Uusia valaistus- ja sensoriratkaisuja kokeillaan Malmilla ja Malminkartanossa

Malmi
25. helmikuuta 2022
Malmilla ja Malminkartanossa kokeillaan älyteknologiaa hyödyntäviä valaistuksen ja katutilan analytiikan ratkaisuja kevään aikana. Kokeilujen tarkoitus on parantaa ympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Kokeiluttoteutetaan Fiksu valo, viisas katu -ohjelmassa.

Malmilla ja Malminkartanossa kokeillaan älyteknologiaa hyödyntäviä valaistuksen ja katutilan analytiikan ratkaisuja kevään aikana. Kokeilujen tarkoitus on parantaa ympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Kokeilut toteutetaan Fiksu valo, viisas katu -ohjelmassa.

Fiksu kaupunki -hankkeeseen kuuluvan kokeiluohjelman kautta kerätään tietoa uudenlaisista ja innovatiivisista valaistusta hyödyntävistä ratkaisuista, jotka sopivat erityisesti lyhytkestoisiin ja väliaikaisiin ohjaustarpeisiin.

Malmilla asuvat pääsevät ohjaamaan valaistuksen värejä

Malmilla kokeilu sijoittuu Ala-Malmin puistoon. Siellä kaupunkilaiset pääsevät muuttamaan puiston valaistuksen värejä. Tällaista, kaupunkilaisten käsiin annettavaa ulkotilan värivalaistuksen ohjausta ei ole kokeiltu aiemmin Suomessa.

Kokeilussa seurataan millaista vuorovaikutusta tämä tuo puistoon ja sen ympäristöön.

Malminkartanoon tulossa aurinkovoimalla toimivia katuvaloja ja olosuhteita tarkkailevia sensoreita

Malminkartanossa toteutettavat kokeilut koskevat kulkureittien kunnon ajantasaista mittaamista ja nollaenergiavalaistusta. Tämä valaistusjärjestelmä ei ole kiinni sähköverkossa.

Aurinkoenergialla toimivat, siirrettävät katuvalot tuodaan Malminkartanon peltojen välistä kulkevan, aikaisemmin valaisemattoman reitin varteen. Aurinkokennovalaistuksella testataan mahdollisuutta valaista alueita, joille ei voida tai ei ole kannattavaa rakentaa katuvalaistusverkkoa.

Kävelyreittien kuntoa mitataan dropstick-sensoreilla Malminkartanonaukiolla. Sensorit ja mittarit kertovat pitääkö kulkureittejä mahdollisesti hiekoittaa tai sulattaa.

Sensorit voivat viestiä paikallisille, mikä kadun kunto tänään on. Ne voi tulevaisuudessa yhdistää valoihin ja varoittaa näin kulkijoita reitin liukkaudesta. Kokeilussa tarkastellaan, millä tavoin tämä kannattaisi toteuttaa.

Fiksu valo, viisas katu -ohjelman kokeilut kestävät toukokuun loppuun. Kokeilujen tuloksia aiotaan hyödyntää kaupunkia kehitettäessä.

Fiksu kaupunki -hanke tuo innovaatiotoimintaa ja älykästä kaupunkikehitystä kaupunkiuudistusalueille Malmille, Mellunkylään ja Malminkartano-Kannelmäkeen sekä lisäksi Pasilaan. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupunki. 

Lisää aiheesta
Fiksu kaupunki
Forum Virium

Kuva: Silux Oy