Valo piirtää kasvojesi uurteet -näyttely kertoo kiireettömistä kohtaamisista vanhusten kanssa

Kalasatama
01. maaliskuuta 2022

Valo piirtää kasvojesi uurteet -näyttely nostaa esille yhdeksän persoonallista tarinaa helsinkiläisistä kotona asuvista iäkkäistä, vanhoista ihmisistä. Kiertävä valokuvanäyttely nähdään keväällä Kauppakeskus Redissä, Malmitalolla, Maunulatalolla, Kustaankartanon palvelukeskuksessa sekä Helsingin Kaupunginteatterin lämpiössä.

Valokuvanäyttely on Helsingin Kaupunginteatterin Taidetta ikääntyneiden koteihin -hankkeen päätös.  Se on syntynyt taiteilijoiden ja kuvattavien kiireettömistä kohtaamisista.

Valokuvaaja Sonja Tolonen ja yhteisötaiteilija Martta Pesonen tapasivat viime syksynä iäkkäitä heidän kodeissaan. Kuvien ottamisen lisäksi kohtaamisissa tutustuttiin ihmiseen kameran edessä.

Siinä sivuttiin myös iäkkäiden suhdetta valokuvaukseen ja kuvassa esiintymiseen. Monelle kuvattavana oleminen oli harvinaista - osaa oli kuvattu kunnolla viimeksi viisikymmentä vuotta sitten. Yksi pohti ääneen, miksi vanhoja ihmisiä ylipäätään kuvataan.

— Halusimme antaa osallistujille nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemuksen. Prosessi oli yhtä tärkeässä osassa kuin lopputulos. Näemme osallistujamme kauniina ja arvokkaina, ja aina kuvan arvoisina, yhteiskunnan tasavertaisina jäseninä. Toivomme myös yhteiskunnan näkevän heidät niin, pohtii Martta Pesonen.

Vanhukset eivät ole yhtenäinen joukko

Vanhuksista puhutaan usein yhtenäisenä joukkona. Näyttely osoittaa, että heitä ei voi kuitenkaan niputtaa yhteen ja samaan ryhmään.

— Toivomme, että näiden kuvien äärellä voi pohtia myös omaa suhdettaan ikääntyneisiin ja ikääntymiseen, kertoo valokuvaaja Sonja Tolonen.

Helsingin Kaupunginteatterin reilu vuosi sitten alkanut Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanke on tuonut osallistavaa taidetoimintaa osaksi helsinkiläisten iäkkäiden sekä kotihoidon asiakkaiden arkea.

Taidetta ja työpajoja

Hankkeeseen on sisältynyt osallistavia taidetuokioita ja niistä syntyneitä taidetuliaisia sekä pieniä joulukonsertteja helsinkiläisissä palvelutaloissa. Kotona asuville vanhuksille on järjestetty myös etäyhteyksillä osallistavia työpajoja sekä etäkulissikierros.

Hankkeen aikana on myös koulutettu iäkkäiden parissa toimivia vapaaehtoisia etäkulttuuripalveluiden käyttöön sekä opiskelijoita vuorovaikutteiseen kohtaamiseen vanhusten kanssa. Hanke päättyy tänä keväänä Valo piirtää kasvojesi uurteet -valokuvanäyttelyyn.

Taidetta ikääntyneiden koteihin -toiminta on osa Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyötä. Hanketta rahoittaa Helsingin kaupunki.

Valokuvanäyttelynnäyttelypaikat ja -ajat

Kauppakeskus Redi 10.3.-27.3.2022

Malmitalo 28.3.-10.4.2022

Maunulatalo 11.4.-2.5.2022

Näyttely nähdään myös Kustaankartanon palvelukeskuksessa ja Helsingin Kaupunginteatterin lämpiössä.

Lisää aiheesta
HKT