Keski-Pasilassa jätteet huristavat putkea pitkin 70 km/h nopeudella – oikea lajittelu on äärimmäisen tärkeää

Pasila
30. maaliskuuta 2022

Jätteen putkikeräys on korvannut perinteiset roskakatokset jo monilla uusilla asuinalueilla.

Keski-Pasilan asuinkortteleiden pihoilla ei nähdä perinteisiä jäteastioita tai -katoksia. Sen sijaan korttelin keskeisillä paikoilla seisoo viidellä eri värillä koodattuja ”syöttöputkia”, joiden sisään asukkaat sujauttavat jätteet lajeittain.

”Oma luukku löytyy niin bio-, kartonki-, paperi- ja sekajätteille kuin muovipakkauksillekin. Järjestelmä on helppokäyttöinen, hajuton, turvallinen ja äänetön.”, Keski-Pasilan putkikeräys Oy:n toimitusjohtaja Jouni Spets kuvailee.

Bio- ja sekajätteiden tulee olla pakattuna pusseihin, ja syöttöluukusta mahtuu yksi 20-litrainen pussi kerrallaan. Putkiin ei saa kuitenkaan laittaa esimerkiksi pitkiä tai kookkaita esineitä, sillä ne saattavat tukkia putken.

Hyvästit pursuaville jäteastioille

Kun asukkaat huolehtivat, että jätteet on lajiteltu kotona ja laitetaan keräyspisteellä oikeasta luukusta sisään, muusta ei tarvitse murehtia. Keräyspisteet tyhjentävät itsensä automaattisesti, ja jätteet kiitävät 70 kilometrin tuntinopeudella koonta-asemalle oikeisiin jätekontteihin. Sieltä kuorma-autot noutavat jätteet ja toimittavat ne jatkokäsittelyyn.

”Näin jäteautoliikenteen määrä alueella vähenee huomattavasti ja samalla piha-alueiden turvallisuus ja viihtyvyys paranevat. Myös melu- ja hajuhaitat pienevät”, Jouni Spets listaa järjestelmän hyötyjä.

 keski-Pasilan Kita

Jätteen putkikeräyksen myötä voi sanoa hyvästit ylitsepursuaville jäteastioille, mikä parantaa myös siisteyttä ja hygieenisyyttä. Toimitusjohtaja Spets kertoo, että halutessa olisi mahdollista jopa mitata huoneistokohtaisia jätemääriä ja lajitteluaktiivisuutta, millä voidaan edistää jätteen syntypaikkalajittelua ja sen arvokkaiden materiaalien, kuten muovien kierrätystä.

”Lajittelemalla jätteet oikeaan luukkuun ja astiaan kaikki alueen asukkaat voivat varmistaa, että eri materiaalit pääsevät niille tarkoitettuun kierrätysprosessiin, jossa ne voidaan hyödyntää uudelleen materiaalina tai energiana, Jouni Spets muistuttaa.”

Oheiselta videolta voit katsoa tarkemmin jätteen putkikeräyksen toiminnasta Keski-Pasilassa:

Lajittele näin:

Putkeen kokonsa tai kovuutensa puolesta sopimattoman, asumisesta syntyvän materiaalin keräykseen on Keski-Pasilassa tällä hetkellä lisäksi kolme alueellista keräyshuonetta, joissa on keräysastiat seuraavilla jakeille:

LASI: purkit, pullot ja pakkaukset irtotavarana astiaan. Ei ikkuna- ja peililasia.

METALLI: tölkit, pakkaukset ja pienmetalli irtotavarana astiaan.

SUURI SEKAJÄTE: matot, kansiot, lelut, kodin pienet puu- ja muovituotteet yms.

SUURI PAHVI: pizza- ja pakkauslaatikot hyvin taiteltuna ja tiiviisti astiaan.

Keräyshuoneiden ylläpito on paikallisten taloyhtiöiden vastuulla ja niiden tyhjennys HSY:n vastuulla.

 

Lisätietoa putkikeräysjärjestelmän toiminnasta ja keräyshuoneiden sijainnista: www.keskipasilankita.fi

Kuvat: Keski-Pasilan Kita