På Björkholmen skapas en stadsdel där alla invånare har kort väg till såväl stranden som metrostationen. Fritiden kan man ägna åt att ligga på strandklipporna eller klättra på flyttblock. Framtidens Björkholmen bjuder på fart och upplevelser.

På Björkholmen finns allt inom gångavstånd

Bostäder byggs för omkring 5 000 invånare på 2020-talet. Bostadsbyggnaderna, varav de flesta får 5–7 våningar, placeras på uddarna och på båda sidorna om bulevarden. På Björkholmen kan man i nästan alla bostäder beundra havsutsikten från sitt fönster, och detsamma gäller arbetsplatserna.

På Björkholmen bor man på gångavstånd från en metrostation, vilket garanterar smidiga kommunikationer. I närheten finns även en snabb cykelrutt.

På Björkholmen byggs olika typer av bostadsbyggnader, från våningshus till stadsvillor. Precis som på Helsingfors övriga bostadsområden utvecklas våningshusbyggandet även här så att bostäderna enkelt kan anpassas till individuella behov.

De blivande invånarna erbjuds ägar-, bostadsrätts- och hyresbostäder i olika prisklasser.

Friluftsliv och upplevelser på Björkholmen

Björkholmen blir ett urbant bostadsområde som även har plats för friluftsliv och rekreation.

På den södra udden byggs Alholmsparken, där det finns plats att bara vara, planer för bollspel, en lekpark och en strandäng som bevaras i naturtillstånd. Från öns södra spets kan man blicka ut över ytterskärgården.

I norr planeras på den östra stranden Hemmahamnsparken och en bukt med strandparker kring det lilla vattenområdet. Längs Björkholmens strandrutter kan man fortsätta direkt mot Helsingfors centrum eller Esbo.

Målet är att Björkholmen ska bli en plats dit man även kommer utifrån för fritidsaktiviteter och upplevelser. Förutom för båtägare kan Björkholmen erbjuda en fantastisk miljö för paddlare, långfärdsskridskoåkare eller vinterbadare – eller hur låter det att klättra på ett av stadens största flyttblock?

Uppdaterad 4.11.2019