De smarta hemmen i Fiskehamnen i Helsingfors fick sina första invånare

Fiskehamnen
10.3.2015

Tack vare ny teknik kan de boende i Fiskehamnen hålla koll på vatten- och elförbrukningen i sina hem i realtid. Medvetenhet om förbrukningen ger incitament för att spara på el och vatten. Tack vare den smarta tekniken kan förbrukningen också styras till de timmar när elen är förmånligare.

I Fiskehamnen i Helsingfors fick flervåningshuset Fiskari sina första invånare i slutet av februari, i huset Fregatti sker inflyttningen i månadsskiftet mars-april. Alla de närmare hundra lägenheterna i husen har lägenhetsautomationssystem som levererats av Helen och ABB och som ger möjlighet att minska el- och vattenförbrukningen med upp till 15 procent.  Sparpotentialen baserar sig på att de boende kan hålla koll på förbrukningen i realtid via nätet, och även via mobiltelefon eller pekplatta när de inte är hemma.

Fiskehamnen är Finlands första modellområde för smarta energisystem. Helen, ABB, Helen Elnät och Fingrid bedriver teknologiskt samarbete med målet att bygga upp ett område av global betydelse där det senaste inom energi-, informations- och kommunikationsteknik förenas.

Fiskehamnen ligger vid havsstranden alldeles intill Helsingfors stadskärna. I början av 2030-talet kommer området att erbjuda 8 000 arbetstillfällen och bostäder för cirka 20 000 helsingforsbor. 

Läs mer:

Helen