Vuosaaren kehitys on edennyt poikkeuksellisesti reunoilta kohti nykyistä metroasemaa. Tämä antaa osaltaan hyvän tilaisuuden rakentaa kaupunginosan tarpeiden mukainen uusi keskusta jopa 60 000 asukkaalle: tulossa on uusia palveluita, aukioita ja kävelykatuja. 

Vuosaaren uusi käveltävä keskusta

Vuosaaren keskustassa yhdistyy urbaanin asumisen hyvät puolet vehreään ja merelliseen ympäristöön. On monipuolisesti palveluita – Vuosaaren urheilutalo, kulttuurikeskus Vuotalo, kauppakeskus Columbus ja Vuosaaren sotekeskus. Vuosaaren metroaseman ympärille muodostuu uudistuva keskusta lähes 60 000 asukkaalle. 

Keskustaan tulee uutta julkista tilaa, asuntoja, palveluja, työpaikkoja ja uusi, entistä suurempi lukio. Vuosaaren valttikortti on metro, joka liikuttaa alueen asukkaita nopeasti ja helposti paikasta toiseen ja mahdollistaa kaupunginosan käveltävän keskustan.

Hyvät, keskustamaiset kävelyn reitit ovat suunnittelussa tärkeitä. Korkeita asuintaloja on jo rakenteilla Cirruksen rinnalle. 

Vuosaaren keskustaan on myös rakennettu uusi 900 oppilaan lukio. Lisäksi lukion viereisestä Mosaiikkikorttelista on järjestetty toteutuskilpailu. 

Visualisointi Vuosaaren tulevasta uudesta keskustasta. Studio Lumart

Aurinkolahden rakentaminen jatkuu Kahvikorttelissa 

Parhaillaan rakentumassa olevasta Kahvikorttelista on tulossa Aurinkolahden kolmas kohokohta rannan ja kanavan lisäksi. Kahvikorttelissa ollaan meren ja metron välissä eli Aurinkolahden parhaat puolet ovat kävelymatkan päässä. 

Aurinkolahti on helsinkiläisten oma Riviera, sillä sieltä löytyy urbaanien kerrostalojen lomasta yhdet kaupungin parhaista hiekkarannoista.

Meri-Rastila 

Meri-Rastilalla on edessään kaupunkiuudistus, jossa rakennetaan tulevina vuosina uusia koteja jopa 4 400 uudelle asukkaalle metroaseman läheisyyteen. Muutos tuo rakentamista uusille tonteille viheralueiden reunoille.

Joitakin rakennuksia puretaan, kun uutta rakennetaan niiden tilalle. Samassa yhteydessä parannetaan alueen puistoja, aukioita, liikenneyhteyksiä ja sekä julkisia että kaupallisia palveluita. Meri-Rastilan kokonaisuudistus käynnistyy, kun sen mahdollistavat asemakaavat ovat lainvoimaisia. Täydennysrakentamisen on arvioitu alkavan vuosina 2023 –2024, mutta kokonaisuuden toteuttaminen kestää yli vuosikymmenen.

Meri-Rastilan asuntoreformikilpailun voittajaehdotus Ison Kallahden puiston suunnasta. Muuan Oy

Havainnekuva Meri-Rastilan rakentamisesta.

 

Havainnekuva Meri-Rastilan rakentamisesta.

Kallvikintien ympäristö ja pohjoinen lähikeskusta  

Kallvikintien alueelle on tulossa pikaratikkalinja Raide-Jokeri II 2030-luvulla sekä taloyhtiöille mahdollisuuksia tonttiensa täydennysrakentamiseen, mikä tarkoittaa uusia asukkaita sekä uusia palveluja lähikeskustaan. Lisäksi Ilveskorvenpuisto kunnostetaan.

Visualisointi Kallvikintieltä. Avarc Arkkitehdit

Vartiokylänlahti 

Vartiokylänlahden rannoille on tulossa uusia merellisiä asuinalueita. Puotilan venesataman alueelle Puotilanrantaan ja myöhemmässä vaiheessa Rastilan kartanon ympäristöön suunnittelemme uutta, korkealaatuista asumista, palveluita, merellistä matkailua ja virkistysalueita.

Vartiokylänlahti on osa Itä-Helsingin kulttuuripuistoa, joten suurin osa lahden ympäristöstä säilyy virkistysalueena, jonka kulkureittejä, opastusta ja viheralueita parannetaan. Meri-Rastilan metsää ja Varjakanpuiston tervaleppälehtoa Vartiokylänlahden pohjukassa on suunniteltu uusiksi luonnonsuojelualueiksi. Puotilan venesatama on portti itäiseen saaristoon.

Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteet hyväksyttiin syksyllä 2020.

Videovisualisointi Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteista

Päivitetty 17.8.2021