Asuntorakentamisessa ei näkynyt hiljentymisen merkkejä alkuvuodesta – toimitilarakentaminen supistui jälleen

Uutta Helsinkiä
14. huhtikuuta 2022
Asuntorakentaminen jatkui Helsingissä tammi-maaliskuussa reippaana – tahti oli sama kuin viime vuonna. Aloitettujen ja rakennusluvan saaneiden asuntojen määrän perusteella sama tahti voisi myös jatkua. 

Asuntorakentaminen jatkui Helsingissä tammi-maaliskuussa reippaana – tahti oli sama kuin viime vuonna. Aloitettujen ja rakennusluvan saaneiden asuntojen määrän perusteella sama tahti voisi myös jatkua. 

Rakenteilla olevan kerrosalan määrän kasvu jatkui ja oli maaliskuun lopussa yhteensä noin 1,3 miljoonaa kerrosneliömetriä (k-m2), josta yli 60 prosenttia oli asuntorakentamista.

”Vaikka alkuvuonna asuntorakentamisen tahti oli edellisiin vuosiin verrattuna ennallaan, Ukrainan sodan ja Venäjään kohdistuvien pakotteiden seuraukset aiheuttavat rakentamiseen epävarmuutta muun muassa kasvavien kustannusten ja mahdollisten materiaalien saatavuusongelmien johdosta. Näemme kriisin todelliset seuraukset rakentamiseen vasta tulevien kuukausien aikana”, toteaa asunto-ohjelmapäällikkö HannaDhalmann.

Rakennuslupia ja aloituksia enemmän kuin edellisvuosina

Rakennusluvan saaneiden asuntojen määrä on kahta edellistä vuotta suurempi. Sitä vasten tarkasteltuna on mahdollista, että asuntotuotannon määrät pysyvät suurena. 

Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä rakennuslupia myönnettiin noin 1 500 asunnon rakentamiseen. Se ylittää vuosien 2020 ja 2021 vastaavan aikavälin luvut – tuolloin lupia oli myönnetty runsaan 1 200 asunnon rakentamiseen. 

Alkuvuonna aloitettiin 1 700 asunnon rakentaminen, mikä ylittää viime vuoden määrän selvästi.  

Alkuvuonna valmistuneiden asuntojen määrä jää hieman edellistä vuotta pienemmäksi: maaliskuun loppuun mennessä valmistui noin 1 000 asuntoa. Viime vuonna vastaavaan aikaan oli valmistunut 1 100 asuntoa. Asuntotuotannon ennätysvuoteen 2020 verrattuna määrä on yli 500 asuntoa vähemmän.

Rakenteilla olevan asuinkerrosalan määrä oli maaliskuun lopussa noin 840 000 k-m2, mikä jatkaa viime vuonna alkanutta nousujohteista suuntaa. 

Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja edelleen paljon vapaana

Asuntokauppa kävi vuonna 2021 Helsingissä kaikkien aikojen vilkkaimpana, mikä siivitti myös ennakkotietojen mukaan asuntojen hinnat 6,4 prosentin kasvuun. Asuntokauppa on ennakkotietojen mukaan käynyt alkuvuodesta 2022 hieman edellisvuotta hiljaisempana, mutta tyypillisesti ennakkotiedot korjaantuvat vuoden mittaan huomattavasti.

Arvioiden tekeminen asuntokaupasta onkin siksi ennenaikaista. Ennusteissa kuitenkin arvioidaan asuntokaupan hiljentyvän, mikä hillitsee hintojen kasvua.

Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja on Helsingissä edelleen vapaana tai vapautumassa lähes puolet enemmän kuin pandemiaa edeltävänä aikana. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat lähes kaksinkertaistuneet.

Ennusteissa kuitenkin odotetaan vapaarahoitteisen vuokramarkkinan elpyvän vuoden 2022 aikana. 

Toimitilarakentaminen hiljenee yhä

Toimitilarakentamisen määrän lasku jatkui myös tämän vuoden alussa. Ensimmäisellä neljänneksellä valmistui toimitilaa noin 30 000 k-m2. Kerrosalamäärä on puolet pienempi kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla.

Rakennuslupia myönnettiin noin 64 000 k-m2:n rakentamiseksi, mikä on selvästi kahta edellistä vuotta vähemmän. Toimitilarakentamisen aloituksissa sama väheneminen on nähtävissä, sillä aloitettujen toimitilojen kerrosala jää alkuvuoden osalta vielä viime vuoden matalaa lukemaa pienemmäksi.

Muun kuin asuinrakentamisen rakenteilla oleva kerrosala oli tästä huolimatta viime vuoden loppua selvästi suurempi. Se sisältää esimerkiksi kaupungin palvelutilojen rakentamisen.

Lue lisää Helsingin asumisen ja rakentamisen tilastoista: asuminenhelsingissa.fi

Kuva: Rakentamista Jätkäsaaressa alkuvuonna 2022, AnttiPulkkinen