiloja sekä viherhuoneet jokaisen porrashuoneen yhteyteen.

Tulevaisuuden puutaloasumista

Korttelin talojen väliin jää valopihoja, jotka mahdollistavat luonnonvalon pääsyn korttelin sisään. Samalla ympäröivät asuinkorttelit ja katutilat saavat täysin umpinaista korttelirakennetta enemmän luonnonvaloa.

”Hanke edustaa tulevaisuuden puutaloasumista urbaanissa ympäristössä. Suunnittelimme muun muassa uuden tyyppisiä yhteistiloja vastaamaan nykyajan kaupunkiasujan tarpeita. Valopihojen ansiosta kortteliin ja katualueille muodostuu kiinnostavia näkymiä. Suunnitteluratkaisu mahdollistaa asuntojen aukeamisen useampaan ilmansuuntaan", kertovat kohteen arkkitehdit Lassi Mustonen, Jyrki Iso-Aho ja Tiina Päivilä-Kari.

Korttelin suunnitelma voitti Helsingin kaupungin, Ympäristöministeriön, Alvar Aalto -säätiön sekä Suomen arkkitehtiliitto SAFAn vuonna 2018 järjestämän Asuntoreformi-arkkitehtikilpailun, jonka tavoitteena oli tutkia tulevaisuuden asumisen ratkaisuja sekä urbaanin puurakentamisen mahdollisuuksia. Kohteen suunnittelusta vastaa työyhteenliittymä KUMP Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy.

Kehittyvä kerrostalo on Helsingin kaupungin ohjelma, jonka tavoitteena on yhteistyöllä lisätä kerrostaloasumisen laatua, houkuttelevuutta ja uusia yksilöllisiä ratkaisuja.

Lue lisää:

Kehittyvä kerrostalo -ohjelma

Asuntosäätiö

A-Kruunu