Ensimmäiset asukkaat muuttivat Kalasatamaan 10 vuotta sitten – muistatko vielä tämän näkymän?

Kalasatama
30. elokuuta 2022

 

Kalasataman asuinalue tornitaloineen on tullut monelle jo tutuksi metro-, pyörä- tai automatkan varrelta. 10 vuotta sitten alue oli kuitenkin vielä hyvin eri näköinen.

Ensimmäiset asukkaat muuttivat Helsingin kaupungin vuokra-asuntoihin Antareksenkadulle elo-syyskuun vaihteessa vuonna 2012. Yhtiössä oli yhteensä 63 asuntoa. Kehittyvä kerrostalo -hankkeeseen kuuluvan talon asuntojen suunnittelussa oli huomioitu ruokakuntien vaihteleva asukasmäärä, esimerkiksi lasten viikonloppuasuminen. Erikoisuutena olivat muun muassa kerroskohtaiset yhteisparvekkeet.

Saman vuoden syksyn aikana valmistuivat myös HOAS:in asunnot Arielinkadulla, OP-eläkekassan vapaarahoitteinen vuokrakohde Sörnäistenlaiturilla sekä Helsingin asumisoikeus Oy:n asumisoikeusasunnot Leonkadulla.
Kalasataman metroasema oli jo käytössä ensimmäisten asukkaiden muuttaessa, mutta muita palveluja alueella ei vielä ollut. Väliaikainen rantareitti kiersi Kalasataman eteläosan ympäri, ja konttikahvila palveli reitin varrella kesäisin. Nyt 10 vuotta myöhemmin alueella on monipuoliset julkiset ja kaupalliset palvelut ja lisääkin on rakenteilla.

Ilmakuva Kalasatamasta vuonna 2022. Suomen ilmakuva Oy

Rakentaminen jatkuu vilkkaana vielä pitkään

Tällä hetkellä Kalasatamassa on lähes 10 000 asukasta ja tulevaisuudessa asukasmäärän arvioidaan olevan noin 30 000.

– Ensimmäisten talojen naapurustoon, Sörnäistenniemelle työmaiden keskelle, valmistui asuntoja tasaiseen tahtiin, aluksi muutama sata vuosittain. Myöhemmin rakennetut Verkkosaaren eteläosa ja Sompasaari rakentuivatkin huomattavasti nopeammin, ja vuodesta 2019 alkaen asuntoja on valmistunut yli 1 000 vuosittain, muistelee Kalasataman aluerakentamisprojektin projektinjohtaja Hannu Asikainen.

Kalasataman onkin nykyisin eloisa asuinalue lähipalveluineen. Varsinkin Sompasaaren alueelle tulleet lukuisat ravintolat ilahduttavat projektinjohtajaa. Tällä hetkellä alueella näkyy Kalasatamasta Pasilaan -raitiotielinjan rakentaminen. Kun linja valmistuu syksyllä 2024, asukkaiden palveluiden saatavuus lisääntyy entisestään.

Kalasatama on yksi suurimmista Helsinkiin rakennettavista uusista alueista, ja sen rakentaminen kestää 2030-luvun loppupuolelle asti.

Kuvat: Suomen ilmakuva Oy