Kronbergsstranden blir en ljusets stadsdel, som man kan beundra från stadskärnan, havet och öarna. Belysningen och ljuskonstverken är Kronbergsstrandens varumärke. Ljuskonst kommer att synas på offentliga platser, tomter och byggnader.

Ljuskonsten skapas i takt med byggandet

De övergripande belysningslösningarna gör Kronbergsstranden till ett enhetligt landskapskonstverk när det är mörkt och höjdpunkterna består av olika permanenta och föränderliga ljuskonstverk.

Ljuskonsten skapas i takt med byggandet. Ljuskonst kommer att synas på offentliga platser, tomter och byggnader. Verken förverkligas i takt med att nya hus byggs. Kronbergsstrandens ljuskonst skapas på basis av procentprincipen, vilket innebär att områdets byggherrar använder ungefär en procent av projektets anslag till konst.

Särskild uppmärksamhet har fästs också vid annan belysning. En internationell inbjudningstävling hölls 2012 för lösningar på belysning och stadsmiljö i Kronbergsstrandens strandområde. Belysningen vid stranden och i gatuområdena planeras på basis av lösningar och idéer från tävlingen.

Oljetank 468

Ljus- och landskapsverket som byggts i den gamla Oljetank 468 har fått otaliga internationella erkännanden. Verket hänvisar till Kronbergsstrandens närmare 90 år långa period som oljehamn.

Tankens stålmantel har perforerats med 2012 öppningar som gör att tanken lyser som en lykta när LED-lamporna i den tänds och släcks. Tidigt på kvällen lyser verket vit och vid midnatt skiftar den till rött. Lampornas hastighet regleras av vindens rytm.

Varje höst under öppna dörrar-veckosluten går det att komma in i tanken för att ta sig en titt. Tanken hyrs även ut för evenemang.

Verket har planerats av ljuskonstnär Tapio Rosenius från Lighting Design Collective. Den har genomförts som ett World Design Capital Helsinki 2012-projekt.

En video har skapats om oljetank 468:

Priser som Oljetank 468 har vunnit:

1:a pris, Architizer A+ Award Popular Choice Winner in the Architecture + Light category (över 150 000 röster). New York 2013.
1:a pris, The Illumni Infinity Gold award in London, 2013. Australiensiskt prisprogram med internationell omfattning.
1:a pris, IALD Award of Excellence 2013, Philadelphia. Den högst skattade internationella tävlingen inom ljusdesign.
1:a pris, Media Architecture Biennale Spatial Media Art, Aarhus. Hedersomnämnande i tävlingen Årets ljusinstallation 2013

Krono – ljusets eko

På hösten har allmänheten under tre veckoslut hade möjlighet att besöka Oljetank 468. Under 2020 var det inte möjligt att ordna öppet hus på grund av coronaviruspandemin. Därför installerades istället en tillfällig ljud- och ljusinstallation Krono – ljusets eko vid oljetanken under 2.10.-11.10.2020.

Inspirationen till verket kommer från Kronbergets och Helsingfors historia, nutid och framtid. Verkets namn hänvisar till tiden och dess varierande betydelser. Tiden kan upplevas på personlig nivå, tiden kan mätas och ljud styr hur vi upplever tiden.

Hur kommer man till oljetanken

Av kollektivtrafiken går bussarna från Hertonäs metrostation närmast Kronbergsstrandens oljetankar. Den närmaste hållplatsen ligger på Hundholmsvägen, varifrån det är cirka 800 meter till oljetanken via Skärgårdsflottsgatan och strandpromenaden.

Oljetanken kan även nås genom att köra till den västra änden av nuvarande Hundholmsvägen och där svänga vänster in på Skärgårdsflottsgatan. Parkeringen ligger på Skärgårdsflottsgatan på sträckan Turumagatan-Astridsgatan. Från parkeringen kommer man till tanken längs ett promenadstråk (300 m) i närheten av stranden.

Uthyrning av Oljetank 468

Det finns möjlighet att hyra Oljetank 468 för evenemang under snöfri tid från april till slutet av oktober. I hyran ingår el. Hyresgästen ordnar på egen bekostnad övriga nödvändiga tjänster (t.ex. toalett, vatten, avfallshantering).

Förfrågningar gällande uthyrning: Helsingfors stad, tfn (09) 310 38392 (jourtid kl. 10-11.30) och ulkoilma(at)hel.fi.

Uppdaterad 2.7.2021