Luonnontiedelukion uusi koulurakennus harjakorkeudessa − lukio saa tilat käyttöönsä syksyllä 2023

Keskusta
24. elokuuta 2022

Helsingin luonnontiedelukiolle on rakenteilla uusi talo Kumpulan yliopistokampuksella osoitteessa Pietari Kalmin katu 5. Kampus täydentyy turvallisella ja terveellisellä luonnontiedelukion toimintaa varten suunnitellulla puurakennuksella. Rakennustyöt käynnistyivät kesällä 2021, ja työmaalta on kerrottu, että lukio saa tilat käyttöönsä elokuusta 2023 alkaen.

Talon maanpäällisten runkorakenteiden pystytys käynnistyi maaliskuussa 2022. Puuelementtirunko valmistui kesäkuussa, ja samalla rakennus saatiin myös suojaan säältä. Rakentajat ja hankkeeseen osallistuneet pääsevät viettämään perinteisiä harjannostajaisia 24. elokuuta.

Tavoitteena on, että Kumpulan kampukselle asettuva lukio tekee entistä monipuolisempaa yhteistyötä yliopiston kanssa ja vähitellen syntyisi uudenlaista opiskelijoita tukevaa yhteisöllisyyttä. Uusi sijainti avaa ovet myös kampuksen tilojen yhteiskäytölle. Uudisrakennuksessa ja yhteiskäyttöisissä tiloissa voidaan järjestää opetusta noin 900 lukio-opiskelijalle. Kumpulan yliopistokampus on keskittynyt eksaktien luonnontieteiden tutkimukseen ja opetukseen. 

Lukio muuttaa opetuskampuksen ensimmäiseen puurakennuksen. Puun käyttö rakennusmateriaalina on ilmaston kannalta kestävä ja ekologinen ratkaisu, puulla on muita rakennusmateriaaleja pienempi hiilijalanjälki.

Puisen rakennuksen rungon pystytyksessä avainasemassa ovat olleet yksityiskohtainen riittävän laaja ennakkosuunnittelu, kattava kosteudenhallintasuunnitelma ja olosuhteiden hallinta työmaalla.

Rakennuksen lämmittämiseen käytetään maa- ja kaukolämpöä.

Helsingin Yliopistokiinteistöille toteutettavan koulun rakentamisesta vastaa SRV, arkkitehtisuunnitelmista Arkkitehdit AFKS ja talotekniikkaurakasta Quattroservices. Talon puiset CLT-levyt toimittaa Stora Enso, ja  puurunkourakoitsijana toimii Puurakentajat. Helsingin luonnontiedelukio tulee olemaan talossa vuokralla.

Työmaata voi seurata verkossa: https://www.srv.fi/tyomaat/2869-helsingin-luonnontiedelukio/