Mångsidig service är Mellungsbys styrka. Smidig vardag för barnfamiljer, studenter och pensionärer. Utmärkta möjligheter för hobbyer: BMX-banan, skidröret och skejtparken är unika i Helsingfors. Kommersiell service finns i Gårdsbacka köpcentrum.

Brett serviceutbud i Mellungsby

Gårdsbacka köpcentrum som öppnades 1967 är Finlands största köpcentrum som inte ligger under ett tak. I det livliga köpcentret hittar man den dagliga service som behövs, såsom tre stora matbutiker och två apotek samt frisörer, blomsterhandlare, Alko, skomakare, bilskolor och en simhall. Det finns också offentlig service i köpcentret, såsom hälsostation, bibliotek och ungdomsgård.

Förutom i Gårdsbacka köpcentrum finns det kommersiella tjänster i Mellungsby centrum, inklusive snabbköp, Alko, apotek, biluthyrning, gym och restauranger. I Mellungsby finns dessutom flera mindre butiker.

Kolla in det rikliga utbudet av offentlig service i Mellungsby på servicekartan.

Palvelut

Daghem och skolor i Mellungsby

I Mellungsbyområdet finns ett tätt nät av daghem. Daghemmen ordnar även klubbverksamhet för barn som vårdas hemma. Klubbarna har verksamhet 2,5–3 timmar per dag, 1–4 dagar i veckan. I  Tranbacka finns ett svenskt dagis.

I Mellungsby finns det fyra finskspråkiga lågstadier och en grundskola med årskurserna 1–9. I Gårdsbacka finns Helsingin yhteislyseo med högstadium och gymnasium. I gymnasiet finns det tredubbelt mer kurser i bildkonst, musik och idrott jämfört med ett vanligt gymnasium.  Botby grundskola ligger på gränsen till Mellungsby.

Yrkesstudier och yrkeshögskolan

Det är goda förbindelser till yrkesinstitutet Stadis närmaste verksamhetsställen i Kvarnbäcken, Kasberget, Kasåkern och Malm.

På yrkeshögskolan Metropolias campus i Kvarnbäcken kan man studera byggnads- och fastighetsbranschen samt social- och hälsovårdsbranschen. I Kvarnbäcken studerar ca 6 000 personer.

Lekparker

I lekparkerna i Mellungsby ordnas gratis verksamhet för barn i alla åldrar. Skolornas eftermiddagsverksamhet finns i lekparken Kiikku, Tranbacka, Gnistparken och i Mellungsbacka. Man kan också hyra lekparker till exempel för en familjefest utanför öppettiderna. I en del av lekparkerna erbjuds gratis mat till barnen under somrarna.

Hälsovårdstjänster

Hälsotjänster för invånarna i Mellungsby finns på Gårdsbacka hälsostation och tandvård i Stensböle servicecentral. I framtiden kommer Mellungsbyborna att använda Kvarnbäckens nya centrum för hälsa och välfärd. Den öppnas enligt uppskattning våren 2020. Det nya centret ska ha verksamhet vid de nuvarande hälsostationerna i Kvarnbäcken och Gårdsbacka, och det kommer också att finnas sociala tjänster för vuxna och ungdomar, tandvård, tjänster för personer med funktionsnedsättning och laboratorietjänster.

Närmaste rådgivningsbyrå finns i familjecentret i Östra centrum.

Idrott och fritid

Det finns ett stort utbud av idrottsmöjligheter i Mellungsbyområdet.

  • Stadens idrottspark har öppet året runt.
  • I Gårdsbacka köpcentrum finns ett gym som drivs av staden och som är öppet från augusti till slutet av maj.
  • I skidhallen i Stensböle finns huvudstadsregionens enda inomhusskidspår, där man kan höja sin kondis från oktober till februari varje dag, oberoende av vädret. Spårets runda är 850 meter.
  • Det finns skidspår i Mellungsbacka och Stensböle. Se skidspåren i stadens karttjänst.
  • I Mellungsby finns det sju skridskoplaner som hålls isade när det är kallt. Man kan följa skridskobanornas skick i stadens karttjänst. I Gårdsbacka idrottspark finns dessutom en konstisbana.
  • I anslutning till Gårdsbacka köpcentrum finns den närmaste simhallen. I simhallen finns också ett gym och ledda gruppträningspass.

Skejtning och BMX-cykling

Intill Gårdsbacka metrostation finns landets största inomhushall för skejtning, och dit kommer entusiaster också långväga ifrån. Hallen har årligen 30 000 besökare. I hallen kan man också hålla på med BMX-cykling på BMX-föreningarnas turer och det finns också separata turer för scooting.

Dessutom byggs en ny skejtpark på 2 500 kvadratmeter i stället för den gamla skejtparken i Kälkparken. Parken förväntas bli färdig före utgången av 2020. Läs mer om renoveringen av Kälkparken.

I Stensböle idrottspark finns den enda BMX-banan i Finland som uppfyller de internationella kraven, och den drivs av Pyöräkrossi Oy och BMX Helsinki ry. Man kan också hyra utrustning vid banan, och det finns hobbyverksamhet där. Banans öppettider finns på Facebook.

Bibliotek och ungdomsgårdar

Biblioteket i Gårdsbacka har inte bara ett brett utbud av böcker och tidskrifter, utan även möjlighet att reparera kläder med en symaskin eller att skriva ut ett nytt kylskåpshandtag med en 3D-skrivare. Det finns också ett stort antal evenemang på biblioteket, både för barn och vuxna. Biblioteket ligger i Gårdsbacka köpcentrum

Det finns tre ungdomsgårdar:

  • Ungdomscentralen Luuppi ligger i Gårdsbacka. I Luuppi finns en sten- och träverkstad och en skejthall och för de musikintresserade finns det en replokal och ljudstudio med mixer.
  • Stensböle ungdomsgård har olika klubbar, allt från idrott till läxläsning och bildkonst.
  • På ungdomsgården i Ärvings kan man spela biljard, pingis eller bordsfotboll och kasta pil. I huset samlas en dansklubb, kockklubb, bollklubb och motionsklubb.
Uppdaterad 12.3.2020