Mahtavat liikenneyhteydet ja monipuoliset palvelut tekevät Vuosaaresta Helsingin itäisimmän urbaanin keskustan.

Urbaanit palvelut merellisessä ympäristössä

Raideliikenteestä tulee yhä tärkeämpi osa Vuosaaren vetovoimaa. Metron lisäksi pikaratikka Raide-Jokeri II tuo tulevaisuudessa matkustajia Koillis- ja Pohjois-Helsingistä Vuosaareen. 

Vuosaaresta löytyy jo monipuoliset olemassa olevat palvelut – kauppoja, liikuntapalveluja, leikkipuistoja ja kouluja. Kauppakeskus Columbus on rakennettu Vuosaaren kaupunginosat yhdistäväksi sillaksi Vuotien ja metroradan päälle.  

Uimahalli, palloiluhalleja ja kuntoilutiloja löytyy laajentuneesta Vuosaaren urheilutalosta ja arkkitehtuuristaan kansainvälisesti tunnettu Vuotalo tarjoaa kulttuurielämyksiä kaikenikäisille. Keskustassa sijaitsee Vuosaaren sote-keskus, jonka viereen tulee lähivuosina seniorikeskus.

Uusi lukio käynnistää keskustan muutoksen

Ensimmäinen merkittävä hanke metroaseman välittömässä läheisyydessä on uusi lukio 900 opiskelijalle. Lukio on toteutettu elinkaarihankkeena. Lukion oppimisympäristöt on suunniteltu vastaamaan tulevaisuuden oppimisen tarpeita, ja tilat ottavat huomioon erilaiset oppijat ja oppimisen tavat. Opetustiloista suunnitellaan monikäyttöiset ja muunneltavat. 

Samalla on saatu monikäyttöisiä tiloja vuosaarelaisten harrastuksiin ja toimintaan, sillä tilojen ilta- ja viikonloppukäyttö tarjoaa mahdollisuuksia alueen yhdistysten toiminnalle. Lasten ja nuorten taiteen perusopetukselle varataan tiloja.

Cirruksen rinnalle on jo rakenteilla joitakin korkeita asuintaloja, ja lähivuosina hankkeita käynnistyy muutaman kohteen vuosivauhdilla. Lukion viereisestä Mosaiikkikorttelista on järjestetty toteutuskilpailu, ja hanke etenee kumppanuuskaavoituksena. 

Visualisointi Vuosaaren uudesta lukiosta. Verstas Arkkitehdit

Liikuntaa ja ulkoilua monipuolisesti 

Vuosaaresta löytyy rajattomat mahdollisuudet ulkoiluun merellisessä sekä metsäisessä luonnonympäristössä. Tarjolla on myös luontomatkailuun liittyviä palveluja, Rastilan leirintä-alue ja merelliseen virkistäytymiseen mahdollisuuksia tarjovat muun muassa Vuosaaren seitsemän pienvenesatamaa.

Vuosaaren liikuntapuistossa sekä Keski-Vuosaaren urheilupuistossa voi muun muassa harrastaa ulkokentillä jalkapalloa ja skeitata, ja golfkentän viereen on suunnitteilla FC Viikinkien jalkapallohalli. Metroaseman kupeesta löytyvässä Vuosaaren Urheilutalossa voi puolestaan uida, jumpata, palloilla ja kuntoilla.

Vuosaaren palveluita numeroina

  • Vuosaaren metroasema: 26 800 matkustajaa päivässä
  • Vuotalo: 500 000 kulttuurin harrastajaa vuodessa
  • Vuosaaren urheilutalo: 600 000 urheilijaa vuodessa
  • Kauppakeskus Columbus: 6 400 000 shoppailijaa vuodessa
Päivitetty 25.5.2021