Pasilan Konepajan Train Factory -kilpailun ehdotukset nyt nähtävillä

Pasila
04. lokakuuta 2022
Pasilan Konepajan sähköjunahallin tilalle suunnitellaan hotellia ja pääkonttorityyppistä toimistotilaa. Kilpailuehdotuksista voi kertoa oman näkemyksensä Kerro kantasi -palvelussa 23.10.2022 asti.

Pasilan Konepajan sähköjunahallin tilalle suunnitellaan hotellia ja pääkonttorityyppistä toimistotilaa. Kilpailuehdotuksista voi kertoa oman näkemyksensä Kerro kantasi -palvelussa 23.10.2022 asti.

Teollisuuskadun varrella sijaitsevan Konepajan sähköjunahallin tilalle suunnitellaan hotellia ja toimistotilaa. Kiinteistön omistaja The Train Factory Oy on järjestänyt uudisrakennuksen suunnittelusta arkkitehtuurikilpailun. Yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa järjestettyyn kansainväliseen Train Factory -kilpailuun kutsuttiin viisi arkkitehtitoimistoa.

Kilpailun tavoitteena on löytää suunnitteluratkaisu, jossa nykyistä tehokkaampi rakentaminen asettuu luontevaksi osaksi Pasilan Konepajan asemakaavallista kokonaisuutta ja historiallisesti arvokasta ympäristöä. Uuden rakennuksen tulee samalla muodostaa osa Teollisuuskadun akselin kehittyvää työpaikka- ja keskusta-aluetta, ja parantaa alueen jalankulkuympäristön laatua ja yhteyksiä.

Mielipiteitä kilpailutöistä voi esittää 23.10. asti

Kilpailuehdotuksiin voi tutustua Kerrokantasi -palvelussa 4.-23.10.2022. Kaupunkilaisilta toivotaan näkemyksiä siitä, mikä ehdotuksissa on hyvää ja mitä pitäisi vielä kehittää. Kilpailuehdotuksiin voi myös tutustua Kaupunkiympäristö-talon ala-aulassa (lukuunottamatta  10.10. klo 14 – 11.10. klo 11.30) osoitteessa Työpajankatu 8, Kalasatama. 

Vastaajia pyydetään myös pohtimaan, tukeeko esitetty suunnitelma Teollisuuskadun alueen kehitystä keskeisenä työpaikka-alueena ja ydinkeskustan laajentumana. Entä sopiiko suunnitelma osaksi Pasilan Konepajan historiallisesti arvokasta aluetta? Kyselyssä voi myös äänestää omaa suosikkisuunnitelmaa. Ehdotusten esittelytekstit ovat suomeksi ja englanniksi, varsinaiset kilpailuehdotukset on laadittu englanniksi, sillä kyseessä on kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu.

Kyselyn kautta saadut kommentit annetaan tuomaristolle tiedoksi ennen voittajan valintaa lokakuun 2022 lopulla. Kilpailun ratkeamisen jälkeen alueen kaavoitus jatkuu asemakaavaehdotuksen laatimisella, jossa voittajaehdotus toimii pohjana. Kaavoituksen edistymisestä tiedotetaan erikseen alkutalvesta 2023.

Asemakaavamuutoksen
osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Kuva: Ufacik & Partners Oy